Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

30 Nisan 2024 Salı
Milletin iradesine saygı duyulmalı.
Siyasi partilerin il başkanları, yaptıkları açıklama ile Türkiye geneli ve Konya'daki oy oranlarını değerlendirdi. Ortak kanaate göre il başkanları, “Karara saygı duyulmalı” dedi.
Kategori : ÇUMRA
19 Nisan 2017 12:07
 
Milletin iradesine saygı duyulmalı.
Siyasi partilerin il başkanları, yaptıkları açıklama ile Türkiye geneli ve Konya'daki oy oranlarını değerlendirdi. Ortak kanaate göre il başkanları, “Karara saygı duyulmalı” dedi.

Yoğun ve tartışmalı bir şekilde gerçekleştirilen halkoylamasında sona gelindi. Vatandaş, kararını verdi. Açılan sandıklardan Türkiye geneli yüzde 51,4 evet, 48,6 ise hayır çıktı. Bu oranlarla birlikte yeni sistem, halkın tercihi ile kabul edildi. 2010 yılında gerçekleştirilen referandumda Konya'dan yüzde 78,14 evet, yüzde 21,85 hayır çıkarken, bu halkoylamasında Konya'da yüzde 72,9 evet, yüzde 27,1 de hayır çıktı. Yüzde 5 buçuk 6'lık oy kaybı, dikkatlerden kaçmadı. Güneysınır yüzde 89 ile rekora koştu ve en çok evet oyu çıkaran ilçe oldu. En fazla hayır ise yüzde 52.9 ile Ereğli'den çıktı. Merkez ilçelerden Karatay'da yüzde 85 evet, Meram'da yüzde 79.9, Selçuklu'da 73. 1 oranında oy çıktı. Parti İl başkanları ise çıkan oyu değerlendirdi.

BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRMEK İSTİYORLAR

4-3musa-arat.jpg


AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, yüzde 50'nin üzerinde oy aldıklarını ve bunun açık bir zafer olduğunu dile getirdi. Arat, referandumun seçim ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Referandumda önemli olanın yüzde 50'yi gezmek olduğunu cümlelerine ekleyen Arat, “Uyum yasaları ile beraber, halkımızın da takdir ettiği yeni sistemi uygulamaya koyacağız. Bizleri MHP ile birbirimize düşürmek için uğraşanlar ve süreci baltalamak isteyenler var. Bu tartışmalar yersizdir. Herkesin sistemi sahiplenmesini arzu ediyoruz. Konya, yine üstüne düşeni yaptı ve ilk ‘evet’lerin yüksek olduğu ilk 10 arasında yer aldı. Güneydoğudaki evet oylarının artması da özellikle üzerinde durulması gereken başka bir konu” diye konuştu.

MİLLETİN KARARINA SAYGILIYIZ

4-4hasan-huseyin-uyar.jpg


Saadet Partisi Konya İl Başkanı Avukat Hasan Hüseyin Uyar da şöyle konuştu: “Türkiye, yoğun geçen ve tartışmalara neden olan sancılı bir seçim sürecini geride bıraktı. Milletin kararına saygı duymak gerekiyor. Sonuçların ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. Birlik ve beraberlik her şeyden önemli. Kardeşlik hukukumuzun zedelenmesine fırsat verilmemeli. Oyunlara karşı uyanık olunmalı.”

CHP SONUÇLARA İTİRAZ EDECEK

4-5mehmet-ali-unal.jpg


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal, halkın tercihini yaptığını belirtti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'ya itiraz edeceklerini dile getiren ve adil bir ortamda seçimlerin yapılmadığını da kaydeden Ünal, daha sonra şunları kaydetti: “Biz, 18 maddelik bu paket ile sadece sistemin değil aynı zamanda rejimin de değişeceğini söylüyoruz. Çıkan sonuçlara itirazımız var. Bu oranlar gerçekleri yeterince yansıtmıyor. Milletin tercihi her zaman olduğu gibi yine de başımızın tacıdır.” 

TARTIŞMA SÜRECE ZARAR VERİR

4-6murat-cicek-mhp-(2).jpg

Halkoylaması ile birlikte Türkiye'nin vesayet sisteminden kurtulacağını aktaran Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya İl Başkanı Avukat Murat Çiçek ise, “Sonuçlar, ülkemiz için hayırlı olsun. Zor süreçlerden geçtik, 15 Temmuz hain darbe girişimini atlattık” dedi. Meclisten uzun tartışmalar sonucu geçirilen 18 maddelik anayasa paketini halkın da oyladığını ifade eden Çiçek, “Milletin iradesi, sandığa yansıdı. Millet, daha çok söz sahibi olacak. 2019 yılında da başkanlık seçimleri yapılacak. Tabi MHP olarak biz de iddialıyız. Seçmen mecburiyetten kurtuldu, iradesini daha çok kullanacak. MHP'ye oy vermiş yüzde 11'lik bir kitle var. Büyük kısmı sandık başına gitti ve liderinin emrini yerine getirdi. MHP'den şu kadar oy falan gitti söylemleri yanlış. Bu sürece zarar verir. Azdan az çoktan çok. Herkes söylemine dikkat etsin” açıklamalarında bulundu.



Kaynak:Merhaba

Okunma : 1033
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın