Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
Bayır-Bucak füze ve top ateşi altında
Suriye’de Türkmenler’e, bomba yağdırılıyor. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak sert dille uyarıldı
Kategori : GÜNDEM
21 Kasım 2015 10:48
 
Bayır-Bucak füze ve top ateşi altında
Suriye’de Türkmenler’e, bomba yağdırılıyor. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak sert dille uyarıldı

Rus uçak, füze ve tanklarının katıldığı saldırılar nedeniyle 18 Türkmen köyü boşaltıldı, can güvenliği nedeniyle binlerce kişi Yayladağı’nın karşısındaki Lazkiye’nin Yamada Köyü’ndeki çadır kentlere sığındı.

Türkiye’den büyük tepki
Başbakan Davutoğlu, “Türkmen, Arap, Kürt kardeşlerimize dönük katliamları kimse meşru kılamaz” derken Dışişleri, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u bakanlığa çağırarak uyarıda bulundu.

SURİYE’nin Lazkiye kırsalındaki Bayır-Bucak Türkmen bölgesine 3 gün önce Esad kuvvetleri tarafından başlatılan kara operasyonuna Rus uçakları da havadan destek veriyor. Saldırılarda çok sayıda Türkmen hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı olduğu bildiriliyor. Saldırılar nedeniyle 18 Türkmen köyünün boşaltıldığı, binlerce kişinin Lazkiye’de çadır kentlere sığındığı, çok acil gıda ve çadıra ihtiyaçları olduğu belirtildi. Esad’a bağlı uçaklar dün de İdlib’in muhaliflerin kontrolündeki Albara ve Mart Alnoaman köylerine saldırı düzenledi. Saldırıda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği kaydedildi. Suriye ordusu, El Nusra ile ÖSO’nun da içinde yer aldığı Fetih Ordusu’nun elindeki Dagameşle ve Şems kasabasını da ele geçirdi. Türkmen Dağı bölgesinde Suriye Ordusu ile El Nusra, ÖSO ve Ahraru Şam’ın içerisinde yer aldığı Fetih Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Saldırıların bilinen ilk bilançosu ise Hatay’a getirilen 4 yaralı Türkmen’den 1’inin hayatını kaybetmesi oldu. Saldırıda patlama sesleri Yayladağı İlçesi’nden de duyulurken Rusya’nın saldırı sırasında Akdeniz açıklarındaki gemiden de çok sayıda atış yaptığı bildiriliyor.

Halk çözümden yana
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, “Rusya, ilk operasyonu Türkmendağı’na yaptı. Son 1 haftadır zaten bombalıyor. Ancak dün çok aşırı şekilde bombaladı. Rus uçakları Türkmendağı’nın semalarından ayrılmadı” dedi. Siyasi çözüm konusuna değinen Mustafa, “Halk savaş yorgunu ve çözümden yana. Elbette ki, kendi halkını öldüren bir diktatörün çözümde yer almasını istemiyor” diye konuştu. Suriye Türkmen Doktorlar Birliği Başkanı Muhtar Fatih Muhammed ise, Bayır-Bucak’ın düşmek üzere olduğunu öne sürerek, “Bölge düşerse, ilk etapta başta sınıra yakın yerlerde yaşayan 10-15 bin Türkmen, Türkiye’ye sığınmak zorunda kalacak. Çok sayıda yaralımız var” dedi. BİLGESAM Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin, harekatın Türkiye’nin güvenli bölge projesini aksatmak ya da sekteye uğratmak için yapılan bir hamle olduğunu belirtti. 

Katliamdan korkuyoruz
Suriye Türkmen Kitlesi Başkanı Samir Hafez kara harekatına ilişkin, “Buralarda katliam yaşanmasından korkuyoruz. Bu köyleri boşaltmazsak, yalnız Ruslar değil, Suriye rejimi güçleri, İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah güçleri buraya girdiği zaman, halk evlerinde kaldıysa muhakkak burada büyük bir katliam seyredeceğiz” dedi. Sultan Abdulhamid Tugayı Komutanı Ömer Abdullah ise, “Çok yoğun bombardıman yapıldı. Bölgede, sınır hattını katarsak 20-25 bin arasında sivil yaşıyor. Harekatın başladığı bölgede rejimin herhangi bir bölgeye çıkması veya alması durumunda çadır kentler, sınır boyundaki yerleşim yerleri tamamen tehlike altına girip, yaşanmaz hale gelir” diyerek tepkilerini dile getirdi. 


Kaynak:Yeniçağ

Okunma : 1335
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 834 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 143 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın