Türkiye'de korona virüsü nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları, 1 Haziran'da başlayan normalleşme adımlarıyla birlikte rafa kalkmıştı. Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağının tekrardan yürürlükte olup olmayacağı merak ediliyor.
KURBAN BAYRAMI SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce, bayramda il bazında sokağa çıkma yasağının olabileceğini aktarmıştı.
Bakan Koca'nın açıklamaları şu şekilde olmuştu;
Ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalar, salgının seyrine göre bu konudaki öneriler daha netleşmiş olur. Burada temelde, ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Ama bir takım tedbirlerin olabileceği, özellikle il bazında bazı kısıtlamaların gündeme gelebileceği görüldü. Oradaki tedbirleri biraz daha sertleştirmek gerekebilir. İllerdeki vaka sayılarına göre, il hıfsısıhha kurulları kararları alma konusunda yetkili. Bu nedenle il bazında bazı kısıtlamalar olabilir. Gelecek hafta yeniden konuşacağız.
KURBAN BAYRAMI ŞEHİRLER ARASI YASAK OLACAK MI?
Korona virüsü sebebiyle uzun süre uygulanan şehirler arası seyahat yasağı, 1 Haziran'da sonlandırılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, verilerin artması halinde şehirler arası yasağın yeniden gündeme gelebileceğini belirtmişti.
Kurban Bayramı'nda şehirler arası seyahat yasağı ile ilgili karar alınmadı.
HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLABİLİR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısından sonra il bazında korona virüsü verilerini de paylaşmıştı. Bakan Koca, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'daki birçok ilde virüsün pik noktasına ulaşmadığını söylemişti.
Sağlık Bakanı, son üç gün ortalamalarına göre en çok ve en az vaka görülen illerin de şunlar olduğunu açıklamıştı...
Son 3 gün ortalamasıyla, en çok vakanın görüldüğü 7 ili söylemek istiyorum diye Koca'nın açıkladığı iller: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu açıklamaları göz önüne alındığında, bayramda uygulanacak sokağa çıkma yasağının bu illerde olabileceği konuşuluyor.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı takvima göre Kurban Bayramı şu günlerde idrak edilecek:
Kurban Bayramı Arifesi: 30 Temmuz Perşembe
Kurban Bayramı 1. Gün:31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2.Gün:1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3.Gün:2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün:3 Ağustos Pazartesi
KURBAN BAYRAMI'NDA KAÇ GÜN TATİL OLACAK?
Kurban bayramının kaç gün tatil olmasıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı! Tatile iişkin açıklamanın önümüzdeki ayda yapılması bekleniyor.
2021 RAMAZAN ve RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN
12 Mayıs'ta Ramazan ayının bitmesiyle 13 Mayıs Perşembe günü Ramazan Bayramı başlayacak. 15 Mayıs Cumartesi günü ise bayramın son günü olarak belirlendi.
13 Nisan Salı - Ramazan ayının başlangıcı
12 Mayıs Çarşamba - Ramazan Bayramı Arefesi
İstanbul Valiliği Kurban Bayramı tedbirlerini açıkladı
İstanbul Valiliği, yeni tip korona virüs salgını nedeniyle Kurban Bayramı'nda alınacak tedbirleri açıkladı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Covid-19 pandemi etkisi altında idrak edeceğimiz Kurban bayramında, vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir şeklide dini vecibelerini yerine getirmeleri, hijyen tedbirlerine uygun olarak hazırlanmış hayvan satış yerlerinden kurbanlık temin edebilmeleri, usulüne uygun olarak kesim yapılarak, muhtemel salgın hastalıkların bulaşma ve yayılma risklerinin önlenmesi için ilimiz dahilinde gerekli tedbirler alınmaktadır.
Ülkemizde Trakya Bölgesi, Dünya Sağlık Teşkilatı(OIE) tarafından 25 Mayıs 2010 tarihinde “Şap Hastalığından Aşılı Ari Bölge” olarak kabul edilmiş ve korunmuş bölge olarak tanımlanmıştır. Bu statünün korunması amacıyla şap hastalığına duyarlı hayvanların Trakya Bölgesine geçişinde belli kısıtlamalar getirilmiş olup, kan analizleri yapılmış ve veteriner sağlık raporu düzenlenmiş hayvanların geçişine izin verilmektedir. Yetiştiricilerimizin mağduriyet yaşamamak için bu hususlara dikkat etmeleri, belgesiz ve analiz raporu olmayan kurbanlık hayvanları Trakya Bölgesine nakil etmemeleri gerekmektedir. Bu sebeple Jandarma, Emniyet ve Zabıta ekipleri ile koordineli olarak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından 7 gün 24 saat esasına göre Riva ve Çamlıca Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında yapılan denetimler yoğunlaştırılmıştır.
İstanbul’a giriş yapan hayvan yüklü araçlardaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların hastalık ve belge kontrolleri yapılarak, uygunsuz hayvanların İlimize girişine izin verilmeyecektir. Böylece İlimizde hayvan hareketlerinin kontrolü sağlanarak, zoonoz hastalıkların bulaşması ve yayılımının engellenmesi amaçlanmaktadır.
Ayrıca hayvan varlığımızın korunması ve hayvancılığımızın sürdürülebilmesi amacıyla gebe ve damızlık dişi hayvanların pazar yerlerine girişi önlenecek, kurbanlık olarak kesilmelerine müsaade edilmeyecektir.
İlimize yapılacak hayvan sevkleri ve mevcut hayvan varlığımız ile vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan ihtiyacı karşılanacak, kurbanlık temininde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen “HaySag” mobil uygulaması üzerinden satın alınacak kurbanlık hayvanın kulak küpe numarası ile tür, ırk, cinsiyet, yaşı ve aşılama bilgilerini sorgulanabilecek, ayrıca zoonoz hastalıklar, hayvan refahı ile hayvan sevklerinde bulunması gereken belgelerin bilgisine de ulaşabilecektir."
Kaynak:Merhaba