Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

20 Eylül 2024 Cuma
KOAH HASTALARINA ŞİFA KAYNAĞI.
SÜ ve DÜ iş birliğinde astım, bronşit, KOAH ve amfizem gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan, ‘api-air’ olarak da ifade edilen arı kovanı havasının tedavi ve tamamlayıcı tedavi edici etkileri.
Kategori : ÇUMRA
07 Eylül 2020 14:16
 
KOAH HASTALARINA ŞİFA KAYNAĞI.
SÜ ve DÜ iş birliğinde astım, bronşit, KOAH ve amfizem gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan, ‘api-air’ olarak da ifade edilen arı kovanı havasının tedavi ve tamamlayıcı tedavi edici etkileri.
Selçuk Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi iş birliğinde astım, bronşit, KOAH ve amfizem gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan, ‘api-air’ olarak da ifade edilen arı kovanı havasının tedavi ve tamamlayıcı tedavi edici etkileri deney hayvanları üzerinde ilk kez araştırılarak bilimsel verileri saptandı. SÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Altunok, api-air uygulamasının deney hayvanları üzerinde gerçekleştirildiğini belirterek, son aşamasına gelinen çalışmaların sonuçlarına göre, elde edilen verilerin çeşitli akciğer hastalıklarına yeni şifa kaynağı olabileceğini bildirdi. 

SÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Altunok yaptığı açıklamada, apiterapi olarak bilinen arı ürünlerinin (bal, arı poleni, arı sütü, propolis, perga, bal mumu, arı zehri gibi) sağlığın korunması ve geliştirmesi, hastalıkların önlenmesi, tedavi ve tamamlayıcı tedavi amacıyla kullanıldığını söyledi. Günümüzde apiterapi ürünleri arasına dünyada ilk kez Almanya’da uygulanan, ‘api-air’ olarak isimlendirilen ‘arı kovanı havası’nın da eklendiğini ifade eden Altunok, sağlık alanında kullanımı yeni olan ‘arı kovanı havası’nın özellikle Almanya, Macaristan, Romanya, Slovenya, Ukrayna, İsviçre, Rusya ve Avusturya’da kullanıldığını aktardı. Altunok; bu anlamda, dünyada arı kovanı havası hakkında deneysel bir çalışma bulunmadığını ve api-air uygulamasını 2 doktora tezi kapsamında araştırma konusu olarak belirlediklerini belirterek, “Türkiye’de kovan varlığına bakıldığında dünyada 3’üncü sırada, flora zenginliği açısından da dünyanın en önemli 12 gen merkezi arasında yer aldığı belirtilmiştir. 
Düzce’nin Yığılca ilçesi konum bakımından izole bir bölge olup, burada yaygın arıcılık faaliyetleri yürütülmektedir. Bu anlamda, SÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı olarak iki doktora öğrencisi, DÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ve ekibi ile birlikte, bu merkezde yetiştirilen Yığılca arıları ile deney hayvanlarını bir araya getirerek çalışmayı gerçekleştirdik” dedi. Araştırmalarda son aşamaya geldiklerini anlatan Altunok, şöyle devam etti: “Konusu itibarıyla kovan havası uygulamasının deney hayvanları üzerinde ilk kez araştırılarak, bu alanda dünyadaki ilk bilimsel veriler ortaya konulacak ve böylece yine bu alanda ilk taban veri oluşturulmuş olacaktır. İkinci olarak deney hayvanlarında sigaraya maruz bırakılarak oluşturulan akciğer hasarlarının, kovan havası ve arı ürünlerinin (polen ve propolis) ayrı ayrı ve farklı kombine uygulamalarının tedavi veya tamamlayıcı tedavi edici etkileri de, kovan havası açısından yine ilk kez araştırılarak ilk bilimsel veriler ortaya konulmaktadır.” Prof. Dr. Altunok, “Son aşamasına gelinen çalışmaların sonuçlarına göre, başta astım, bronşit, amfizem ve KOAH olmak üzere birçok hastalığın alternatif tedavisi veya destekleyici tedavi açısından bilimsel verilere dayalı yeni umutlara ışık tutacağı beklenmektedir. Bunun yanında mevcut arı ürünlerine ilave olarak, ülkemizde arı havası uygulamalarının yaygınlaştırılması ile hem arı yetiştiriciliği yapan insanlarımıza ilave gelir kaynağı olacağı hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacağı beklenmektedir” dedi.

Kaynak:Merhaba

Okunma : 1918
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri