Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
ESKİ BAŞBAKAN MENDERESİ RAHMETLE ANIYORUZ.
Bugün 27 Mayıs darbesinin 60. yıldönümü.
Kategori : GÜNDEM
27 Mayıs 2020 08:50
 
ESKİ BAŞBAKAN MENDERESİ RAHMETLE ANIYORUZ.
Bugün 27 Mayıs darbesinin 60. yıldönümü.

27 Mayıs darbesi olalı 60 yıl oldu. 

27 Mayıs darbesinin en çok konuşulan yeri Marmara Denizi'ndeki Yassıada'ydı. Çünkü Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları burada tutulmuşlar ve yargılanmışlardı.

Yassıda artık "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" oldu. Açılışı da bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Yassıada'da Adnan Menderes'in son günü nasıl geçti? İdama götürüleceği kendisinden nasıl gizlendi?

Hürriyet gazetesinin usta kalemi Sedat Ergin, bugünkü köşesinde bunları yazdı. İşte yazıdan öne çıkan bölümler:

- Zorlu ve Polatkan, 16 Eylül 1961 günü sabaha karşı idam edildiler. MBK bu iki infaz konusunda hiç zaman kaybetmemişti.
Ancak Başbakan Menderes hakkındaki idam cezası henüz infaz edilmemişti. Menderes 15 Eylül günü idam kararları açıklandığında da Yassıada Mahkemesi’nde hazır bulunmamıştı. Nedeni, 14 Eylül’ü 15’ine bağlayan gece yarısı odasında gizlice biriktirdiği ilaçları topluca içerek intihara teşebbüs etmiş olmasıydı. Durum fark edilince hemen müdahale edilerek midesi yıkanmıştı. Bu nedenle Yassıada’da kararın açıklandığı duruşmaya da çıkarılamamıştı.

- 17 Eylül 1961 sabahı Menderes’in Yassıada’da alıkonduğu odaya giren subaylardan biri yüzbaşı, diğeri üsteğmen rütbesindeydi. Biri, “Kahvaltı yaparken fotoğraflarınız çekilecek” dedi.  Menderes pijamaları içindeydi. Fotoğrafının çekilmesine rıza göstermedi, “Kıyafetim müsait değil, lütfen çekmeyin” dedi.

- Subaylar, fotoğrafın ailesine gönderilmek amacıyla çekileceğini söyleyerek Menderes’i ikna etmeye çalıştılar, “Beyefendi, çocuklarınız sizi özlemişler. Sağlığınızı merak ediyorlar. Hanımınız hasta olduğunuzu biliyor. Ne durumda olduğunuzu merak ediyor. Ona göndereceğiz” dediler.



Okunma : 1423
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 834 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 143 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın