Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

27 Temmuz 2024 Cumartesi
Pancar ödemesi tamamlanıyor
Kategori : ÇUMRA
25 Mart 2021 17:09
 
Pancar ödemesi tamamlanıyor

Konya Şeker, 2020-21 Kampanya Döneminde 15.047 üreticiye sözleşmeli ekimini yaptırdığı ve teslim almadan avans ödemeleriyle toplam tutarının yaklaşık yarısının ödemesini gerçekleştirdiği, pancar bedellerinin kalan bakiyesinin de ödemesine 26.03.2021 Cuma günü 17:00 itibarıyla başlıyor. Pandeminin sebep olduğu ve özellikle kafe, pastane, otel ve lokantaların hizmet sunamaması nedeniyle şekerin toplu tüketiminin etkilenmesi, şeker ticaretinde vadelerin uzaması nedeniyle nakit akışını etkileyen olumsuz ekonomik koşullara rağmen Konya Şeker’in yıllardır uyguladığı pancar bedeli ödeme takviminin bu sene de uygulandığını, geçen sene olduğu gibi yine mart ayında ödemenin üreticilere yapılacağını belirten Konya Şeker yetkilileri konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada sözleşmeli şeker pancarı ekimi yapan üreticiye 2020 yılının şubat ayından bu yana ödenen avanslar düşüldükten sonra kalan 741 Milyon 455 Bin TL tutarındaki pancar bedeli ödemesine başlanacağı ve yapılacak ödemeyle birlikte pancar bedeli ödemesinin tamamlanacağı belirtildi.

Açıklamada yer alan bilgilere göre Konya Şeker, 2020-21 Kampanya döneminde üreticiden 3 Milyon 760 Bin 162 Kg şeker pancarı alımı gerçekleştirdi. Pancar parası ödemesine pancarı teslim almadan avans ödemeleri ile başlayan Konya Şeker, üreticisine 699 Milyon 266 Bin TL ayni ve nakdi avans ödemesi gerçekleştirerek, pancar çiftçisini ekimden, çapaya, sulamadan hasada kadar uzanan 10 aylık süreçte hasat öncesi finansman desteği sağladı. Konya Şeker yetkililerinin pancar parası ödemesinin tamamlanmasına dair yaptığı açıklama üzerine kısa bir değerlendirme yapan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “Konya Şeker’in bir geleneği var. Pancar tohumu tarlaya düşmeden üreticiyi desteklemeye başlar, son pancar işlenip, onun şekeri de ambara girip fabrikadaki iş biter bitmez de pancar parası ödemesini tamamlar. Bu sene de bu gelenek değişmedi. Konya Şeker, Şubat 2020’de ilk avans desteğini yaptı hasada kadar üreticinin finansman yükünü verdiği avanslarla hafifletti, şimdi de 741 Milyon 455 Bin TL’yi ödeyip pancar parası ödemesini tamamladı ve bu ödeme ile birlikte pancar üreticisine ödeyeceği 1 Milyar 433 Milyon 660 Bin 750 TL’yi tamamlayacak. Pancar emekle yetişir, o emeğin kıymetini üretici ile etle tırnak gibi olanlar bilir, Konya Şeker o gayretin hakkını günü gününe verir” dedi.


Konya Şeker’den yapılan açıklamada sözleşmeli şeker pancarı ekimi yapan 15.047 üreticiye Nisan ayından bu yana ödenen avanslar düşüldükten sonra kalan 741 Milyon 455 Bin TL tutarındaki pancar bedeli ödemesine 26.03.2021 Cuma günü 17:00 itibarıyla başlıyor ve yapılacak ödemeyle birlikte 2020-21 Kampanya dönemi pancar bedeli ödemesinin tamamlanacağı belirtildi. Açıklamada yer alan bilgilere göre Konya Şeker, bu kampanya döneminde üreticiden 3 Milyon 760 Bin 162 Kg şeker pancarı alımı gerçekleştirdi. Pancar parası ödemesine pancarı teslim almadan avans ödemeleri ile başlayan Konya Şeker, üreticisine 699 Milyon 266 Bin TL ayni ve nakdi avans ödemesi gerçekleştirdi bunu da 8 bölge ve 222 köydeki 14 Bin 886 sözleşmeli üreticiye 502 Bin 614 dekarlık alanda şeker pancarı ürettiren Konya Şeker, pancar tesliminde 36 kantar ve 66 boşaltma makinası ile 7 gün 24 saat pancar alımı gerçekleştirdi. Üretim alanlarına kurduğu kantarlardan pancarı teslim alarak üreticisinin işini kolaylaştıran, bununla da üreticinin zaman ve para tasarrufu yapmasını sağlayan Konya Şeker’in kantarlarda alımını gerçekleştirdiği pancarların fabrikalara nakli için kantarlardan her iki fabrikaya 413 Bin 835 Kamyon seferi yapıldı.
Kampanya süresi 145 gün olurken Konya Şeker’in ekim sahasında dekarda ortalama 7 Bin 481 Kg pancar hasat edildi ve Konya Şeker Fabrikası günlük 10 Bin Ton, Çumra Şeker Fabrikası ise 18 Bin Ton pancar işledi.
Çumra Şeker Entegre Tesislerinde pancarın yan ürünlerini de işleyen Konya Şeker, 486.600 Tonluk şeker üretiminin yanı sıra melas, küspe, yem, biyoetanol, kuru buz gibi yan ürünler ile sıvı şeker, arı yemi gibi ürünlerin üretimini de bu süreçte gerçekleştirdi. Pandemi sürecinde salgının yayılmasının önlenmesi açısından stratejik bir ürün haline gelen dezenfektan ve kolonya üretiminde kullanılan etil alkolün de üretimini gerçekleştiren Konya Şeker, bu çerçevede ülkemizin etil alkol ithalatına ihtiyaç duymaması için yeter miktarda hammaddeyi de söz konusu üretim için ayırdı.

Okunma : 1616
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri