Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

25 Nisan 2024 Perşembe
Barajlar dolu
Konya’daki baraj ve göllerde doluluk oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 arttı.
Kategori : ÇUMRA
15 Mart 2018 08:55
 
Barajlar dolu
Konya’daki baraj ve göllerde doluluk oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 arttı.

Ülkemizde son yılların en kurak kış mevsiminin yaşanması barajlardaki doluluk konusunu gündeme getirdi. Yağışın düşmemesi ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi barajlardaki doluluk oranlarını etkiledi. Ülke genelinde enerji, içme suyu ve sulama ihtiyacını karşılayan birçok barajda doluluklar hızla düştü. Korkutan tablo Konya’da ise yaşanmadı. Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürlüğü’nden elde edilen verilere göre barajlardaki doluluk oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 arttı.

YÜZDE 41’DEN YÜZDE 46 SEVİYESİNE ULAŞTI

Merkezde yağışın az olmasına karşın, yukarı kesimlere özellikle şehrin su ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Beyşehir havzasına yağışların düşmesi barajlarda doluluk sorunu yaşanmamasında etkili oldu. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 41 olan barajlardaki doluluk oranı bu yıl Mart ayı verilerine göre yüzde 46’ya yükseldi. DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, Konya’da herhangi bir tarımsal kuraklık riskinin bulunmadığını söyledi.  Bölgedeki 23 depolama tesisinin Mart ayı verilerine göre doluluk oranları hakkında bilgi veren Çınar, “Geçtiğimiz yıl aydı dönemde depolama tesislerinde doluluk oranı yüzde 41’di. Bu sene Mart ayı verilerine göre ise aynı tesislerde doluluk yüzde 5 artarak, yüzde 46 seviyesine ulaştı” diye konuştu.

GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE DAHA İYİ

Özellikle tarımla uğraşan ve tarımsal su ihtiyacını depolama tesislerinden karşılayan vatandaşların herhangi bir tedirginlik yaşamamaları gerektiğini aktaran Çınar, şunları söyledi: “Kış aylarında beklediğimiz yağışı almadık ama geçen seneye bakıldığı zaman daha iyiyiz. Bu sene merkezde ve merkeze yakın yerlerde yeterli yağış görülmedi ama Konya’nın su ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Beyşehir Gölü, Yılmaz Muslu ve Bağbaşı Barajları çevresine bu yağışlar görüldü. Bahar aylarında karların erimesiyle depolara ciddi bir su kazanımı sağlanıyor. Beyşehir Gölü çevresindeki dağların yüksek kesimlerinde kar yağışlarının görüldü. Bu yağışlar göldeki su seviyesinin yükselmesine etki edecektir. Sezon sonuna kadar çiftçilere mevcut depolardan düzenli şekilde su vermeyi planlıyoruz.”

KONYA ÇİFTÇİSİ BİLİNÇLİ

Barajlardaki ve göllerdeki suların kontrollü kullanılması gerektiğini vurgulayan Çınar, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Barajlarda doluluk sıkıntısı yok demek, su bol demek değildir. Kontrollü  ve bilinçli kullanılması gerekiyor. Bu şekilde kullanıldığı sürece bir problem yaşanmaz. Konyalı çiftçilerimiz bu konuda zaten çok bilinçli. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene da suyu tasarruflu kullanarak sezonu tamamlama hedefindeyiz.”



Kaynak:Merhaba haber

Okunma : 959
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın