Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

27 Temmuz 2024 Cumartesi
Evrak üzerinde değil sahada denetim şart!
İMO Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Zümrüt Apartmanı faciası akıllardan çıkarılmamalı. Önlem almak için o kadar insanın ölmesine gerek var mı?” dedi
Kategori : ÇUMRA
17 Ağustos 2020 11:21
 
Evrak üzerinde değil sahada denetim şart!
İMO Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Zümrüt Apartmanı faciası akıllardan çıkarılmamalı. Önlem almak için o kadar insanın ölmesine gerek var mı?” dedi

17 Ağustos 1999 tarihinde son yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığı 17 Ağustos depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Bu deprem, Türkiye’deki yapı güvenliği zaafiyetinin ne boyutta olduğunu gözler önüne serdi. Yine o depremden sonra Konya dahil olmak üzere, birçok ilde mevcut yapıların depreme dayanıklı olmadığı gerçeği gün yüzüne çıktı. Özellikle Konya’da 1999 yılı öncesinde yapılan çoğu binanın gelecek açısından büyük risk teşkil ettiği öğrenildi.

KONYA’DA YAPILAR GELİŞİGÜZEL İMAR EDİLMİŞ!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın ,“Türkiye’deki yapı güvenliği ne kadar düzgünse, Konya’daki de o kadar düzgün” diyerek, konuşmasına başladı. Konya’nın İmar Barışına en fazla başvuru yapılan iller arasında olduğunu, bu oranı nüfusa vurunca da Konya’nın lider illerin başını çektiğini söyleyen Akın, “Bu, bize bir şeyi gösteriyor. Demek ki bu zamana kadar bu şehirde bu konu ile ilgili çok fazla bir şey yapılamamış. Konya’da yapılar gelişigüzel imar edilmiş. 1999 yılından sonra bu işlere biraz çeki düzen verildi. Şehrimizde bir Zümrüt Apartmanı faciası yaşandı. İşlerin düzene girmesi için o kadar insanın ölmesine, mağdur olmasına gerek var mıydı? Konya’da aktif faylar var ve ne zaman harekete geçeceği de bilinmiyor. Yapı konusunda şehir olarak uyanık olmalıyız” dedi.

EVRAK ÜZERİNDEN DEĞİL SAHADA DENETİM

“Bilgisizlik ve mühendislik hizmeti alınmadığı için alışılagelmiş yapılarla ilgili problemler yaşanıyor” diyen Akın, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yapıların denetimi ile ilgili bazı problemler vardı. Bu sıkıntı biraz giderildi ama etkin denetim faaliyetinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Evrak üzerinden değil de sahada kontrollerin yapılması lazım. Bu konudaki çağrımıza hala kulak verilmedi. Sistemin açıkları var. Sistem doğru insanlar için tasarlanmış. Yanlış insanların eline geçince bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Yapı denetim firmalarının yaptığı denetim faaliyetinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü elemanlarınca bizzat sahada habersiz olarak kontrol edilmesi, gerekli şartlar sağlanmadığı takdirde yapı denetim firmalarının ivedilikle kapatılması gerekir. Şantiye şeflerinin yapının özelliklerine göre atanması gerekir. Mesleki eğitim alanına bağlı olarak şeflerin şeçilmesi elzem. Şantiye şeflerinin de sık sık denetlenmesi önemli.”

MÜTEAHHİTLER DE PROJELENDİRMEYİ İŞİN EHLİNE VERMELİ

Müteahhitlerin de doğru insanlara, doğru şekilde projelendirme yaptırması gerektiğine vurgu yapan İMO Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Çünkü oluşabilecek problemlerden müteahhitler de tamamen arınmış olur. Müteahhitlerin mimari, betonarme, elektrik ve makine projelerinin bu alanlarda uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Konut ve devlet projelerinde bina tamamlama sigortası da ihmal edilmemeli. Yapıların belli aralıklarla vizelenmesi lazım. Bu konunun üzerinde durulmalı. En fazla 5 yılda bir yapılması gerekir. Yapıya dışarıdan müdahale var mı yok mu o görülebilir bu vize çalışmasıyla. Yapıların çok daha büyük hasarlara uğramaması ve insanlarımızın can sağlığı tehlikeye girmemesi adına vizelenme uygulamasının hayata geçirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

1999’DAN ÖNCE YAPILAN ÇOĞU BİNA TEHLİKE SAÇIYOR!

Son olarak Konya’da 1999 yılından önce ruhsatlandırılmış binaların hepsinin teker teker kontrol edilmesi ve etiketlenmesi gerektiğini de ifade eden Akın, bu uygulamanın gerek alıcıları gerekse de satıcıları rahatlatacak bir uygulama olduğunu dile getirdi. Konya’da 99 yılından önce ki binaların birçoğunun sıkıntılı olduğunu kaydeden Akın, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “Bu binaların büyük kısmı, şehrimiz adına büyük risk arzediyor. Özellikle bazı noktalardaki binalarda akıl almaz hatalar yapılmış. Betonun elle döküldüğü, yüksek katlı yapıların da tekrar kontrol edilmesi gerekir. Belediyeler bu süreçte yapı kontrollerini sağlayabilir. Belediyelerin kendilerine bir talep gelmeden, tarama yapmaları lazım. İş yoğunlukları fazla olabilir ama bir ekip kurup, binalara en azından gözlemsel olarak bakabilirler. Bana göre çok yüksek katlı yapılardan bu işe başlamak gerekiyor.”


Kaynak:Merhaba

Okunma : 1562
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri