Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

19 Mayıs 2024 Pazar
KONYA'DA MÜLTECİ SAYISI ARTTI
Suriye'nin en büyük üçüncü şehri olan Rakka'dan Konya'ya doğru yeni bir göç dalgası başladı. Son göçlerle birlikte şehirdeki toplam mülteci sayısı 120 bini buldu.
Kategori : ÇUMRA
01 Haziran 2016 11:34
 
KONYA'DA MÜLTECİ SAYISI ARTTI
Suriye'nin en büyük üçüncü şehri olan Rakka'dan Konya'ya doğru yeni bir göç dalgası başladı. Son göçlerle birlikte şehirdeki toplam mülteci sayısı 120 bini buldu.
Suriye'nin en büyük üçüncü şehri olan Rakka'dan Konya'ya doğru yeni bir göç dalgası başladı. Son göçlerle birlikte şehirdeki toplam mülteci sayısı 120 bini buldu. Son bir yılda Konya'daki mülteci sayısı yüzde 100 arttı

Suriye'nin kuzeyindeki Rakka kentinin IŞİD'den alınması için başlatılan operasyon nedeniyle bölgede yaşayan bir kısım halk Konya'ya doğru göç etmeye başladı. Suriye'nin üçüncü büyük kenti olan ve 2,5 yıldır IŞİD'in elinde olan Rakka kentine yönelik operasyon sürüyor. Operasyon kapsamında şehrin farklı noktalarına bomba yağıyor. Şehirde patlamalar yaşanıyor. Suriyeliler de, bölgeden kaçmaya başladı. Binlerce kişi Konya'ya doğru yola çıktı. Konya'ya doğru yeni bir göç dalgası başladı. Yüzlerce Suriyeli aile Konya'ya geliyor. Mülteciler, sınır kapılarına dayandı.

EVLERDE 20-30 KİŞİ KALIYOR

Suriye'deki kanlı iç savaş devam ediyor. Ülkede her gün onlarca kişi can veriyor. Savaş nedeniyle ülkede 300 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Yüz binlerce kişi de yaralandı. Milyonlarca Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Suriyeliler'in yaklaşık 3 milyonu Türkiye'ye sığındı. 3 milyon mültecinin 100 bini ise Konya'da yaşıyor. Şehirdeki mülteci sayısı son bir yıldı yüzde 100 arttı. Her gün Yabancılar Şube'de 200-300 kişinin kaydı yapılıyor. Kayıt dışı olanların sayısı ise 10 bin olarak tahmin ediliyor. Şehrin farklı noktalarında bulunan bazı evlerde 20-30 mülteci kalıyor.

MÜLTECİ SAYISI 120 BİNİ BULDU

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Suriye Koordinatörü Sinan Cırık, şehirdeki mülteci sayısının 120 bini bulduğunu belirtti. Cırık, "Konya'da şu an 15 bini Iraklı ve Afgan, 100 bini Suriyeli olmak üzere 120 bin mülteci yaşıyor. Mülteci sayısı hızla artıyor. Rakka operasyonundan sonra yeni bir göç dalgası başladı. Akın akın Konya'ya geliyorlar. Göçten Konya da nasibini aldı" açıklamasında bulundu.

AKRABALARININ YANINA YERLEŞİYORLAR

Suriyeli mültecilerin Konya'yı güvenli bir liman olarak gördüklerini, Konya'nın mültecilere kucak açmasının artışta önemli olduğuna dikkat çeken Cırık, "Konya'da önemli bir Suriyeli nüfus var. Rakkalılar'ın sayısı da hayli fazla. Dolayısıyla ülkeyi yeni terk edenler ise Konya'ya akrabalarının yanına geliyor" sözlerini kullandı.

EVLERİN DURUMU İÇLER ACISI

Yardım kuruluşlarının Suriyeli ailelere destek olduğunu da söyleyen Cırık, "Elbir Derneği'nde de yöneticiyim. Dernekler büyük destek veriyor. Suriyeliler'in yaşadığı bir çok evin durumu içler acısı.  20 kişi bir evde kalıyor. Yerlerde yatanlar var. Mültecilerin önemli bir kısmı düşük ücretle sanayide çalışıyor. İş bulamayanlar da var" ifadelerini kullandı. 


Kaynak:Merhaba

Okunma : 1095
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri