Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
Yemin metni tartışması muhalefet gündeminde
HDP’li Leyla Zana’nın Meclis’teki eylemiyle başlayıp AKP’li Mehmet Ali Şahin’in desteğiyle yeni boyut kazanan yemin tartışmalarına muhalefet liderleri de katıldı
Kategori : GÜNDEM
23 Kasım 2015 12:21
 
Yemin metni tartışması muhalefet gündeminde
HDP’li Leyla Zana’nın Meclis’teki eylemiyle başlayıp AKP’li Mehmet Ali Şahin’in desteğiyle yeni boyut kazanan yemin tartışmalarına muhalefet liderleri de katıldı

AKP’li Şahin hak verdi

Meclis’te yemin ederken protesto için kasten “Türk Milleti” demeyen HDP’li Leyla Zana metnin değiştirilmesi konusunu gündeme taşıdı. Zana’ya ilk destek, “İdeoloji, ayrımcılık kokan, darbe ürünü bir anayasanın metni” diyerek hak veren AKP Genel Başkan Yardımcısı M. Ali Şahin’den gelmişti.

Katiyen değişmemeli

MHP lideri Devlet Bahçeli gazetecilerin sorusu üzerine “Yemin metni katiyen değiştirilmemeli. Tartışmaları dikkatle izliyoruz. Bakalım nasıl bir metin ortaya çıkacak” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yemin metni değişikliğinin yeni anayasa çalışmaları sırasında görüşülebileceğini söyledi. 

 

Yemin metni tartışması muhalefet gündeminde

HDP’li Leyla Zana’nın Meclis’teki eylemiyle başlayıp AKP’li Mehmet  Ali Şahin’in desteğiyle yeni boyut kazanan yemin tartışmalarına muhalefet liderleri de katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) geçen salı günkü açılışında yaşanan yemin krizi, dünkü Meclis Başkanlığı seçimine de damgasını vurdu. Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde Geçici Başkan Deniz Baykal, önceki açılışta yemin etmeyen milletvekillerini and içmek üzere kürsüye davet etti. Ancak, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana yine Meclis’e gelmedi. Leyla Zana’nın Meclis’teki eylemiyle başlayıp AKP’li Mehmet Ali Şahin’in desteğiyle yeni boyut kazanan yemin tartışmalarına muhalefet liderleri de katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Başkanı seçimleri için Genel Kurul’a girmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gelsinler görüşürüz

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yemin metninin değiştirilmesi için yaptığı açıklamada “Yeni anayasa görüşmelerinde gelsinler, görüşürüz” dedi. CHP, milletvekilleri ise “Anayasadaki metin değişebilir ama mevcut yemin hala geçerlidir. Bu yeminin buna göre yapılması gerekir” yorumunu yaptı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise milletvekili yemini konusunda sert bir yanıt verdi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, öncelikle getirilen metni görmek istediklerini belirtirken, ardından yaptığı açıklamada ise sert bir tavır konarak, “Katiyen” diyerek milletvekili yemini metninin değiştirilmesi konusunda kapıyı kapattı. Bahçeli, “Yemin metni katiyen değişmemelidir. Tartışmaları takip ediyoruz. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak” dedi. MHP kulislerinde ise Türklük ifadesinin kaldırılması için AKP’nin yeni anayasada her yolu deneyeceğini ancak bunun için MHP’nin sert bir tavır ortaya konacağı belirtildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “İçimize sindiği için bu yemni yapmış değiliz” diyerek Zanaya’ya destek vermişti.


Kaynak:Yeniçağ

Okunma : 1295
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 834 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 143 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın