Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

03 Mayıs 2024 Cuma
EKONOMİDE GİDİŞAT KÖTÜ
Mustafa Kalaycı, Milletimiz borç ve faiz batağına saplanmıştır. Kredi kartı ve tüketici faizlerine vatandaşların ödediği faiz AKP Hükümeti döneminde 15 kat daha artmıştır.
Kategori : ÇUMRA
26 Aralık 2015 12:37
 
EKONOMİDE GİDİŞAT KÖTÜ
Mustafa Kalaycı, Milletimiz borç ve faiz batağına saplanmıştır. Kredi kartı ve tüketici faizlerine vatandaşların ödediği faiz AKP Hükümeti döneminde 15 kat daha artmıştır.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, vatandaşın ekonomik durumu ile ilgili Meclis'te bir konuşma yaptı. Kalaycı, "Cumhuriyet tarihinde en fazla borçlanan ve en fazla faiz ödeyen, AKP iktidarıdır" diye konuştu. Türkiye ekonomisinde tasarrufun da yatırımın da, gelişmiş ülkeler bir tarafa, gelişmekte olan ekonomilerle bile kıyaslandığında çok düşük düzeylerde olduğunu belirten Kalaycı, "AKP döneminde tasarrufların seviyesi dibe vurmuştur. Özel kesim tasarrufları keskin bir şekilde düşerek yüzde 23'ler düzeyinden yüzde 10'a kadar inmiştir. Hanehalkının tasarrufları ise yüzde 10'nun altındadır. Ülkemizin borç düzeyi de sürekli olarak artmaktadır. Türk ekonomisi borçlanma yoluyla geleceğini bağlamıştır. AKP hükûmetleri, cumhuriyet tarihinin en fazla borçlanan ve en fazla faiz ödeyen iktidarı olmuş, cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırmıştır. 2002 sonunda 16 milyar dolar olan kısa vadeli dış borç stoku, 2015 üçüncü çeyrek itibarıyla 121 milyar dolara yükselmiştir. Toplam dış borcumuz ise 2002 yılındaki 129 milyar dolarlık seviyesinden 2015 ikinci çeyrek itibarıyla 405 milyar dolara çıkmıştır. Dış borçlar on üç yılda yüzde 213 oranında 275 milyar dolar artmıştır. Üstelik özelleştirme ve toprak satışından elde edilen yaklaşık 100 milyar dolarlık gelir de yok edilmiştir" dedi. 

SANAYİCİ ZOR DURUMDA 

"Türkiye kişi başı gelirde 2008 yılında yakaladığı 10 bin dolar seviyesinin bugün itibarıyla altına düşmüştür" diyen Kalaycı, "Gelir yaratmayan bir ekonomide gerek hanelerin gerekse firmaların borçları da sürekli artmaktadır. Ekonominin gelişmesi için ihtiyaç duyulan tasarruf eğilimi ve bundan doğacak olan yatırım kararları geçtiğimiz yıllar boyunca uygulanan politikaların etkisiyle frenlenmiştir. Türk sanayisi yurt dışından gelen ucuz ara malların tahribatıyla karşı karşıya kalmış ve sektörel öncelikleri giderek montaja dayalı, ithalata bağımlı bir yapıya sürüklemiştir. İstanbul Sanayi Odasının her yıl yaptığı araştırmalar, şirketlerimiz ve KOBİ'lerimizin borç batağına girdiğini, kârlarının yarıdan fazlasının faiz giderlerine gittiğini, zarar edenlerin sayısında büyük artış olduğunu ortaya koymuştur. Esasen Türk ekonomisi her geçen gün daha da derinleşen adı konulmamış bir kriz yaşamaktadır. Sanayimiz, KOBİ'lerimiz, üreticimiz zor durumdadır. Rekabet gücü tükenme noktasına gelmiştir. Piyasalar neredeyse durmuş vaziyettedir. Tahsilat yapılamamakta, icralar artmakta, iflaslar baş göstermektedir. Esnafımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır. Birçok esnafımız iş yerini kapatmak zorunda bırakılmıştır. Esnafımız, çiftçimiz, iş adamımız tefecilerin eline düşmüş, çok yüksek faizlerle borç alıp senedini, çekini kırdırmaktadır" şeklinde konuştu.


Okunma : 870
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri