Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

18 Nisan 2024 Perşembe
Sigara KOAH riskini artırıyor!
Göğüs ve Alerji Uzmanı Dr. Yasemin Tüfek Büyükcan, sigaranın KOAH hastalığını tetikleyen en önemli faktör olduğuna dikkat çekerek, KOAH tedavisinde erken tanını önemli olduğunu söyledi.
Kategori : ÇUMRA
24 Eylül 2019 13:22
 
Sigara KOAH  riskini artırıyor!
Göğüs ve Alerji Uzmanı Dr. Yasemin Tüfek Büyükcan, sigaranın KOAH hastalığını tetikleyen en önemli faktör olduğuna dikkat çekerek, KOAH tedavisinde erken tanını önemli olduğunu söyledi.

Konya Farabi Hastanesi Göğüs ve Alerji Uzmanı Dr. Yasemin Tüfek Büyükcan, sigaranın KOAH hastalığını tetikleyen en önemli faktör olduğuna dikkat çekerek, KOAH tedavisinde erken tanının önemine dikkat çekti. “KOAH dünyada öne çıkan önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu durum ülkenin ekonomi ve sosyal yükünü artırmaktadır” diyen Büyükcan, şunları söyledi: “KOAH dünyada genelikle sigara kullanımı ile ilgili olsada dış ortam ve iç ortam hava kirliliği mesleki maruziyetlerde önemli etkenler arasındadır. KOAH risk faktörü ile temasa devam ettiği sürece gelecek yıllarda KOAH prevalansı ve yükünün artacağı öngörülmektedir. KOAH’lı hastalarda sigara içen ve içmeyen grup karşılaştırıldığında sigara içmeyen grupta semptomlar daha az görülmektedir.

KOAH’a neden olan risk faktörleri arasında en iyi bilinen genetik risk faktörü ∝1 -antitripsin eksikliğidir.”

NEFES DARLIĞI BAŞLIYOR

KOAH’mı hastalarda yaş faktörüne de dikkat çeken Büyükcan, “Yapılan çalışmalarda bununla ilgili net bir cevap bulunamamıştır. Sadece yaşın yaşam boyu daha fazla temasla ilgili mi olduğu henüz net bir şekilde bilinmemektedir. KOAH’lı hastaların tanısında önemli olan fakat hastalar tarafından önemsenmeyen semptomların başında öksürük ve balgam gelir. Hastalar tarafından genelikle sigara içimine bağlı olduğu düşünülür. Mevcut şikayetlere nefes darlığı eklendiğinde efor kapasitesi sınırlandığında hastalık olabileceği düşünülerek doktora başvururlar. Hastalardan alınan anamez, yapılan fiziki muayene bulgularıyla birlikte laboratuvar bulgularıyla( AC grefisi, SFT) tanı doğrulanır” dedi.

TEDAVİDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

“KOAH tedavisinde de erken tanı önemlidir” diyen Büyükcan, şunları söyledi: “Hastalar ne kadar erken dönemde başvururlarsa ve sigarayı bırakırlarsa (sigaraya bağlı KOAH ise) hastalığın ilerlemesi engellenir. Çünkü KOAH zararlı gaz ve partiküllerin neden olduğu hava yolunun havayolu ve/veya alveüler anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal semptomlarla karakterize yaygın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.”



Kaynak:Merhaba

Okunma : 792
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın