Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
Çumra’da 2020 yılı sulama sezonu tamamlandı
Kategori : ÇUMRA
09 Ekim 2020 13:35
 
Çumra’da 2020 yılı sulama sezonu tamamlandı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla ülke tarımına hizmet etmeye, suyu toprakla buluşturmaya, çiftçinin yüzünü güldürmeye ve gıda arz güvenliğinin teminatı olmaya devam ediyor.

Konya ili sulama planı kapsamında 8 Nisan’da açılan sulama sezonu 16 Eylül tarihinde tamamlandı. İl genelindeki tarım arazilerine yaklaşık 815 milyon 220 bin m3 su verildi. Ülke ekonomisine 2020 yılı birim fiyatları ile yaklaşık 1 milyar 650 milyon TL katkı sağlandı.

31 ilçe baz alındığında ilçe başına 27 milyon metreküp su kullanıldığı bildirildi.

Bilindiği gibi Türkiye’de suyun dörtte üçü sulamada kullanılıyor. Bu bakımdan suyu depolamak, inşa edilen sulama tesisleriyle tarım arazilerine ulaştırmak ve bu süreçte su kayıplarını minimum seviyeye indirmek önem taşıyor.

Sulamada modern tekniklere geçilmesi için kararlılıkla çalışan DSİ Genel Müdürlüğü, Konya ilinde kapalı sistem sulamaları için büyük adımlar atmaya devam ediyor. 2020 yılı Temmuz ayı içerisinde,  72 bin 650 dekar tarım arazisini modern sulama şebekesine kavuşturan KOS 1,2,3 sulamalarının ilk kısmı Sayın Cumhurbaşkanımızın video konferans katılımıyla gerçekleştirildi. 331 bin 930 dekar tarım arazisini kapalı sistem sulamaya kavuşturacak olan Apa-Hotamış 1,2,3 sulamaları inşaatı ile 20’yi aşkın sulama projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

 İnşa ettiğimiz baraj ve göletler, sulama kanalları ile iletim hatları sayesinde suyu toprakla buluşturuyoruz. Yaptığımız toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile tarım arazilerini büyütüyoruz. Çiftçimizin gelirini, üretim konforunu yükseltiyoruz. Böylece kırsal alanlardan göçün belli ölçüde önüne geçtiğimiz gibi gıda arz güvenliğinin de teminatı oluyoruz.


 
 Ülke ortalamasından daha az yağış alan Konya ilimizde 2020 yılı sulama sezonunda problem yaşamadık. Yaptığımız yatırımlarla bunu sürekli hale getirmek ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Hem suyumuza hem toprağımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Çiftçilerimiz de üretmeye devam etsinler. Hep birlikte ülke tarımını daha yukarılara taşıyacağız.

 

Okunma : 3303
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 848 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 150 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın