Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

26 Nisan 2024 Cuma
Buğday geldi Rusya’dan!
Tahıl ambarı ülkemizde, tüketim çılgınlığının zirveye çıkmasının acı sonu...
Kategori : ÇUMRA
13 Mayıs 2017 19:04
 
Buğday geldi Rusya’dan!
Tahıl ambarı ülkemizde, tüketim çılgınlığının zirveye çıkmasının acı sonu...
Rusya’yla geçen Haziran’da başlayan “normalleşme” süreci hâlâ sürerken, Rusya’nın Türk domatesine uyguladığı yasak daha kalkmadı. Yetmezmiş gibi, 3 Mayıs’taki devletler arası görüşmesinin ardından Türkiye, yeniden Rusya’dan buğday ithalatına başladı. Bir zamanların “tarım ülkesi” Türkiye, tarımda ithalata bile alıştı! BU BİR TÜRKÜNÜN NAKARATI DEĞİL, TÜRK TARIMININ İÇİNDE BULUNDUĞU VAHİM TABLONUN ÖZETİ…

DOMATES HÂLÂ YASAKLI

Türkiye, geçtiğimiz aylarda, Türk tarım ürünlerine yasağı tamamen kaldırmamasını gerekçe göstererek Rus buğdayının vergisiz ithalatını durdurmuştu. 3 Mayıs’taki Türkiye-Rusya görüşmesiyle “eriyen buzlar”, Türkiye’nin Rus buğdayına uyguladığı yasağı da kaldırmasına neden oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’dan buğday ithalatının Pazartesi günü başladığını söylerken, Rusya ile ticari ilişkilerin önündeki engellerin “çok kısa sürede” tamamen kalkmış olacağını söyledi. Bu arada, Rusya’nın domatese uyguladığı yasak da hâlâ sürüyor! 

BAKLİYATTA DIŞA BAĞIMLIYIZ!

Tarımdaki yanlış politikalar, hatta “politikasızlık” sebebiyle bu sektörü iyice kaybetme noktasına gelen Türkiye, bakliyatta alenen dışa bağımlı bir vaziyette bulunuyor. Yani, baklagillerin anavatanı olan Türkiye, tüm baklagil ürünlerinde ithalatçı durumuna düşmüş durumda. Rusya, Almanya, Fransa, Ukrayna’dan buğday ithal eden Türkiye; İngiltere ve Hırvatistan’dan arpa; Gürcistan’dan saman; ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan’dan pamuk; Arjantin’den soya; ABD, Arjantin ve Brezilya’dan mısır; ABD Vietnam, İtalya ve Tayland’dan çeltik ve pirinç; Etiyopya, Bangladeş, Mısır ve Çin’den kuru fasulye; Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek; ABD, Ukrayna ve Kanada’dan bezelye ithal ediyor.  

TARIM ALANLARI YOK OLUYOR!

Tarım ürünlerinde “kendi kendine yetmesiyle “bilinen Türkiye, son yıllarda bu özelliğini tamamen yitirdi. En temel maddeleri bile ithal etmeye başlayan Türkiye, sadece Rusya’dan mısır, buğday, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi, bezelye ve pirinç ithal ediyor. Türkiye, ayçiçeğinde Rusya’nın en büyük, buğdayda ise ikinci büyük pazarı konumunda bulunuyor. Her yıl 3-4 milyon ton civarında buğday ithal etmek zorunda kalan Türkiye’de, 2004’te 93 milyon dönüm olan buğday ekim alanları 2014’te 77 milyon dönüme düşmüş durumda. 



Kaynak:Merhaba

Okunma : 947
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın