Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

01 Mayıs 2024 Çarşamba
Domuzlar Yollarda ölüm saçıyorlar!
Dağlık ve ormanlık alanları mesken edinen ve zaman zaman yerleşim yerlerine inen yaban domuzları halkı tedirgin ediyor.
Kategori : ÇUMRA
02 Aralık 2015 10:21
 
Domuzlar Yollarda ölüm saçıyorlar!
Dağlık ve ormanlık alanları mesken edinen ve zaman zaman yerleşim yerlerine inen yaban domuzları halkı tedirgin ediyor.
Dağlık ve ormanlık alanları mesken edinen ve zaman zaman yerleşim yerlerine inen yaban domuzları halkı tedirgin ediyor. Sürü halinde mahallelere kadar inen domuzlar, insanları korkuttuğu gibi kazalara da sebebiyet veriyor
Doğada aç kalan yaban domuzları, yiyecek aramak için mahallelere kadar iniyor. Yaban domuzları nedeniyle dağlık bölgelerde ikamet eden Beyşehirliler tedirgin. Ekili arazilere de zarar veren domuzlar nedeniyle yaylalarda yaşayanlar akşam saatlerinde dışarıya bile çıkamıyor. Geçen ay Karatay'ın Akabe Mahallesi'nde bulunan Ramazan Bayram’a ait evin bahçesine giren yaban domuzu, ortalığı birbirine katmıştı. Şehre inen yaralı domuz paniğe neden olmuştu. Yaban domuzları bu kez de Beyşehir'de kendini gösterdi. Mehmet Kılıç idaresindeki otomobil, Beyşehir-Isparta Karayolu'nun yola çıkan yaban domuzuna çarptı, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle otomobil, karşı yönden gelen Mehmet Tulum yönetimindeki minibüsle çarpıştı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Meydana gelen kaza yaban domuzu sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Vatandaş yaban domuzuyla topyekün bir mücadele yapılmasını istiyor.

DOMUZLAR HALKI TEDİRGİN EDİYOR

Yaban domuzları hakkında bilgi veren Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, domuzların bölge halkını tedirgin ettiğini belirterek, devletten destek istedi. Beyşehir bölgesinde yaban domuzlarının çok fazla olduğunu, domuzların sürüler halinde dolaştığını aktaran Ağralı, havaların soğumasıyla birlikte yiyecek sıkıntısı çeken domuzların şehre inmeye başladığını, bu durumunda halkı korkuttuğunu söyledi. Ağralı, "Vatandaş yaban domuzu noktasında tepkili. Çünkü domuzlar hem can güvenliğini tehdit ediyor hem de ekili arazilere zarar veriyor. Tarla ve bağları dağıtıyorlar.

Yaban domuzları daha çok Yazyurdu, Hüseyinler, Damlapınar ve Doğanbey bölgesinde yoğun şekilde görülüyor. Domuzlar sürü halinde hareket ediyor" sözlerini kullandı.

DEVLET DOMUZLA MÜCADELE ETMELİ

Yaban domuzlarıyla mücadele noktasında bölgede kapsamlı bir çalışmanın olmadığını kaydeden Ağralı, "Herkes kendi imkanlarıyla domuzla mücadele ediyor. Plan ve program yok. Bir bölgeden kovalıyorsunuz, başka bir bölgeye kaçıyor. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaşımız 5 tane domuz vurduğunu, yaklaşık 200 domuzu birarada gördüğünü söyledi. Domuz sayısı çok fazla. Beyşehir Gölü'nün sahil kısmında da domuz görülüyor. Domuzlar nedeniyle çiftçimiz nohut ekemiyor. Nohutu çok yiyorlar. Devlet ve belediye domuzla mücadele noktasında belli bir program dahilinde mücadele etmeli. Şu an bilinçsiz avlanma var. Bu işi profesyonel şekilde yapmalıyız. Avrupa'dan av için gelenler oluyordu. Ancak gelenlerin sayısı da azaldı. İnsanlar tedirgin oluyor. Aç kalan domuzlar insanlara da saldırıyor. Halkı rahatlatmak için bazı adımlar atılmalı" açıklamasında bulundu.


4-4yilmaz-kocaman.jpg


YİYECEK BULAMADIKLARINDA ŞEHRE İNİYORLAR

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman da, "Yaban domuzlarının beslenme olanakları yetersiz. Yiyecek bulamdıklarında köylere iniyorlar. Yaban domuzları Beyşehir bölgesinde daha çok görülüyor. Kolay kolay insanlara zarar vermiyorlar. Saldırı durumu olmazsa insana hücum etmiyorlar. Yaban domuzu sıkıntısı sadece Konya'da değil, her ilde var" ifadelerini kullandı.


Kaynak:Merhaba

Okunma : 1821
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın