Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

20 Nisan 2024 Cumartesi
Kuraklık endişesi!
Ocak ayına girmemize rağmen şehre beklenen kar yağışı düşmedi. Uzmanlar, "Gidişat çok korkutucu. Konya'ya 2 hafta daha kar yağmazsa, telafisi olmayan sonuçlar doğar" dedi.
Kategori : ÇUMRA
04 Ocak 2018 09:10
 
Kuraklık endişesi!
Ocak ayına girmemize rağmen şehre beklenen kar yağışı düşmedi. Uzmanlar, "Gidişat çok korkutucu. Konya'ya 2 hafta daha kar yağmazsa, telafisi olmayan sonuçlar doğar" dedi.

Ocak ayında, Kasım ayının havası yaşanıyor. Ülkemiz ve Konya'da, yine kuraklık tehlikesi yaşıyor.Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) Türkiye için Ocak 2018 mevsimsel yağış takvimi haritasını paylaştı, kış kuraklığı yaşandığı uyarısında bulundu.  Ocak ayı gelmesine rağmen Konya şehir merkezine ve birçok ilçeye beklenen kar yağışı hala düşmedi.  Hava sıcaklıkları da Ocak ayının başında olunmasına rağmen, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam etti. Yağışın olmaması, yeraltı sularının geleceği ve tarımsal üretim ile ilgili endişelere neden oluyor. Hava sıcaklıklarının bir düşüp, bir de çıkması ise insanların sağlığını tehdit ediyor. Hastanelerin acil servisleri hava değişimlerinden etkilenip, hasta olan vatandaşlarla doluyor. Uzmanlar, sıcaklıkların bu şekilde devam etmesi durumunda ağaçların tomurcuklanacağını söylüyor. Ayrıca yağış miktarı geçmiş yıllarla aynı olsa da; uzmanlar, yağışların olduğu dönemlerin farklılık arz ettiğini ve bu farklılığın da aynı etkiyi göstermediğini ifade ediyor. Eldeki mevcut suyun en verimli şekilde kullanılması gerektiği vurgusu yapılıyor. 

KASIM'DA BAŞLAR MART'A KADAR SÜRERDİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Pınar,  Konya'da önceki yıllarda kar yağışının Kasım ayında başlayıp, Mart ayına kadar sürdüğünü hatırlattı. Klimatik değerlerin bu şekilde olduğunu söyleyen Pınar, son 20 yıl içinde iklimde büyük oynamalar yaşandığının altını çizdi. "Konya'da şuan yağmur yerine, kar yağması gerekiyordu" diyen Pınar, "Yağışın şekli, dengesizleşti. Miktar bazında geçmiş yıllarla bu yıl aynıdır. Ama yağışın zamanının farklılaşması, aynı etkiyi göstermez. Beşeri faktörler, iklimin değişmesine yol açtı. Sanayileşme sürecinden sonraki temel problem iklimdir. İnsanlarda bilinçsizlik de çok" açıklamalarında bulundu.

KONYA İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR KAR

Konya'nın karasal iklime sahip ve şehir için kar yağışının öncelikli unsur olduğuna da değinen Doç. Dr. Pınar, Konya'daki hava sıcaklıklarının böyle devam etmesi durumunda telafisi olmayacak yeni sorunların ortaya çıkacağını ifade etti. Yeraltı sularının keseden kullanıldığını kaydeden Pınar, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kritik eşikteyiz. 2 hafta içinde kar yağması lazım. Yağmazsa ürünlerin verimi azalır. Kalitesi düşer. Yağışların seyri normal değil. 2016 yılında, beklenilenin ötesinde kar yağmıştı. Bu yıl yağış yok. Ağaçların tomurcuklanmaya başladığını bile görebiliriz. Sonra kar yağar, ağaçlar mahvolur. Geçmişi ortaya koyup, bugün nerede olduğumuzu görmeliyiz."

2016 YILINDA 37 SANTİMETRE KAR YAĞDI

2016 yılında etkili olan kar yağışı, Konya için 14 yıl sonra en fazla yağan kar olmuştu. Şehirdeki kar kalınlığı da o yıl, 37 santimetreye ulaşmıştı. Verilere bakılacak olursa; 1988 yılındaki kar yağışında ise kar kalınlığı 40 santimetreye ulaşmıştı. 2002 yılında da kar 32 santim olarak ölçülmüştü.  



Kaynak:Merhaba

Okunma : 653
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın