Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

04 Mayıs 2024 Cumartesi
AVDUL KÖYÜMÜZDEN BİR DEM!
Kategori : ÇUMRA
12 Haziran 2023 11:23
 
AVDUL KÖYÜMÜZDEN BİR DEM!

Daha önceki yıllarda Avdul Köyümüzden bir alalım” başlıklı yazı yazmıştım. Yazmış olduğum bu yazıdan dolayı Avdul Köylülerimizden ve Namı diğer Deli Osman Ağanın torunlarından da mesajlar almıştım. Tekrar yazıyı yazmamı rica ettiler. Böylesi rica geri döndürülemez öyle değil mi?
Evet, Çumra İlçemize bağlı Eski adı Deli Osman Çiftliği şimdiki adı Avdul olan köyümüzden bir dem alalım ne diyorsunuz?
Avdul Güneysınır İlçe olduğunda Güneysınır İlçemize bağlanmıştı. Yanılmıyorsam 1996 yılında yapılan referandum ile tekrar Çumra İlçemize bağlanmıştır.
Ben referandum sürecinde Avdul’da bulunmuştum. Çumra İlçemizde bağlanalım diyen 250 hemşerimiz olurken Güneysınır İlçemizde kalalım diyen 1 hemşerimiz olmuştu.
Daha sonra da Avdul Köyümüzün her türlü işlerinde Çumra Belediyesi olarak her zaman yardımcı olunmuştur.
Avdul yukarıda da ifade ettiğim üzere Cambaz Deli Osman’ın çiftliğidir.
Cambaz Deli Osman Karaman yolunun ellinci kilometresinde dönümlerle ifade edilebilen bir çitlik kurar. Uşaklar tutar ve burayı çalıştırır. Aynı zamanda at tatarlığı ve yolcu taşımaya da devam eder.
Çiftlikte koyun, keçi, inek, camız yani her türlü hayvan vardır. Deli Osman orada bir de yemekhane kurar. Gelip geçen yolcuların hem karnını doyurur hem de istirahatlarını temin eder.
Yalnız yol kenarına büyük ve her yerden görülebilecek bir levha ile şu duyuruyu da asar:
“Burada Deli Osman’ın pilavını yemeden, ayranını içmeden geçenin anasını avradını…”
Bu levhayı okuyan herkes hem yer, içer hem de istirahat eder, sonra yoluna devam edermiş. Avlonyalı Ferit Paşa hazretleri Konya Valiliği’ne tayin edilmiş. Karaman tarafından Konya’ya gelmekte, burada at değiştirecek sonra yola devam edecektir. Bir de yazılı levhayı görür ve yaveri ile kalabalığa karışır. Durumu inceler yapılan meccanen (bedava)hizmet çok hoşuna gider.
Sahibini çağırır, sohbet eder vali olduğunu söyleyip kendisini mutlaka ziyaret etmesini talep eder Deli Osman’dan… Deli Osman ağa;
“Ben at üstünde gezen deli depek bir adamım. Beni senin makamına koymazlar” deyince Vali;
“Seni atınla da kabul ederim, sen gel yeter ki” diyerek Deli Osman’ı onurlandırır.
Aradan zaman geçer Deli Osman, bir gün atıyla Vilayet’e gelir. Geç zamansız bir vakittir, içeri kabul edilmez o da ısrar etmez. Koyar gider ama bu duruma kızar da…
Sonra bir Konya’ya gelişinde şehrin sokaklarını gezerken Konyalının su sıkıntısı çektiğini işitir. Mahalleleri gezerken herkes su sıkıntısından bahsedince tekrar atını Vilayet binasına sürer ve bütün engellemelere rağmen zaten ahşap ve geniş merdivenlerle çıkılan valilik makamına merdivenlerden atını sürerek ve bağırarak çıkar.
Vali beye şöyle seslenir: Hey Vali Paşa hazretleri! Senden evvelki vali bu şehre bir kerana (kârhane) yaptırdı adı “Keranacı Vali”ye çıktı. Senin adın da “Susuz Vali”ye çıkacak. Burada boşuna ne oturuyorsun, halk susuzluktan kırılıyor. Su bulmanın çaresine baksana!..
Bağıra çağıra girmek ister makama Deli Osman. Sesleri makamından işiten Vali Paşa dışarı çıkar bakar ki nara atan Deli Osman’dır. Vali “Gel deli ağa, bağırma içeri buyur” der. Atını bağlatır ikisi makamda uzun uzun sohbet ederler.
Nitekim Cambaz Deli Osman Teşviki yardımları Çayırbağı suyu Konya’ya kadar getirilir.
Osman ağa çok zengin ve sakafetlidir. Çiftliğinden kurbanda 200–250 baş koyun getirtir, çarşıya milleti toplar “Gücü yeten varsa parasını versin yetmeyen benden kessin kurbanı” der, koyunları isteyen alıp gider ama kimse parasını ödemezmiş. Deli Osman bu ya o da zaten arkasını aramazmış.
Deli Osman’ın çok anlatılan iyi yanları da vardır. Mesela Konya’da olduğunda her sabah Larende Caddesi’ndeki Cingenoğlu Fırını’nın yanına gelirmiş. Arkasında yüzlerce sokak kedisi ve başıboş köpek olurmuş. Ciğercilerde ne kadar ciğer ve sakatat varsa alıp onlara dağıtırmış.
Deli Osman’ın çiftliklerinde ürettiği yağ, peynir un gibi yiyecekleri Aziziye Camii önüne getirip, orada fakirlere dağıttığı da söylenir.
Cambaz Deli Osman Ağa öylesi hayırsever eli açık fakir fukara dostu gerçek manada ağadır.
Avdul Köyümüzden bir dem deyince Cambaz Deli Osman Ağadan bahsetmemek olmazdı. Allah rahmet eylesin!
Ahmet Yıldız 12 Haziran 2023 Çumra
 

Okunma : 139
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri