Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

28 Mart 2024 Perşembe
ÇUMRA VE RAUF DENKTAŞ
Eski Çumra Belediye Başkanı Zeki Türker, Çumra Mavi Tünel ve Rauf Denktaş'ın 5. ölüm yıl dönümü anısına mesaj yayınladı.
Kategori : ÇUMRA
18 Ocak 2017 17:47
 
ÇUMRA VE RAUF DENKTAŞ
Eski Çumra Belediye Başkanı Zeki Türker, Çumra Mavi Tünel ve Rauf Denktaş'ın 5. ölüm yıl dönümü anısına mesaj yayınladı.
Çumra MHP'li eski belediye başkanlarından Zeki Türker, Çumra Mavi Tünel projesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurusu rahmetli Rauf Denktaş'ın ölümünün 5. yıl dönümünde bir mesaj yayınladı.

                            RAUF DENKTAŞ

İkibin yılları Konya ovasının kuraklık periyoduna girdiği yıllardı. Çumra ovasına hayat veren Çarşamba Çayını besleyen dereler kurumuştu. Çarşambanın çıktığı Beyşehir Gölü çekilmeye yüz tutmuş, yosunlar her tarafı kaplamış gölün sahile yakın yerleri yer yer bataklık oluşmuştu. Beklenen bereketli yağmurlar yağmaz olmuştu. Sulama amaçlı açılan derin kuyularda sular önemli ölçüde çekilmişti. Ekonomisi sulu tarıma bağlı olan Çumra’da her geçen yıl bir önceki yılı aratır olmuştu. 
Çiftçisinin, esnafının bozulan ekonomisi telafisi mümkün olmayan zararlarla kapatılıyordu. Borcunu ödeyemeyen çiftçi traktörünü satıyor, borcunu ödemeyemeyen esnaf dükkanını satıyordu. Bozulan ekonomiyi düzeltmenin tek yolu üretmekti. Bunun içinde su gerekiyordu. 
Çumra sulama Birliği Başkanı olarak ben, Ova Sulama Birliği Başkanı İsmail ULUAĞAÇ ile birlikte D.S.İ. Çumra Şube Müdürü Ali ALTINTAŞ beyle yaptığımız görüşmelerde; bize, boşa akıp giden Göksu Irmağının sularını 17 km’lik bir tünelle ovaya akıtılacak bir projenin varlığından söz etti. Bu projenin hayata geçirilmesiyle, denize dökülen 410 milyon metre küp su, sulama ve enerji üretiminde kullanılacak, sulanamayan 210 bin hektar tarım arazisi suyla buluşacak ve bozulan Çumra ekonomisi ve ülkemize büyük faydalar sağlayacağını anlattı. 

Bu bilgilerin ışığında Ova Sulama Birliği Başkanı İsmail ULUAĞAÇ ve o dönemdeki tüm Belde Belediye Başkanı arkadaşlarımın ve Çumra ilçesinde Siyasi Parti Başkanları ve Oda Başkanları ile birlikte “Mavi Tünel Oluşum Grubu” nu kurduk. Mavi Tünel projesinin Konya gündemine en önemli proje olarak oturmasını sağladık. 24/01/2001 yılında “Mavi tünel Oluşum Grubu” olarak bizim gibi su hasretiyle yanan Yavru Vatan Kıbrıs’a bir gezi düzenledik. Ekibimiz ilk olarak K.K.T.C. kurucu Cumhurbaşkanı Yılmaz Mücahit Rauf DENKTAŞ’ı ziyaret ettik. Bizi Cumhurbaşkanlığı konutunda kabul eden Rauf Denktaş hepimize tek tek sarılarak, kucaklayarak “Hoşgeldiniz” dedi…. “Dedelerimin memleketi Konya-Karaman’dan geliyorsunuz, sizler benim hemşerimsiniz ,bana Toros Dağlarının çam kokularını, Bozkırın yavşan kokularını getirdiniz, sağ olun, var olun” diyerek göz yaşları içinde dedelerinin Toros dağlarından çadırlarını toplayıp Kıbrıs’a geldiklerini anlattı. Kıbrıs’ın dününü, bugününü ve yarınını kısa bir şekilde anlattı. Bize Kıbrıs’ın Türkiye için önemini anlatırken ayağa kalktı arkasında bulunan Kıbrıs haritasını göstererek: “Bakın bu Kıbrıs Neye benziyor?” dedi. 

Kıbrıs’ın Dipkarpaz bölgesinin sivri ucunu göstererek “Bu bir hançere benzemiyor mu? İşte bu bağımsız KKTC kıyamete kadar yaşatamazsak Türkiye’nin böğrüne saplanan bir Kıbrıs olacak Allah (cc) muhafaza buyursun.” Türkiyesiz bir Kıbrıs’ın olamayacağını söyledi. Bizim ziyaretimizden, Kıbrıs’a ilgimizden güç aldıklarını söyledi. Ben Sayın Cumhurbaşkanına Çumra’mızın amblemi olan porselen tabağı ve Çumra el dokuması bir kilimi hediye ettim. Kendisine Çumra’mızda bir caddenin ismini Rauf Denktaş olarak koyduğumu söyledim. Açılışa kendisini davet ettim…. 
 Çumra’ya gelmekten şeref duyacağını söyledi. Ayrılırken tekrar hepimize tek tek sarılarak teşekkür etti. “Ata yurduma benden selam götürünüz” diyerek Başkanlık bahçesine kadar bizi uğurladı. Ben ve arkadaşlarım bu buluşmadan çok duygulanmıştık. Hepimiz Kıbrıs’ı yeniden fethetmiş gibiydik. 


Orada biz bu günleri gösteren dönemi Türkiye Cumhuriyeti Başbakan ve Başbakan yardımcısı, Sayın Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN,  Sayın Bülent ECEVİT ve Türk silahlı Kuvvetlerinin şehit ve gazilerini rahmetle ve minnet duyguları ile bir kere daha yad ettik. Yaşamının her safhasında Kıbrıs Türklüğünün bekası için mücadele veren Kod adı “TOROS” olan merhum Rauf DENKTAŞ’ı kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşadığımız şu günlerde onunla müşerref olduğumuz için son derece bahtiyarız. Rahmetli Alparslan TÜRKEŞ ve rahmetli Ebulfeyiz ELÇİBEY’den sonra Türk dünyası büyük bir mücadele adamını daha kaybetti. 

Acımız büyüktür. Merhuma Allah’tan (cc)  Rahmet, kederli ailesi ve bütün Türk dünyasına Başsağlığı diliyorum.

M. Zeki Türker

Okunma : 1896
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 833 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 141 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın