İşitme engelli bireylerin eğitim, sınav ve iş hayatında karşılaştıkları sorunlar bu sorunların tespiti ve çözümüne yönelik altyapının hazırlanması amacıyla gerekli şartların incelenmesi için araştırma önergesini meclis gündemine taşıyan MHP Konya Milletvekili Esin Kara, “İşitme engelli öğrenciler çevreleriyle iletişim kurmada etkili ve somut bir iletişim gerçekleştirmek için eğitim almaktadırlar. Ülkemizde yer alan milli eğitime bağlı özel ve devlet okullarında bu eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler içerisinde teorik ve mesleki eğitim faaliyetleri de yer almaktadır” dedi.
MÜFREDAT GÜNCELLENMELİ
MHP Konya Milletvekili Esin Kara İşitme engelli bireylerin mesleki ve teknik eğitim müfredatında şuan uygulanan teorik dersleri öğrencilerin önce göster sonra yap modeli ile öğrendiklerini söyleyen Kara şöyle konuştu; “ders sayısının azaltılması eğitim kalitesinin artırılması için daha verimli olacaktır. Ayrıca eğitim alan işitme engelli bireylerin diğer lise öğrencileri ile birlikte normal eğitim veren liselerde eğitim aldıkları durumlarda yaşadıkları sosyal uyum sorunlarının düzenlenmesi gerekmektedir. İmplant kullanan işitme engelli öğrenciler üst bir sınıf/okul kazanmaları durumunda içerisinde bulundukları öğrenci ya da okul yönetimi tarafından uyum sağlaması açısından yardımcı olunmalı ve bazı durumlarda karşılaşılan öğrencinin sınıf tarafından kabul görememesi ve öğrenciler tarafından istenmemesi hallerinin iyileştirilmesi için çalışma yapılmalıdır. Bunun yanı sıra doğuştan işitme engeli olan ve sonradan duyma kaybına uğrayıp işitme engelli kabul edilen kişiler arasında da verilen eğitim müfredatı uygulamalarında fark olmalıdır. Bu sebeple bakanlıkça uygulanan müfredat yeniden gözden geçirilmelidir. Aynı zamanda ortak bir işaret dili olmayışı eğitim veren öğretmenlerin öğrencilerle iletişim kurarken zorlanmasına neden olmaktadır. Bir diğer husus okullarda var olan atölye kısımları öğrencilerin lise hayatından sonra mesleki eğitimde yer alabilmeleri için meslek eğitimine uygun olarak atölye sınıflan çeşitlendirilmeli ve okullardaki sayılan artırılmalıdır. işitme engelliler Önce göster sonra yap modeliyle eğitim aldıklarından usta eğiticiler yanında staj yaparak iş hayatı öncesi ekonomik Özgürlüklerini ele geçirmeleri için tecrübe kazanmaları konusu da oldukça önemlidir. Aldıkları eğitim sanat okulu kavramım karşılayabilecek düzeyde, işitme engelleri fazla yormayacak, sosyal becerilerini de geliştirecek bir müfredat içerisinde olmalıdır”
ÖĞRETMENLERE EK DERS ÜCRETİ VERİLMELİ
İşitme engelli bireylerin eğitiminde bir diğer sorunun okullarda görev yapan öğretmenlerin ek ders ücreti alamamaları olduğunu belirten Kara, “İşitme engelli bireylere eğitim veren okullarda görev yapan Öğretmenlerin kaldırılan ek ders ücretlerinin bakanlık tarafından yeniden değerlendirilmesi ve ek ders ücretinin öğretmenlere yeniden ödenmesi eğitim kalitesi ve motivasyon açısından da önem arz etmektedir” dedi.
Kaynak:Merhaba