Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

25 Nisan 2024 Perşembe
Ekonomik ve sosyal göstergeler alarm veriyor
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Son dönemlerde karmaşıklaşan ülke gündemi ekonomik sorunları gölgelemiş ve geri plana düşürmüştür" dedi.
Kategori : ÇUMRA
25 Nisan 2016 09:21
 
Ekonomik ve sosyal göstergeler alarm veriyor
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Son dönemlerde karmaşıklaşan ülke gündemi ekonomik sorunları gölgelemiş ve geri plana düşürmüştür" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Son dönemlerde karmaşıklaşan ülke gündemi ekonomik sorunları gölgelemiş ve geriplana düşürmüştür" dedi. 

Kalaycı, TBMM'nde "Esnaf ve Çiftçilerin Durumu" üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 "Yaşanan gelişmeler, ekonomideki sorunları daha da yaygınlaştırmış ve geleceğe dönük beklentileri tahrip etmiştir. Ekonomik ve sosyal göstergeler alarm vermektedir. Hükžmetin çizdiği hayal” pembe tablolar artık acı gerçekleri saklamakta yetersizdir. 

Ekonomik sıkıntılardan dolayı ticaret ve meslek erbabımız, esnafımız ve çiftçimiz ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Piyasalarda durgunluk h‰kimdir. Nakit sıkışıklığı, tahsilat ve geri ödeme problemleri, iflaslar ve iflas ertelemelerindeki artış bu sıkıntıların somut göstergeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

2015 yılında karşılıksız çek tutarı yüzde 37, protestolu senet tutarı yüzde 23, sorunlu kredi tutarı yüzde 31 oranında artmış olup, kriz yıllarının dahi üzerinde tarih” seviyelere yükselmiştir. Artık, kayıtlı esnaf, çiftçi ve çalışan sayısında da azalma görülmeye başlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun 2016 Ocak ayı verilerine göre, zorunlu sigortalı esnaf sayısı bir ay içinde yaklaşık 25 bin kişi, zorunlu sigortalı çiftçi sayısı da yaklaşık 5 bin kişi azalmıştır. Kayıtlı çalışan sayısında da önemli bir düşüş görülmekte olup, zorunlu sigortalı çalışan sayısı bir ayda yaklaşık 379 bin kişi azalmıştır. Özellikle KOBİ'lerde büyük sıkıntı yaşanmakta olup KOBİ iş yeri sayısı 30 bin, KOBİ'lerin kayıtlı istihdamı da 294 bin kişi azalmıştır.

Esnafımız ve çiftçimiz borçludur. Bankaların ve tefecilerin kıskacında bunalmış, faiz, kredi batağında nefes alamaz hale gelmiştir. Vergilerini ve primlerini zamanında ödeyememişlerdir. H‰l böyleyken, bu yıl esnafın ödeyeceği aylık sigorta primi yüzde 29 oranında artırılarak 568 liraya, çiftçinin aylık sigorta primiyse yüzde 35 oranında artışla 435 liraya yükseltilmiştir. 

AKP, prim yükünün hafifletilmesi için işverenlere sağladığı aylık 100 liralık prim desteğini esnafımıza ve çiftçimize vermemiştir. Zaten mevcut primlerini ödeyemeyen esnaf ve çiftçiler sağlık hizmeti alamaz h‰le düştüğü için 29 Eylül 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla 2015 yılı sonuna kadar kamu sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları sağlanmış, 14 Aralık 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla da bu süre altı ay uzatılmıştır. Bu süre de haziran ayının sonunda dolacaktır.

ESNAF VE ÇİFTÇİNİN VERGİ VE PRİM YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

Esnafın ve çiftçinin yüksek oranda da artırılan BAĞ-KUR primlerini ödemesine imk‰n yoktur. Vaziyet ortadadır. Prim borçlarının daha sonra faiziyle birlikte alındığı da dikkate alınarak prim borcundan dolayı sağlık hizmeti kesilmesi uygulaması kaldırılmalıdır. Esnaf ve çiftçilerin vergi ve prim yükü hafifletilmeli, 100 liralık prim desteği esnaf ve çiftçilere de verilmeli, vergi ve prim borçları ödenebilir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Ayrıca, primlerini düzenli olarak ödeyen çiftçi ve esnaf da işverenlere sağlanan 5 puanlık prim indiriminden yararlandırılmalıdır.

Birçok esnafımız ve çiftçimiz, sigortalılık kayıt ve tescili yapılmadığından geçmişteki bazı çalışma sürelerini hizmetine saydıramamış olup bu nedenle emekli olamamaktadır. Söz konusu süreler, daha önce kayıt ve tescil edilmiş olma şartı aranmadan esnaf ve çiftçilerin hizmetine sayılmalı, geçmiş hizmetlerin borçlanılmasına imk‰n verilmelidir.

Çıraklık ve staj süreleri de emeklilik hizmetine sayılmalıdır. Uygulamada bir çalışma ya da sigortalılık olmaksızın geçen süreler dahi borçlanılabilmekte iken fiili bir çalışmaya dayanan çıraklık ve staj sürelerinin sadece kısa vadeli sigorta kollarıyla sınırlı tutulması haksızlığa, eşitsizliğe ve dolayısıyla mağduriyete neden olmaktadır. Yaşanan mağduriyetin giderilmesinin yanında, mesleki eğitimin özendirilmesine de katkıda bulunmak amacıyla çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, geçmiş hizmetler için borçlanma hakkı verilmeli ve bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır." 

 

  
Kaynak:Ortadoğu

Okunma : 1176
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın