Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

02 Mayıs 2024 Perşembe
Konya Ovası yağışa hasret kaldı
Konya Ovası kar yağışına hasret kaldı. Çiftçilerin uzun süredir beklediği yağışlı hava hala gelmedi. Yaşanan kuraklıktan dolayı hububat ürünlerinde rekolte kaybına neden olmasından endişe ediliyor.
Kategori : ÇUMRA
23 Aralık 2015 13:10
 
Konya Ovası yağışa hasret kaldı
Konya Ovası kar yağışına hasret kaldı. Çiftçilerin uzun süredir beklediği yağışlı hava hala gelmedi. Yaşanan kuraklıktan dolayı hububat ürünlerinde rekolte kaybına neden olmasından endişe ediliyor.

Son yıllarda etkili olan yağışlı hava ile bereketli bir harman sezonu geçiren çiftçiler bu yıl yaşanan kuraklık yüzünden oldukça endişeli. Türkiye'nin hububat ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda beklenen yağışların bir türlü gelmemesi yüzünden rekolte kaybının da artacağı bekleniliyor. Bu yıl Türkiye genelinde daha uzun süreli ve şiddetli kuraklık yaşanması bekleniyor. 

SULAK ALANLARDA BİLE SIKINTI VAR

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Sulak alanlarda bile ekinler zayıfladı. Gidişat kötü. Bu gidişle baharda çok büyük sıkıntılar yaşayacağız” dedi.  Aralık ayı yağış mevsimi olmasına rağmen hala etkili olan bir yağış görülmedi. Vatandaş ve çiftçileri büyük düşünceler sardı. Genel olarak iç açıcı durumlar yaşanmıyor. Kuraklık iyice kendini göstermeye başladı. Ekinler zayıfladı. Tarımda verim düştü. Yağışın olmaması kuru soğuğu iyice artırdı. Camilerde yağmur duaları edildi.

BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANACAK

Türkiye'de yağışın etkilili olmaması sonucunda tarımda meydana gelen sıkıntıları dile getiren  Durmuş Üner, “Çok düşünceliyiz. Kuraklık iyice arttı. Çiftçiler tarafından bizlere çok büyük sıkıntılar aktarılıyor. Zaten kurak alanlarda sıkıntı çok büyük. Bu sıkıntılar, sulak arazilerde de yaşanmaya başladı. Sıkıntının şiddeti çok büyük. Kotayı hedef alan suya göre tarım planları en büyük destekçimiz ve temennimiz. Bu plan ile büyük sıkıntıların üzerinden gelmeyi umuyoruz. Yağışın olmaması sadece Karapınar'ı değil, Konya genelini de olumsuz etkiledi. Bahara çok büyük sıkıntılar yaşayacağız. Eğer birde Devlet Su İşleri (DSİ) ve MEDAŞ bu bölgelerde kısıtlamaya giderse o zaman sıkıntılar çok farklı bir boyut kazanır. Yağış olmadığı için üretimde büyük dalgalanmalar oluyor ve tarımda iklime bağlılık var.  Ortalama değerlerin altında olan yağış, özellikle buğday, arpa gibi tahılları olumsuz etkiledi. Suya daha çok ihtiyaç hisseder hale geldik. Bu dönemlerde, var olan su ihtiyacımız yer altı ve yer üstü sularına olan baskıları da artırdı. Baskı sonucunda gerçekleştirilecek yer altı ve yer üstü suları kullanımı dikkatli yapılmalıdır” cümlelerini kullandı.


Kaynak:Merhaba haber

Okunma : 1113
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın