Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

28 Mart 2024 Perşembe
Özkök: 2004'te FETÖ için uyardık
Darbe Komisyonunda konuşan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 2004 yılında dönemin genelkurmay başkanıyken MGK'da alınan kararla hükümeti FETÖ'ye karşı uyardıklarını bildirdi.
Kategori : GÜNDEM
20 Ekim 2016 09:03
 
Özkök: 2004'te FETÖ için uyardık
Darbe Komisyonunda konuşan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 2004 yılında dönemin genelkurmay başkanıyken MGK'da alınan kararla hükümeti FETÖ'ye karşı uyardıklarını bildirdi.

Darbe Komisyonunda konuşan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 2004 yılında dönemin genelkurmay başkanıyken MGK'da alınan kararla hükümeti FETÖ'ye karşı uyardıklarını bildirdi. Özkök "Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve durum iyi değil dedik. Orada bir karar alındı. Ona icra planı denildi. Hükümete tavsiye ediyor MGK bunu. Ne yapılıyor diye izledik, açıkça söyleyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik. Biz gene her toplantıda irtica  ve  bu örgütlerin tehlikesine dikkat çeken konuşmaları MGK'da kuvvet komutanları da var biliyorsunuz her zaman dile getirdik" dedi.

FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişiminin araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü dinledi. Özkök, sözlerine askeri eğitim sürecinde Nurcularla tanışmasını anlatarak başladı: "Işıklar Askeri Lisesi'nde okurken, Kuleli Askeri Lisesi'nden gelen bir grup vardı. Farklı bir gruptu. Biz de namaz kılıyorduk ama onlar farklıydı. Orada bir öğretmenden etkilenmiş bir gruptu. Şartlandırılmış gibi bir halleri vardı. Nurcuları böyle tanıdım." 

Bu grubun 1980'li yıllarda yaygınlaştığını anlatan Özkök, zaman içinde TSK'nın hedefe alındığını gördüklerini söyledi. İstihbaratın yeterli olmadığını anlatan Özkök, 'Tabii bunun kaynağına inmek gerekti. Bizim kendi istihbaratımız olmadığı için dışarıdan bekledik'dedi.

'KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI DÖNEMİNDE EMİN OLDUM'

Orgeneral olduktan sonra bu konuları YAŞ'lara (Yüksek Askeri Şura)  götürdüklerini, hükümete anlattıklarını ifade eden Özkök, örgütten Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) döneminde emin olduğunu söyledi: "2000 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı oldum. Komutanlığım zamanında ilk defa Fethullah örgütünün ne amaçladığını, ne şekilde bu işlere hız verdiğini görmeye başladık. O meşhur konuşması vardı. 'Günü gelince çıkacağız'diye. Emin olduk bu örgüt örgütleniyor ve iyi işler peşinde değil. Genelkurmay Başkanı olduktan sonra daha ciddiyetle eğildim." 

'HÜKÜMETİ UYARDIK: BİR ŞEY YAPILMADIĞINI GÖRDÜK'

Hilmi Özkök, dönemin Genelkurmay Başkanı iken  2004 yılında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında kuvvet komutanlarıyla birlikte FETÖ'ye karşı hükümeti kesin bir dille uyardıklarını kaydederek "2004 Milli Güvenlik Kurulu'nda  silahlı kuvvetler  olarak dedik ki 'Bu örgüt çok büyük bir imkan kabiliyetine kavuştu. İmkan kabiliyeti yıllar içinde oluşur ama niyet bir gecede değişir. Aynen böyle söyledik. Dedik ki icra planı yapılsın bu iş takip edilsin o zaman kadar tehlikeli bir örgüt olarak görülmüyor tabi iyi niyetli görülüyor. Ama biz MGK'da bunu açıkça söyledik.

Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve durum iyi değil dedik. Orada bir karar alındı. Ona icra planı denildi. Hükümete tavsiye ediyor MGK bunu. Hükümetin unsurları da orada olmakla beraber. Ne yapılıyor diye izledik, açıkça söyleyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik. Biz gene her toplantıda irticadan  ve  bu örgütlerin tehlikesine dikkat çeken konuşmaları MGK'da kuvvet komutanları da var biliyorsunuz her zaman dile getirdik. Duyduklarımızı her zaman elimizden geldiği kadar  yaptık. Ama kaynağı nüfuz etmemiz mümkün olmadı. Hep bildiğimiz şeyi böylece hepimiz birlkte teklif ettik. Bir fikir birliği yapılmış olarak gidiliyor MGK'ya. Sonrasında bizim elimizde olan bir şey değil. Sonra 2006 yılında emekli oldum" diye konuştu

"O DÖNEM 'FETULLAÇILIK SUÇTUR'DİYE BİR KANUN YOK" 

Öte yandan Hilmi Özkök, 'Fetullahçılık suçtur'diye bir kanun olmadığını bu nedenle yakalananların disiplinsizlik suçuyla silahlı kuvvetlerden attıklarını söyledi.

 


Kaynak:Ortadoğu

Okunma : 894
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 833 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 141 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın