Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
Çumra'da Bulunan Obruk Gölünde Su Seviyesi 5 Metreye Kadar Çekildi
Kategori : ÇUMRA
16 Ekim 2021 12:00
 
Çumra'da Bulunan Obruk Gölünde Su Seviyesi 5 Metreye Kadar Çekildi

Çumra'da bulunan Timraş (Gökhüyük) Obruk gölü'nde kuraklı nedeniyle su seviyesi 5 metreye kadar düştü.

İklim değişikliğ, küresel ısınma ve kuraklığın etkilerinin sıklıkla görüldüğü Konya Kapalı Havzası'nda, kuruyan pınar, göl ve göletlerin yanı sıra obruk göllerinde de su çekilmeleri yaşanıyor.

Çumra ilçesinde 325 metre yüzey çapı ve jeolojik yapısıyla da ziyaretçi çeken Timraş Obruk Gölü de kuraklıktan etkilendi. Son 4 ayda su seviyesindeki düşüşün gözle görülür derecede fark edildiği gölde, suların çekilmesi çevredeki yerleşim yerlerinde yaşayanları da korkutuyor.

Sınırındaki Gökhöyük Mahallesi'nin su ihtiyacını karşılamak üzere geçmişte DSİ'nin doğal su deposu olarak da kullandığı obruk gölü, bölgede yoğun yer altı su kullanımı, kuraklık ve iklim değişikliğinin etkisiyle su seviyesi 5 metreye kadar geriledi.

"BUNUN BİTMESİ YER ALTI SUYUNUN BİTİŞİ DEMEKTİR"

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, gölün derinliği ve yeşile çalan rengiyle bilindiğini söyledi.

Geniş yüzey çapındaki Timraş Obruk Gölü'nün 30 metre derinlikte önemli miktarda suyu barındırdığını ifade eden Nalbantçılar, elips şeklindeki doğa harikası gölün kuraklıktan etkilendiğini dile getirdi.

Nalbantçılar, gölün Çumra Ovası'nın sulamasında uzun yıllardır önemli rol oynadığını belirterek, şöyle konuştu: "Göl, 1970'li yıllarda sulamaya destek vermesi nedeniyle doğal bir su deposu görevi görmekteydi. Bu özelliğini son yıllarda ovada gitgide artan yer altı suyu düşümü nedeniyle kaybetmeye başladı. Bir zamanlar ovaya can veriyordu, şimdi can çekişiyor. Son günlerde göl suyunun daha da azalması, tükenme durumuna doğru gelişinin işaretidir. Bu durum yer altı suyunda tehlike çanları olarak da algılanmaktadır. Çünkü bu obruğun suyu, yer altı suyudur. Gölde suyun azalması, yer altı suyunun azaldığının kanıtıdır. Bunun bitmesi yer altı suyunun bitişi demektir, sonun başlangıcının işaretidir. Bu tükenişe acil bir çare aranması gerekmektedir." dedi.

 

Okunma : 761
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 834 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 143 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın