Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

28 Mart 2024 Perşembe
Başkan Recep KONUK 2.Türkiye Afrika ortaklık zirvesine katıldı
Başkan Recep KONUK 2.Türkiye Afrika ortaklık zirvesine katıldı
Kategori : ÇUMRA
20 Kasım 2014 14:59
 
Başkan Recep KONUK 2.Türkiye Afrika ortaklık zirvesine katıldı
Başkan Recep KONUK 2.Türkiye Afrika ortaklık zirvesine katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte 2’inci Türkiye-Afrika Zirvesi’ne katılan Pankbirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Afrika’nın Sürdürülebilir Kalkınması ve Bütünleşmesinin Güçlendirilmesi İçin Yeni Bir Ortaklık Modeli” temasıyla düzenlenen zirvede Afrika ülkeleriyle enerji, tarım, gıda ve özellikle de gübre konusunda ikili temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte 200 kişilik heyet eşlik etti.
Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da başlayan zirvede siyaset, ekonomi, sağlık, barış ve güvenlik gibi alanlardaki işbirliği imkanları ele alındı. Zirvede Türkiye-Afrika ilişkilerinin 2015-2018 dönemine yön verecek eylem planının kabul edilmesi öngörülürken, planda siyasi konularda istişareler, uluslararası kuruluşlar ve Sivil Toplum Kuruluşları bünyesinde işbirliği, ticaret ve yatırım teşviki, tarım ve tarım işletmeciliği, küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi gibi konularda ortak çalışmaya yönelik maddeler yer alacak. İşbirliği ayrıca sağlık, altyapı, enerji, madencilik, ulaştırma, kültür, turizm ve eğitim alanlarını da kapsayacak. Öte yandan Türkiye 2014’ün 10 aylık döneminde Afrika’ya 10.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, ithalat 4.2 milyar dolar oldu. Zirvede bu rakamların geliştirilmesi için gerekli ortak çalışmalarda masaya yatırıldı.Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte katılan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise zirve süresince Afrikalı işadamları, sanayiciler ve ülkelerin ekonomi ve ticari heyetleriyle ikili görüşmeler yaptı. Konuk, ikili görüşmelerin olumlu geçtiğini ve güzel sonuçlar çıkabileceğini belirterek, “Türkiye-Afrika zirvesine katılan ülkelerle başta enerji olmak üzere gıda, tarım ve özellikle de gübre üretimi konusunda görüşmeler yaptık. 
Afrika’nın Türkiye ve özellikle de Konya Şeker açısından iyi bir pazar olduğunu gördük” dedi.  Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ikili görüşmelerin sonucunda ekonomik ve ticari işbirliğine sıcak baktıklarını sözlerine ekledi.2’inci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi sonunda Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin kurumsallaşması gerektiği üzerinde duruldu ve son 10 yılda Afrika kıtasıyla siyaset, sağlık ve eğitim gibi birçok alanda hızlı ilerleme sağlandığı vurgulandı.

Okunma : 1128
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 833 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 141 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın