Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

25 Nisan 2024 Perşembe
Modern kölelik bu!
Kiralık İşçi tasarısına tepkiler çığ gibi büyüyor. Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdulkadir Tamak, “Amele pazarları kurulacak. İnsan onuru, ayaklar altına alınacak” dedi
Kategori : ÇUMRA
21 Nisan 2016 11:10
 
Modern kölelik bu!
Kiralık İşçi tasarısına tepkiler çığ gibi büyüyor. Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdulkadir Tamak, “Amele pazarları kurulacak. İnsan onuru, ayaklar altına alınacak” dedi

Taşeron işçi sistemi iflas etti. Taşeronları kadroya alma çalışmaları devam ederken Kiralık İşçi Yasası ise Meclis'te görüşülüyor. Taşeron sistemin yerine kiralık işçi sistemi getiriliyor. Tasarı yasalaşırsa şirketler işçilerini geçici süreli özel istihdam bürolarından kiralayacak. İşçi kıdem tazminatı, görevde yükselme, izin gibi birçok haktan mahrum kalacak. Tasarının emek sömürüsüne sebep olacağını belirten işçi örgütleri, “Amele pazarı  kurulmak isteniyor” şeklinde tepki gösteriyor.

İŞÇİLERİ ÇOK ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, Türkiye'de işçilere yeteri kadar önem verilmediğini söyledi. Taşeron işçilerin büyük çoğunluğunun mahkemelik olduğunu, işçilerin sürekli davaları kazandığını dile getiren Tamak, “Taşeron sisteminin Türk hukuk sistemine uygun olmadığını defalarca söyledik. Hükümet bu talebimizi yeterince önemsemedi. Zaman geçtikçe sistem, kötü gidişatını sürdürdü. Muhalefet de bu sorunu dile getirdi. Mevcut hükümet, çözüm için kafa yormaya başladı. Bu konu tam anlamı ile çözüme kavuşturulmuş değil. Ortada inanılmaz bir bilgi kirliliği var. Başbakan ayrı Maliye bakanı ayrı açıklamalarda bulundu. Sonuç olarak ne olursa olsun taşeron sistemin kalkacağını düşünüyoruz. İşçileri zor günler bekliyor. İşçiler yeni sistemle, daha kötü bir senaryoyla karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

YENİ SİSTEM İŞÇİLERİ KÖLELEŞTİRECEK 

Amele pazarlarının kurularak insan haysiyetinin ayaklar altına alınacağını belirten Tamak, “İşçinin geleceği özel istihdam bürolarının elinde olacak. İşçinin parasını devletten özel istihdam büroları alacak. İşçilerin büyük çoğunluğu hak ettiği ücreti alamayacak. İşçilerimiz köleleştirilmeye çalışılıyor. Biz 'Kiralık İşçi' yasa tasarısına karşıyız.  Boşalan işçi yerine yeni işçiler alınmalı.  Taşeron sistemle rant sağlanıyordu. Yeni sistemle bu kötü gidişatın önü iyice açılacak. Bu sorun işçilerden ziyade bir insanlık sorunudur. Çünkü konu hepimizi ilgilendiriyor. Üniversite mezunlarından bile kiralık işçi olanlar var. Herkes emeğiyle geçiniyor. Birlikte hareket etmemiz önleniyor. Hükümet bizi duysun. Kimse sabrımızı zorlamasın”  şeklinde konuştu.

SOKAKLARA DÖKÜLMEK İSTEMİYORUZ

Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, bu zor dönemde işçilerin sabrının fazla zorlanmamasın gerektiğini vurgulayan Tamak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sokağa çıkmak istemiyoruz. 81 ilde 'Kiralık İşçi' konusuna tepkimizi göstermek için imza kampanyası başlattık. Yeni sistem sendikaların örgütlenme olanağını ortadan kaldırıyor. Yine birileri için, yeni sistemler getiriliyor. Hükümet düşündüğümüzün tam tersi zihniyeti ortaya koymayı bıraksın. Örnek alınan Avrupa'da bile bu sistem uygulanamadı. Yaptırımlar bile sağlıklı yürütülmeyecek. İleride çok daha fazla  sıkıntı yaşanmaması için bütün yetkilileri uyarıyoruz.”

SIKINTILAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

Konya'da değişik alanlarda toplamda 30 bin işçinin çalıştığını ve tarım kesiminde çalışan işçilerin sıkıntılarının daha büyük olduğunu cümlelerine ekleyen Tamak, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Havada, denizde, madende, sanayide çalışan işçilere yönelik kanunlar yapılıyor. Ama ne yazık ki tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan işçilere yönelik  koruyucu bir iş kanunu yok. Bu işçilerimiz desteği bizden alıyorlar. Yavaş yavaş alt yapı çalışmaları yapılmaya başlandı sadece. Gerekli adımlar hala atılmış değil. Suriyeliler meselesi tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanacak gelişmelerin önünü kapattı. İnsanlarımız Suriyelilere öncelik vererek daha az bir miktara daha fazla iş yaptırmaya başladı. Yetkililer bunları görmüyor mu?”


Kaynak:Merhaba

Okunma : 991
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın