23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınlayan Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Birinci Meclis’in asli ve kurucu unsuru olan Türk Çiftçisi olarak, kazanılan ve kurulan Cumhuriyetin kıymetinin bilincinde olduğumuzu belirterek. “Türk Çiftçisi olarak bu bilinçle; üreterek ve hassasiyetle koruyarak topraklarımıza sahip çıkıyor, egemenliğimizi taçlandırıyoruz” dedi.
Pankobirlik Genel Başkanı Konuk, istikbalin üretmekten ve vatan topraklarına sahip çıkmaktan geçtiğine inandıklarını ve tam anlamıyla egemenliğe sahip olmanın yolunun ekonomik anlamda da egemen olmaktan geçtiğini bildiklerini ifade ederek, “Ulusal Egemenlik Bayramı’nı istikbalimizin garantisi çocuklarımıza emanet eden bir milletin ferdi olarak, bu günümüzü çocuklarımızdan emanet aldığımızın bilincindeyiz. Ve istikbalimizin garantisi çocuklarımızın gelecekte de tasasız, endişesiz, hür ve mutlu yaşayacakları bir vatan için siyasi egemenliğin ekonomik bağımsızlıkla taçlandırılması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
Çanakkale’den başlayarak, Anadolu’da filizlenen bağımsız ve hür yaşama iradesinin 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla vücut bulduğunu, Meclisler ve onların ülkeyi yönettiği dönemlerin milletin kafasında bıraktığı izlerle hatırlandığını ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Birinci Meclis İstiklalin Meclisi’dir. Birinci Meclis, Kurucu Meclis’tir. Ve O Meclis İstikbalin de Meclisi olmuştur” diyerek, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“23 Nisan 1920’de ziraat mektebinden getirilen sıralara sıkışıp o çatı altında toplananlar, milletin vekilleri değil doğrudan doğruya millet asliyetinin kendileridir. 23 Nisan’a adını ve anlamını veren “Hakimiyet bila kayd-ı şart milletindir” sözü o asliyetin ifadesidir.
O meclisin fertlerinin giyim kuşamda da hayat tarzında da düşüncede de Anadolu’nun en ücra köşesinden farkı yoktur. Çünkü O meclisin üyeleri işgale rağmen seçimle belirlenmiştir. O meclisin üyeleri Mustafa Kemal’in açılışından iki gün önce yayınladığı genelge ile hatimler ve hayır dualarıyla köylerinden, kasabalarından Ankara’ya uğurlanmıştır. Ve O meclis Hacı Bayram’da kılınan Cuma Namazı’nın ardından okunan dualarla ve on binlerin katılımıyla açılmıştır. Yani O meclisin kapılarını açan esnafından çiftçisine, köylüsünden kentlisine milletin ta kendisidir.
Milletin hissiyat ve asliyetine sahip Birinci Meclis, bu vasfıyla millet adına istiklal mücadelesini sürdürme azminin de sembolü olmuştur. 23 Nisan topyekün bir milletin, varlığını sürdürme kararlılığının tescilidir. O meclisi oluşturan millet kompozisyonunu ve üstlenilen misyonu hatırlamak ve hatırlatmak hepimizin görevidir.
Bu inançla; istiklal ve ulusal egemenlik mücadelemizin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bundan 89 yıl önce hayır dualarıyla açılan ve Türk Milletinin tarihinde yeni bir dönem başlatan TBMM’nin açılışının yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, çocuklarımızın coşku ve sevincini paylaşıyorum.” dedi. Kaynak: panagro.com.tr