Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

27 Temmuz 2024 Cumartesi
Kar yağışı Konya Ova'sında umutları yeşertti
Kategori : ÇUMRA
22 Aralık 2021 10:26
 
Kar yağışı Konya Ova'sında umutları yeşertti

Kuraklık tehlikesi altında olan Konya Ovası'nda etkili olan kar yağışı çiftçiyi sevindirdi. Son haftalarda etkili olan yağmur ve kar yağışı Konya çiftçisine rahat bir nefes aldırdı.

Konya Ovası, 2,6 milyon hektarlık tarım alanıyla ülkenin toplam tarım alanının yüzde 11,2’sini oluşturuyor. Son yıllardaki küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesi de yerin 45 metre derinliğine kadar geriledi. Bu yıl da yağışların yetersiz olması nedeniyle kuraklık tehlikesi bulunan ovada son kar yağışı, çiftinin umudu oldu. Dünden itibaren aralıklı yağan yağmurun ardından gece geç saatlerdeki kar yağışıyla ilçe merkezinde kar kalınlığı yaklaşık 6-7 santimetre olurken, çevre mahallelerde ise yaklaşık 10 ila 12 santimetre olduğu öğrenildi. Çiftçiler yağışların devam etmesiyle bereketli bir yıl olacağını, attıkları gübrelerin ise yağan kar ve yağmur ile birlikte eriyip toprağa geçerek mahsule fayda sağlayacağını belirtti.

‘KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİNİN UMUDU OLDU’

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, kar yağışının çiftçiyi çok mutlu ettiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Türkiye’nin en az yağış alan bölgesiyiz. 6-7 aydır yağış yoktu. Tarımsal anlamda ciddi sıkıntılar yaşadık. Son kar yağışının çiftçinin umudu oldu. Bu yağan kar hepimizi çok sevindirdi. Kar yağmadan önce yağmurun yağması toprak için mükemmel oldu. Yağmur azot seviyesini biraz azalttı kar şu an toprağın üstünü kapattı. Gübre fiyatlarında yaşanan artışlar sonrası bir çok çiftçimiz toprağa gübre atamamıştı bunun sonucunda rekolte kaybı yaşamayı bekliyorduk ama yağan kar ve kardan önce yağmur yağması çiftçimizde adeta düğün havası oluşturdu. İnşallah bu yıl hasatlarımız daha iyi olacak. Bu yağan rahmetin çiftçimize, memleketimizi, hayırlı olacak.”

Okunma : 528
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri