Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

27 Temmuz 2024 Cumartesi
Çumra'nın Abditolu Mahallesinde Tarlaları Su Bastı
Kategori : ÇUMRA
22 Şubat 2022 13:18
 
Çumra'nın Abditolu Mahallesinde Tarlaları Su Bastı

Çumra'nın Abditolu mahallesinde tarlaları su bastı. Köylüler 4 yıl önce verdiğimiz kararın acısını çekiyoruz dediler.

Abditolu mahallesine çeşitli gerekçelerle kanal veya ırmak yapılmasını istemeyen çiftçi köylülerin tarlalarını su bastı. Ürün kaybı yaşanmasından endişe eden çiftçiler, “Devlet, kanal ve ırmak yapımı noktasında gerçekten çok uğraştı. Köylü istemedi. Bugün bunun acısını çekiyoruz” dedi

Konya Ovası'nda son günlerde etkili olan kar yağışı ve sağanak yağmur tarlaları sular altında bıraktı. Cihanbeyli’nin ardından bir su baskını haberi de Çumra’dan geldi. Etkisini hissettiren kar ve şiddetli yağış tarım arazilerini olumsuz etkiledi. Sular altında kalan tarlalar mahvoldu. Bölgede karlar eridikçe su seviyesinin daha da yükseldiği, su baskınının da arttığı öğrenildi. 

Devlet Kanal Yapmak İçin Çok Uğraşmış

Bölge çiftçilerinden Musa Canıcebinde, köylünün 4 yıl önce verdiği yanlış kararın acısını çektiğini söyledi. Bölgede 4 yıl önce arazi toplulaştırmasına gidildiğini aktaran Canıcebinde “Toplulaştırma ile birlikte bölgeye kanal ve ırmak da yapılacaktı. Köylünün büyük çoğunluğu bu karara çeşitli gerekçelerden ötürü karşı çıktı. Devlet, kanal ve ırmak yapımı noktasında gerçekten çok uğraştı. Köylü istemedi. Bugün bunun acısını çekiyor Abditolu köyünün sakinleri” dedi. 

TARLALAR DENİZ GİBİYDİ

“Bizim bölgede yağış miktarı çok fazla olur” diyen Canıcebinde “1 hafta öncesine kadar tarlalarımız deniz gibiydi. Tarlalar, suya boğuldu. Biz ve bütün komşularımız, kendi imkanlarımızla suyu tahliye etmeye çalıştık. Traktörlerle suyu kanallara boşaltıyoruz. Su miktarını biraz daha azaltmayı başardık.” 

BİR DAHA YAĞARSA ÜRÜNLER ÇÜRÜR!

Köylünün bir daha etkili olabilecek şiddetli yağıştan endişe ettiğini de dile getiren Canıcebinde son olarak şunları söyledi: “Hava ısınır, bir daha yağmur yağarsa ürün çürür. Doğrudan verim de azalır. Büyük bir alanda mahsul yok olur. Bizim bölgenin verimi iyidir. Bizim buraya acil drenaj lazım. Zamanında kanal ve ırmak yapılmadı. Tekrar diyorum bunun acısını çekiyoruz. Sorunu da gerekli yerlere ilettik. 3-4 yıl önce de aynı sıkıntı yaşanmıştı.” 

Okunma : 1438
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri