Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

20 Mayıs 2024 Pazartesi
ABD dostumuz olamaz
Artan terör olaylarını değerlendiren Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, “ABD incirlik vasıtasıyla PKK ve YPG’yi destekliyor.
Kategori : ÇUMRA
29 Şubat 2016 09:39
 
ABD dostumuz olamaz
Artan terör olaylarını değerlendiren Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, “ABD incirlik vasıtasıyla PKK ve YPG’yi destekliyor.
Artan terör olaylarını değerlendiren Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, “ABD incirlik vasıtasıyla PKK ve YPG’yi destekliyor. Hükümet yetkilileri her ne kadar dostumuz dese de ABD bizim dostumuz olamaz” dedi

RÖPORTAJ: HÂLİD ŞEN

Artan terör olaylarını değerlendiren Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, “ABD incirlik vasıtasıyla PKK ve YPG’yi destekliyor. Hükümet yetkilileri her ne kadar dostumuz dese de ABD bizim dostumuz olamaz” dedi

İŞSİZLİK TERÖRÜ BESLİYOR

Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya ile terör sorununu, dış politikayı ve bölgede yaşanan gelişmeleri konuştu. Çetinkaya, Türkiye’nin 30 yılda 3-4 darbe geçirdiğini bunun etkisi ile birlikte Güneydoğu’nun geri kaldığını belirterek, “Türkiye’nin asıl meselelerinden biri de işsizlik. İşsizlik terörü besliyor” dedi.

SÜREÇTE TERÖR MUHATAP ALINDI

Çözüm sürecinde hükümetin yanlış adımlar attığını ifade eden Çetinkaya, “Hükümet bu işi iyi okuyamadı. Çözüm sürecine girdiğinde olayı sadece terör meselesi olarak ele aldı. Bölge insanının sorunlarını, kalkınma meselelerini dikkate almadı. Sadece terörü kendisine muhatap aldı. Kandille, İmralı ile, HDP ile görüştü” diye konuştu. 

 

**Türkiye yıllardır terörü konuşuyor. Bu sorun neden bir çözüme kavuşmadı? Terörü neler büyütüyor?

Türkiye yıllardır terörle mücadele eden bir ülke. Bir PKK terörü var. Terör örgütü ülkenin birlik ve bütünlüğüne yönelik bir doğrudan hareket var. Bir düşünce hareketi değil bir terör hareketi var. Mücadele ediliyor fakat ülkemiz terörü bitirecek gerekli hareketi ortaya koyamadı. Hükümetler terörü sadece terör meselesi olarak ele aldı. Doğu’da şu an 3 tane temel mesele var. Birinci olarak terör meselesi, diğeri bölgenin geri kalmışlığı meselesi diğeri de Kürt meselesi. Aslında Kürt meselesi diye bir problem yok. Ülkemizde çeşitli zamanlarda son 30 yılda 3-4 darbe geçirdi. Bu darbelerden herkes mağdur oldu. Müslümanlar, İslam’ı yaşamak isteyenler de mağdur oldu. Bu insan hakları hakkında yeterli hassasiyetin olmaması meselesidir. Kaldı ki Güneydoğu’da sadece Kürtler yok. Araplar var, Türkmenler var, Kafkas nüfusu var. Güneydoğu ihmal edildi aslında. Erbakan Hocamız Türkiye genelinde yatay bir büyümeyi, sanayileşmeyi arzulamıştı. Bu yönde planlar yapıp 70’li yıllarda iktidar olduğunda bu yönde yatırımlar yapmıştı. Türkiye’nin asıl meselelerinden biri de işsizlik. İşsizlik terörü besliyor. O bölgelerimiz aslında her yönden zengin. Tabiat, doğa, turizm… Bu bölgeler bakir kaldı işleyemedik. Hem maddi hem manevi olarak geri kaldı. Terör aslında bunları fırsat bilerek meydana çıktı. PKK aslında o bölgede yaşayan insanın görüşü ile tamamen ters. Dini yok sayan, Marksist bir anlayış var PKK’da. Fakat bir baskı unsuru ile orada etkin hale geldi.

IŞİD KOMŞUMUZ HALİNE GELDİ

**Hükümet terör meselesinde gerekli adımları atabildi mi?

Hükümet bu işi okuyamadı. Çözüm sürecine girdiğinde olayı sadece terör meselesi olarak ele aldı. Bölge insanının sorunlarını, kalkınma meselelerini dikkate almadı. Sadece terörü kendisine muhatap aldı. Kandille, İmralı ile HDP ile görüştü. Aslında bu konuda taraflar, bölgede yaşayan insanlar ihmal edildi. Bu bölgede tarikatlar, medreseler, şeyhler, STK’lar, aşiretler ihmal edildi. Olaya magazinsel yaklaşıldı, akil insanlar ortaya çıkarıldı. Bu arada iç terör odaklandı, güçlendi.

Biz bu iç terörle uğraşırken, tavizler verirken terör kendine zemin buldu. Bu arada Suriye’de gelişmeler oldu. Dış güçlerin oyunu ile Suriye problemi ortaya çıktı. Bölgeyi yeniden dizayn etmek istiyorlar. Tam bu sırada Güneydoğu bölgemizde iki tane terör örgütü ortaya çıkarıldı. Biri Amerika’nın lojistik desteği ile IŞİD, diğeri de Rusya’nın, PKK’nın ve birtakım güçlerin desteği ile olmak üzere PYD-YPG ortaya çıkarıldı. Bizim sınırımız, komşularımız değiştirildi. Irak, Suriye komşumuz iken PYD, IŞİD komşumuz haline geldi. Anlaşılıyor ki 20 sene sürecek bir bölge savaşları gibi gözüküyor. İçimizde terör varken, teröre komşu da olduk.

BÖLGE HALKI PKK'YA TESLİM EDİLDİ

**Bu terör hadiselerinden nasıl kurtulacağız?

Terörle ilgili olarak emniyet tedbirlerini almamız lazım. Asla ülkenin birlik ve bütünlüğüne zarar gelecek bir çabaya göz yumamayız. Her gün şehit haberi alıyoruz. Bunun yanında bölge halkının yanında olmamız lazım. Bölge halkı çözüm sürecinde PKK’ya teslim edildi. PKK bölgede haraç toplamaya, vergi almaya başladı, mahkemeler kurmaya başladı, silahlar yerleşti. Şimdi daha iyi anlaşılıyor. Sur’a günlerce girilemedi. Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı sırasında iki hafta sonra Şam’da Cuma namazı kılacağız demişti fakat 70 günde Sur’a giremediler. İşin böyle hamasi sözleri de oldu, işin boyutunu hesaplamadılar. Bölgedeki çatışmalarda halkın zarar görmemesi için tedbirler alınmalıdır. Bölge halkı ile yakın temasa girilmesi gerekiyor. Eğitim olarak maneviyat kökenli bir eğitimle kardeşliği artırmak gerekiyor. Yatırımlarla işsizliğe ve ekonomik çöküntüye çözümler bulmak gerekiyor. Kaldı ki ekonomik sorun ülke genelinde de var.

ABD PKK'YA YARDIM EDİYOR

**PKK ile mücadele için güvenlik tedbirleri ve yatırımlar yeterli mi?

PKK tabi güç buluyor. 1996-1997’de Erbakan Hocam Çekiç gücü Türkiye’den çıkardı. Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in uçağı 1993 yılında düşürülmüştü. Bu konuda açılan mahkeme zaman aşımına uğradı ve düştü. Niçin uçak düştü hala şüpheler var. Deniliyor ki Eşref Bitlis Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gitti geldi ve bir cümle kullandı. “İncirlikten kalkan ABD uçakları PKK’ya yardım ediyor” demişti. Daha sonra Eşref Bitlis şüpheli bir şekilde öldü. Dosya 20 seneden beri neticelenemedi. O zaman da ABD’nin PKK’ya desteği vardı şu an da değişen bir şey yok. ABD baskısı ile tekrar İncirlik Üssü kullanıma açıldı. Hükümet direnemedi. ABD şu an da YPG’ye mühimmat yardımında bulunuyor. Rusya bir yandan, ABD bir yandan yardımlar yapıyor. Hükümet yetkilileri her ne kadar dostumuz dese de ABD bizim dostumuz olamaz. ABD her zaman için bize karşı olan mihrakları desteklemiştir. Şu an İncirlik Üssü bir problemdir. 1. planda bu üs kapatılmalıdır. ABD ve Rusya’nın teröre verdiği desteği kesmesi lazım. Türkiye güçlü bir ülkedir. Boğazlar, su kaynakları gibi avantajlarımız var. Bu gücümüzü ve konumumuz kullanılarak ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerine yaptırım uygulanabilir. Biz 1000 senelik geçmişi olan bir ülkeyiz.

BOP İSRAİL’E YARAR

**Suriye ve sınırımızda yaşanan olaylar nasıl çözüme kavuşabilir?

Hem Suriye hem terör meselesinde ABD ve Rusya bir araya geldiyse, Türkiye’nin önderliğinde acil olarak, İran, Irak, Mısır, Suriye, bu 5 ülke bir araya gelerek masa etrafında işi emperyalizme bırakmadan çözmesi lazım. Bunlar bir araya gelmez deniliyor ama gelir. D-8 organizasyonunda bir araya geldiysek, yine Müslüman ülkelerle bir araya gelerek bu sorunları çözmeliyiz. Suriye’deki problem böyle çözülür. Müslümanlar birbirini öldürüyor şu an. Rusya Suriye’ye geldi yerleşti. Oradan çıkması da zor olacak. 1. Dünya Savaşı sonrası Avrupalı devletlerin çizdiği sınırla kardeşler bölünmüş şimdi savaşıyoruz. Kardeşleri barıştırmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanı geçmişi geride bırakarak, ABD’yi dost olarak kabul etmekten vazgeçecek. Bizim dostumuz İslam ülkeleridir. D-8’i Erbakan Hocam bunun için kurdu. Müslümanlar sorunlarını kendi arasında çözsün diye. Bugün hala ABD dostumuz deniliyor. ABD’nin bize geçmişte yaptığı tüm kötü şeyleri bir kenara atamayız. Aynı şekilde ABD bugün Büyük Ortadoğu Projesini uygulamaya çalışıyor. BOP, büyük İsrail’in kurulmasını sağlayacak. Bizim bu büyük plana karşı uyanık olmamız lazım. Biz büyük bir ülkeyiz. Halkımızın özellikle Siyonizme, emperyalizme tepkisi yüksek. Bu halk gerekirse bu toprakları korumak için ölümü göze alır.

SORUN ÇÖZÜMSÜZ KALIR

**Ankara’da yaşanan terör eylemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ankara’da yapılan katliamı kimlerin yaptığını kimlerin parmağı olduğunu biliyoruz. Ben Ankara Garı önünde yapılan patlamada da son patlamada da bu işin ucunun dış kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü çok ince olarak ayarlanıp planlanmış bir olay. Şu bir gerçek ki içeride terörle boğuşurken 800 kilometrelik sınırımızda 2 yeni terör örgütü ile de komşu olduk. Türkiye’nin daha çok uğraşması lazım. Fakat bu ABD, Avrupa ile çözülemez. ABD dosttur mantığı ile yaklaşırsak sorun çözümsüz kalır. 


Kaynak:Merhaba

Okunma : 989
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri