Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

18 Mayıs 2024 Cumartesi
KONYA'YI DİLENCİLER BASTI
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Konya'da dilenci sayısında rekor artış yaşanıyor. Trafiğin yoğun olduğu yerler ve Cami önleri mesken tutuluyor.
Kategori : ÇUMRA
07 Haziran 2016 11:45
 
KONYA'YI DİLENCİLER BASTI
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Konya'da dilenci sayısında rekor artış yaşanıyor. Trafiğin yoğun olduğu yerler ve Cami önleri mesken tutuluyor.

11 ayın sultanı Ramazan ayının başlamasıyla birlikte şehrin dört bir yanını dilenciler istila etti. Özellikle trafiğin yoğun olduğu yerleri ve camii önlerini mesken tutan dilenciler, vatandaşların dini duygularını istismar ederek para topluyor. Son zamanlarda trafiğin olduğu yerlerde kırmızı ışıklarda kucağında çocuklarıyla birlikte duygusu sömürüsü yapan dilencilerin sayısında rekor bir artış oldu. Otogar Kavşağı, Sancak ve Yazır bölgelerini mesken tutan dilencilerin arasında şehir dışından gelmiş insanlar da bulunuyor. Vatandaşların birçoğu çocuklarını bile istismar eden dilencilerin duygu sömürüsüne karşı koyamıyor ve yardım ediyor.

İFTARA YAKIN SAATLERİ TERCİH EDİYORLAR

Dilencilik yapanların birçoğu ise kadınlardan oluşuyor. Gayet temiz giyimli olan kadın dilenciler özellikle iş çıkış saatlerini ve iftara yakın olan saatleri tercih ediyor. Son yıllarda dilenciler arasında ise kendisini Suriyeli olarak tanıtmak moda haline geldi. Dilenciler özellikle cuma namazı çıkışlarında ellerine kağıtlarda yazan Arapça kelimelerle kendisini Suriyeli olarak göstermeye çalışıyor. Kadın ve çocuklardan oluşan dilenciler, özellikle kırmızı ışıklarda bekleyen araçlardan tehlikeye aldırış etmeden para talep ediyor. Kimileri ise kapı kapı dolaşarak hayır ve sadaka adı altında para topluyor. LÖSEV gibi çeşitli yardım kuruluşları adına para topladığını söyleyip de dolandırıcılık yapanların sayısı da bir hayli fazla.

DİLENCİLİKTE SURİYELİ MODASI

Vatandaşların Suriyeli mültecilere yönelik yardımsever tavrı dilencilikte yeni bir akımı da beraberinde getirdi. Dilenciler Suriyeli olmamasına rağmen Suriyeli taklidi yapıp, para toplamaya çalışıyor. Vatandaşlar ise bazı dilencilerin ısrarcı tavırlarından ve çocukların kullanılmasından oldukça rahatsız. Kaldırım ve kavşaklarda yeni usul dilencilikler de göze çarpıyor. Maddi durumları iyi olmayan ve imkansızlıklar içinde kalan bazı Suriyeli aileler de geçimlerini dilenerek sağlamaya çalışmaya başladı. Ramazan ayında şehrin dört bir tarafını mesken tutan dilenciler, özellikle yoğunluğun fazla olduğu caddelerde, kaldırımlarda, kavşaklarda, alışveriş merkezlerinin önünde, turistik mekanların çevresinde dileniyor.

RAMAZAN AYINI FIRSAT BİLİYORLAR

Dini hassasiyeti istismar etmek isteyen bazı dilenciler de farklı illerden Konya'ya geliyor, Dilencilerin gün içerisinde kazandığı paralar  ise dudak uçuklatacak cinsten. Bazı fırsatçılar özellikle dilenciliğin yaygın bir meslek haline geldiği Adana'dan geliyor. Bazı dilenciler özellikle cuma namazı vaktinde cami çıkışlarında bekliyor. Dilencilerin dini duyguları ve çocukları istismar etmesinden rahatsız olan vatandaşlar, "Dilenmek için türlü türlü bahaneler buluyorlar.  Özellikle Ramazan ayında merkezdeki sokaklardan geçemiyoruz. Otogar tarafında da çok sayıda dilenci var. Bir noktadan sonra hiçbirine inanmamaya başladım. Önceden verebildiğim kadarıyla para veriyordum. Ancak artık bu tür şeyleri inandırıcı bulmuyorum. Gerçekten parası kalmayıp, dolmuşa binmesi gereken birisi gelse para istese inanmayacak duruma geldim. Yetkililerin artık buna bir el atması gerekiyor. Bunlar artık dilencilikten çıktı" diye tepkisini dile getirdi.


Kaynak:Merhaba

Okunma : 1101
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri