Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

17 Eylül 2024 Salı
Başkan ERKOYUNCU'dan önemli açıklamalar
Kategori : ÇUMRA
07 Aralık 2022 17:09
 
Başkan ERKOYUNCU'dan önemli açıklamalar

Başkan Ramazan ERKOYUNCU Şeker üretiminde Türkiye’nin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Konya Şeker, sektörünün önemli bir oyuncusu olmasının yanında, vatandaşın ana tüketim maddelerinden biri olan şekere daha ucuz ulaşma noktasında garantör olma özelliği taşıyor.

Türkiye’nin öncü markalarından Konya Şeker, üretmeye ve üreticiye destek olmaya devam ediyor. Anadolu Birlik Holding’in bir iştiraki olarak, çiftçinin alın teri olan Konya Şeker, gıda sektörü başta olmak üzere birçok faaliyet alanında başarıyla Konya’yı ve ülkemizi temsil ediyor. Son dönemde, enerji yatırımlarından kaynaklı kur bazındaki ödemelerinden dolayı zorluklar yaşayan ancak gelinen noktada bu sıkıntıyı da kurumsal ve köklü yapısıyla aşmayı bilen Konya Şeker, sektöründe “Türkiye’nin sigortası” olarak itici güç olmayı sürdürecek. Konya Şeker’in mali durumu, gelecek planlamaları ve sektöre ilişkin Yenigün Gazetesi’nin sorularını cevaplandıran PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Konya Şeker’in yoluna emin adımlarla devam ettiğinin altını çizdi.

ÖDEME KONUSUNDA SORUN YOK

Konya Şeker’in mali durumuyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi veren Başkan Erkoyuncu, borçların yapılandırılmasıyla ilgili görüşmelerin önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını söyledi. Yıllık ödenecek borç miktarı ve ödeme gücüyle ilgili herhangi bir sorun görünmediğini dile getiren Başkan Erkoyuncu, “Bankaların öngördüğü takvimden önce bile biz borcumuzu ödeyecek durumdayız. Finansal ve mali yönden sıkıntımız yok özellikle gıda bölümünde sorun yok ama enerji boyutunda biraz zorlanıyoruz.

Tavan fiyat uygulaması var. Mevcut enerji piyasa fiyatlarıyla güncel satış rakamlarında problem görülmüyor ama tavan fiyattan dolayı biz problem yaşıyoruz. Devletimiz ile olan görüşmelerde inşallah bunu aşacağımızı düşünüyoruz. Bu durum 6 aylık bir süreçti, 6 ay daha uzattılar ama inşallah bir daha uzatılmaz. Mevcut gidişatla da devam ederse enerjide de problem olmayacağı görünüyor ama totaline bakarsak mali açıdan bizi zora sokacak bir problem yok. Yapılandırmayı şekillendirdik, nihai sonuçlanmadı ama az çok belli.” dedi.

KISA VADELİ YATIRIM HEDEFLERİ VAR

Üretimi artırarak sürdürdüklerini belirten Başkan Erkoyuncu, önümüzdeki süreçle ilgili hedeflere değindi. Çumra Şeker’in 2023-2024 kampanya döneminde kapasitesini yüzde 20’ye yakın artıracaklarını vurgulayan Başkan Erkoyuncu, şöyle devam etti, “2024’te de Konya Şeker, Cihanbeyli’ye yeni yerine taşınırken kapasiteyi yüzde 40 artıracağız çünkü Türkiye’deki pancarın kaderi, yeri, yurdu Konya’dır. Konya’mız, geniş alanlar olması sebebiyle, birim alandan elde edilen şekerde açık ara önde. Fabrikanın günlük toplam kapasitesi 26 bin ton. Biz bunu 34 bine çıkarmak için çaba sarf edip yatırım yapacağız. Devamında GES’lerle ilgili devletimiz bize 110 megavatlık ruhsat- lisansı hakkı tanındı. Önümüzdeki günlerde ilk etapta Seydibey’de 5.2 kilovatlık, ardından taşınacağımız yeni yerde yaklaşık 30 megavat, Çumra’daki atıl kül atık alanımızı da ıslah ederek 10 megavatlık bir GES projesi hedefimiz var. Ardından yıllık 100 bin ton organomineral gübre üretme projemiz var. Borçlu olduğumuz dönemdeki kısa vadedeki projelerimiz bunlar. Tabi bunlar birer beklenti ve niyet ve ilk somut adımlarını attık. Orta ve uzun vadede bir proje şu anlık düşünmüyoruz, bunlar kısa vadede olanlar. Hiçbir maceraya atılmadan sağduyuyla yatırımlarımızı sürdüreceğiz.”

DEVLET GÜZEL FİYATLAR VERDİ

Tarımda devletin açıkladığı fiyatları değerlendiren Başkan Erkoyuncu, “Sulu tarımda iyiyiz; susuzu zaten ben tarımdan saymıyorum ki özellikle Konya Ovası’nda neredeyse yok hükmünde. Tarım ürünlerinde devlet çok iyi fiyatlar verdi. Yüz birim tarım ürününden 95’inde taban fiyatlar çok iyi, ayçiçeğinde bir zafiyet oldu. Ayçiçeği biraz düşük kaldı ama diğer taraftan totalde çiftçinin durumu iyi” dedi. Konya Şeker’in önemli bir üretici olması nedeniyle patateste de çiftçi açısından büyük bir Pazar olduğunu anımsatan Erkoyuncu, bu yıl patateste bazı sorunlar yaşandığını anlattı. “Patateste bu yıl biz, hammaddede Konya hinterlandını çıkmışız ki bana göre sağlıksız bir olay” diyen Erkoyuncu, konuya şöyle açıklık getirdi, “Konya’da geçtiğimiz kampanya olan 2021’de, bizim irademiz dışında patateste hammadde temininin büyük bir kısmı dışarıya gitmiş. Geçen yıl Konya çiftçisi sözleşmesinin yüzde 100’üne uymuş fakat piyasada fiyatlar yükselirken Konya dışından sözleşmeli olmasına rağmen patatesin sadece yüzde 40’ı gelmiş.

Zaten bu konuda ben deplasmana karşıyım. Bu yıl 2022-2023 kampanyası, geçen yıla oranla Konya bölgesinde arttı ama erkencil dediğimiz mevsimsel itibarla bazı bölgelerde patates erken yetişiyor. Patateste erkenciller mevsimi itibariyle Hatay, Adana ve Ege (Ödemiş)’de 5. 6. 7. ayda çıkıyor, Fabrikanın boş kalmaması için erkencilerden alım yapmamız gerekiyor. Bizim patatesler ekimde çıkıyor. Erkenciller haricinde mevsim itibariyle Konya bölgesinde uygun takvimde patatesin yüzde 100’ünün alımını bu bölgeden yapacağız. Tohumlarda bu sene sıkıntı çıktı, çiftçiye vereceğimiz tohumu biz sakıncalı gördük, fabrikada işledik. Bununla Tohumla ilgili çalışmalara devam edeceğiz ve yüzde 100 sağlıklı olmak kaydıyla çiftçimize tohum vereceğiz. Çünkü geçen yıl bozuk tohumdan dolayı biz çiftçiye tazminat ödedik. Tohumu bizatihi ithal ederek değil, yumrusunu getirterek tohumu kendimiz yetiştireceğiz. Belediyeden 2 bin 500 dekar yer kiraladık, Konya bölgesinde hazırlığımızı yaptık.”

ŞEKERDE TÜRKİYE’NİN TEMİNATI

Konya Şeker’in şekerde ülkede önemli bir üretici olduğuna dikkat çeken Başkan Erkoyuncu, Türkiye’nin geçen yıl şekerde üretimde düşüş yaşamasına karşın, Konya Şeker’in kotasının üstünde üretim yaptığını söyledi. “435 bin ton A kotamız vardı, üretimimiz 454 bin ton olarak gerçekleşti” diyen Başkan Erkoyuncu, “Normalde fazla üretilen C kotasına girer ama şeker az olduğu için devletimiz bize ‘A’dan izin verdi. Onu ihraç etmek zorundayız ancak iç piyasada şeker eksik kaldığı için devletimizin isteğiyle iç piyasaya verdik. Türkiye’de açık ara şeker fazlalığı sadece bizde var. Bizde münavebe sistemi var. Pancar bitkisi 4 yılda 1 ekilmeli hem ürünün hem toprağın sağlığı için. 4 yıldır ideal olan münavebe takvimine uyan tek biz varız. 4 yılda 1 ekmeye rağmen Türkiye’de yüzde 15 kotamızın fazlasını ektik. 495 bin ila 500 bin ton arasında şeker çıkaracağız. Sayın Bakan yardımcımız ile istişarelerimizde de; Biz önce Çumra’nın kapasitesini yüzde 20’ye yakın artıracağız, Konya kampüsünü de Cihanbeyli’ye taşırken kapasiteyi yüzde 40 artıracağız. Dolayısıyla 2023-24 kampanyasıyla bugünden 60 bin ton gelecek. 2024-2025 yılı için 100 bin ton ekme kotası istiyorum çünkü benim üretim kapasitem yükseliyor. Ama bu yıl fiyatlar çok yüksek diye ifade ettim. Fiyatlarda kıstas şudur; mısırın bir değil 2 tık üstünde olmalı birim alandan elde edilen gelir çünkü pancar mısıra göre zor bir tarım. En zor günde Türkiye’nin sigortası, garantisi de Konya Ovasıdır. Pancar da kotasını tamamlayabilen 3-5 kişi çıkar, bizim ise fazlamız var. Bu konuda ülkeyi rahatlattık, dolasıyla devletimiz de bizi rahatlatmalı. Biz ekmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR YÜKSELMEZ!

 

Şeker fiyatlarıyla ilgili değerlendirme yapan Erkoyuncu, “Bu yıl şekerin yükseleceğini zannetmiyorum. 21 belki ama 22 asla demez, bu benim görüşüm ama yine bazı beklenmedik gelişmelerden kaynaklanabilecek fiyat artışı da olabilir. Normal şartlarda şeker fiyatının   21 lirayı geçmeyeceğini bekliyorum. Konya Şeker, şekerin toplamının yüzde 20’ye yakınını üretti, o konuda garantör oldu” dedi.

TAŞINMA SÜRECİ PLANLANDI

Şeker fabrikalarının kendilerine özgü bir yapıları vardır. Bunların en başta geleni ise kampanyadır. Önümüzdeki yılın kampanyasını mevcut yerimizde yapmak zorundayız. Yoksa biz hemen fabrikayı buradan söker, yeni yerine hızla taşıma işlerine başlarız. Ancak, bu dönemde hiçbir şekilde Konya Şeker fabrikasının işlediği kadar pancarı ektiremem.  Bu yüzden taşınma sürecinde sağlıklı bir takvim yapısı oluşturmayı planlıyoruz. İlk olarak 2023 yılı Mart-Nisan aylarında yeni fabrikanın temelini atıp kabasını yapacağız. 2024 yılında Konya’daki kampanyayı erken bitirip Cihanbeyli de kurulacak olan yeni fabrikamızın montajına başlayacağız.  Allah nasip ederse 2024 Eylül ayında yeni kampanyamızı yeni Konya Şeker fabrikamızda yapmak istiyoruz. Pancar ve patateste çiftçimiz kazanıyor; ben de bir çiftçiyim. Hayırla, saygı, sevgi ve huzurla iyi yıllar geçirir. Özellikle kurumlar, iş yapanlar için iyi şeyler olacağını umut ediyorum.”dedi.

Kaynak:  KonyaYenigün 

Okunma : 2092
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri