Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

19 Mayıs 2024 Pazar
Borç batağındalar
Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Borç ve faiz tuzağına düşürülen, tarlasına, bahçesine ipotek konulan çiftçimiz banka kuyruklarında ömrünü tüketmektedir. Sayaç zorunluluğu da kaldırılmalı.
Kategori : ÇUMRA
08 Mart 2016 09:40
 
Borç batağındalar
Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Borç ve faiz tuzağına düşürülen, tarlasına, bahçesine ipotek konulan çiftçimiz banka kuyruklarında ömrünü tüketmektedir. Sayaç zorunluluğu da kaldırılmalı.
Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Borç ve faiz tuzağına düşürülen, tarlasına, bahçesine ipotek konulan çiftçimiz banka kuyruklarında ömrünü tüketmektedir. Sayaç zorunluluğu da kaldırılmalı. Borçlar yeniden yapılandırılmalı" dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde KOP ve çiftçi borçları hakkında açıklamalarda bulundu. Kalaycı, "Ülkemizde kuraklık sorununu her geçen yıl artarak yaşayan yer Konya Ovası'dır. Ülkemizin tahıl ambarı olan Konya'da yine sonbahar ve kışın çok kurak geçmesi nedeniyle tarımsal üretim olumsuz etkilenecek olup, bu ay da yeterli yağış alamazsa, bu yıl rekoltede büyük düşüş olacağı tahmin edilmektedir. Konya'da yer altı suyundaki azalma yıllardır çok önemli bir sorundur. Konya Ovası'na dış havzalardan su getirecek yeni projelere şiddetle ihtiyaç vardır ama Hükümet oralı değildir. KOP İdaresi Kızılırmak suyunun Kulu ve Cihanbeyli'ye getirilmesi için rapor hazırlamış, ancak Hükûmet dikkate almamıştır" sözlerini kullandı.

SAYAÇ ZORUNLULUĞU KALDIRILMALI

Hükümetin meseleyi su kullanımını yasaklamakla halletmek istediğini belirten Kalaycı, "Su kotası uygulayarak, çiftçinin kullandığı su miktarının en fazla üçte birini vermeyi planlamıştır. Bitkisel üretim düşecekmiş, Konyalı çiftçi perişan olacakmış, Hükûmet hiç düşünmemektedir. Konyalı çiftçiyi kara kara düşündüren kuyulara sayaç takma zorunluluğu kaldırılmalı ve suya kota uygulanmaktan vazgeçilmelidir. Hükûmet öncelikle Konya Ovası'na su getirmek için yeni projeler uygulamaya koymalı; arazi toplulaştırmasının hızla bitirilmesi, sulama şebekelerinin kapalı sisteme dönüşmesi ve tümüyle basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi için ilave tedbirler almalıdır. Konya'daki arazi toplulaştırılması da sağlıklı bir şekilde yapılmamakta, toplulaştırma yapılan yerlerde eskiye göre daha fazla sorun yaşanmaktadır. Bu konuda ciddi birikime sahip olan DSİ Genel Müdürlüğünün de toplulaştırma çalışmalarına aktif olarak katılımı sağlanmalıdır" diye konuştu.

ÇİFTÇİ BORÇLARINA KOLAYLIK SAĞLANMALI

Çiftçinin borçlarına kolaylık getirilmeli, geçmişe ait elektrik borçları faizsiz yapılandırılmalı" diyen Kalaycı, şunları söyledi: "Yanlış politikaların etkisiyle çiftçilerimiz büyük sıkıntılarla karşı karşıyadır. AKP döneminde girdi fiyatlarındaki aşırı yükselme ve ithalata dayalı politikalar nedeniyle çiftçimizin üretim yapması iyice güçleşmiştir. Çiftçinin durumuna iyi diyenlere çiftçilik yapan hemşehrilerim diyor ki: "Onlar Konya'ya gelsinler, kendilerine istedikleri yeri bedavaya kiraya verelim, çiftçilik yapsınlar da bizim hâlimizden anlasınlar, Hanya'yı Konya'yı bir görsünler.Çiftçimize yönelik kapsamlı bir destek paketi acilen uygulamaya konulmalıdır. Çiftçinin kredi borçlarına kolaylık getirilmeli, sulama kooperatifleri ve birliklerin geçmişten gelen elektrik borçları faizsiz yapılandırılmalıdır.

ÇİFTÇİ BORÇ VE FAİZ TUZAĞINA DÜŞÜRÜLDÜ

"Borç ve faiz tuzağına düşürülen, tarlasına, bahçesine ipotek konulan çiftçimiz banka kuyruklarında ömrünü tüketmektedir" diyen Kalaycı, "Çiftçimizin kredi borcu 2002'de 530 milyon lira iken 2015'te 61 milyar 327 milyon liraya varmıştır. AKP çiftçimizi on üç yılda 116 kat borçlandırmıştır. Esnafımızın kooperatifler aracılığıyla kullandığı kredi 2002'de 154 milyon lira iken 2015'te 16 milyar 159 milyon liraya çıkmıştır. AKP esnafımızı on üç yılda 105 kat borca sokmuştur. Hükûmet çiftçi ve esnafın borçlarını artırmakla övünmektedir" diye konuştu.

Konya'da en fazla hizmete açılan birimin banka şubeleri olduğunu belirten Kalaycı, sözlerini şöyle tamamladı: "Genele göre gidişatı çok daha vahim olan seçim bölgem Konya'da toplam nakdi krediler 2002'de sadece 150 milyon lira düzeyindeyken 2015'te 30 milyar 157 milyon liraya ulaşmıştır. AKP, Konyalının sırtına tam 30 milyar liralık kredi borcu yüklemiştir. Konya'da en fazla hizmete açılan birim nedir biliyor musunuz? Banka şubeleri. Konya'da 2007'de 148 olan banka şube sayısı 2015'te 290'a çıkmıştır. İnancı gereği geçmişte faize bulaşmak istemeyen, faizden kaçan hemşehrilerim AKP tarafından faiz ve borç tuzağına düşürülmüştür. AKP iktidarı Konya'yı borca batırmış, Konyalıyı faiz lobisinin kucağına itmiştir."


Kaynak:Merhaba

Okunma : 1002
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri