Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

25 Nisan 2024 Perşembe
Kandiliniz Mübarek Olsun
Kategori : ÇUMRA
25 Ocak 2023 17:42
 
Kandiliniz Mübarek Olsun

Regaip Kandili nedir?

Regâib Gecesi denilince; “çok lütuf ve ihsan dolu, kıymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır. Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi olan Regâib Gecesi, aynı zamanda Ramazan ayının da ilk habercisi olma şerefini taşımaktadır.
Regaib Kandili Anlamı
Kelime olarak regâib, “çokça rağbet edilen, nefis, kıymetli, değerli, ihsan” mânâlarına gelen Ragibe kelimesinin çoğuludur. Buna göre Regaip Gecesi denilince: “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymeti ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” mânâsı anlaşılır. Bu gece Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır.
Regaip Kandilinin Hikmeti;
Bu geceyi ibadetle ihya etmenin sevabı pek çoktur. Diğer zamanlarda okunan her Kur'ân harfi için on sevap verilirse, Recep ayında yüzleri geçmekte, Regâib kandilinde ise daha da artmaktadır. Kaza ve nafile namazların sevabı ise diğer gecelere oranla kat kat fazladır. Regâib kandilinde yapılacak ibadetlerden birisi de duadır. Peygamberimiz (sas), bir hadîslerinde bu gecede yapılacak duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini bildirmişlerdir.

Regaip Kandili'nde neler yapılmalı;

1. Kur'an-ı Kerim okumalı, dinlemeli, okunan yerlerde bulunmalı. Kur'an-ı Kerim'in nurundan faydalanmak bu gece için yapılacak en değerli ibadetlerdendir. Ayrıca dini sohbetlerde bulunmak ve iştirak etmek bu gece için yapılacak kıymetli ibadetlerin başında gelmektedir.

2. Nafile namaz kılmak. Regaip Kandili içinde vakit namazların üstüne kılınacak tesbih namazı gibi nafile namazlar bu gece alınacak sevapları katlayacaktır.

3. Oruç tutmak. Regaip Kandili'nin günü ve ertesi günü oruçlu olmak da yine Allah'ın kat kat mükafatlandıracağı güzel ibadetlerin başında gelmektedir.

4. Tefekkür'de bulunmak da Regaip Kandili ibadetleri ve faziletleri arasında yerini alıyor. Ben kimim? Yaratıcım kim? Kainatın bu güzelliklerini yaratan yüce Allah'ı sıkça hatırlamak ve onun yarattıklarının güzelliklerini düşünmek de Regaip Kandili'nin önemli ibadetlerindendir.

5. Günahlarımız için tevbe ve istiğfar emek bu gece için çok önemlidir. Bu gece edilecek tevbeler Allah tarafından geri çevrilmez. Günahlarımız için Allah'tan af dilenmek Regaip Kandili için yapılacak önemli ibadetlerdendir.

6. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

7. Mü'minler ile helalleşmeli, onlarla irtibatımızı sağlamlaştırmalıyız. Allah katında Mü'minler kardeştir ve Regaip Kandili'nde bu kardeşlik bağını geliştirmek önemlidir.

8. Küs ve dargınlar barıştırılmalı ve barışmalıdır.

9. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

10. Mübarek geceler ile ilgili ayetler okunmalı ve tekrarlanmalı.

11. Vakit namazlarını, özellikle sabah, akşam ve yatsı namazları cemaat ile birlikte kılınmalı.

12. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

13. Vefat etmiş yakınlarımızı ziyaret edebiliriz.

Peygamber Efendimiz Recep Ayı girdiğinde şöyle dua ederdi;

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır).”

Bu vesile ile Türk İslam aleminin Regaip Kandilini tebrik ederim.

Nazif Karagöz

Cumraninsesi.com

Okunma : 186
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın