Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

18 Mayıs 2024 Cumartesi
Şehit kanı satılmaz
Hükümet, eli kanlı İsrail devleti ile barış masasına oturdu. İki ülke arasında anlaşma sağlandı.
Kategori : ÇUMRA
14 Nisan 2016 10:37
 
Şehit kanı satılmaz
Hükümet, eli kanlı İsrail devleti ile barış masasına oturdu. İki ülke arasında anlaşma sağlandı.
Hükümet, eli kanlı İsrail devleti ile barış masasına oturdu. İki ülke arasında anlaşma sağlandı. Vatandaşlar ise durumdan rahatsız oldu. Mavi Marmara yolcularından Hasan Hüseyin Uysal, “Şehitlerimizin kanı satılık değildir. Abluka kalkmadan anlaşma olmaz”
Türkiye ile İsrail arasındaki gerginlik ortadan kalkıyor, bozuk ilişkiler düzeliyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, İsrail'in 2010 yılında Filistin'e yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı askeri saldırıyla bozulmuştu. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıdan sonra iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasında geldi. O tarihten sonra İsrail ile ticaret ve ekonomik ilişkiler azalmasa da devlet düzeyinde gergin bir süreç başladı. Büyükelçiler karşılıklı olarak çekildi. Tepkiler üzerine İsrail özür diledi. Yapılan özür açıklamasının ardından ülkeler arasındaki sert hava yumuşamaya başladı. Son olarak da barış masası kuruldu. 
3-3.20160414091838.jpg

KANDİL GECESİ İSRAİL ANLAŞMASI

Bir süredir iki ülke temsilcileri çeşitli ülkelerde bir araya geliyor. Geçtiğimiz günlerde Üç ayların başlangıcı olan tarihte, Regaib Kandili gecesinde Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada iki ülke arasında mutabakatın sağlandığı anlaşmanın ise ilerleyen bir tarihte yapılacağı ifade edilmişti. Açıklama, pek çok vatandaş tarafından tepki ile karşılandı. Anlaşmanın içerisi ise bilinmiyor. Mavi Marmara saldırısında yaşamını yitiren vatandaşlarımızın yakınları ve o saldırıdan yaralı olarak kurtulan vatandaşlar ise şehit kanlarının para ile satılamayacağını ve anlaşmanın İsrail ablukası kalkmadan kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. 


3-4.20160414091853.jpg


AFFETME YETKİSİ AİLELERDE

Mavi Marmara yolcularından olan İnsani Yardım Derneği (İHH) Konya Başkanı Hasan Hüseyin Uysal da anlaşmanın sağlanmasının birinci şartının Filistin’de uygulanan abluka ve ambargonun kaldırılması olduğuna işaret ederek, “Devletin şehitlerin ailelerinde olan affetme yetkisini kullanmaya hakkı yok. Hiçbir şehidimizin kanı satılık değildir. Eğer devlet protokolü gereği bir anlaşma yapılacaksa İsrail 1. şartımızı yerine getirmelidir” dedi. Mavi Marmara katılımcıları olarak hukuku çiğnenen kişilerin rızası alınmadan bir anlaşmaya razı olmadıklarını ifade eden Uysal, şöyle konuştu: “Devletimizden şunu bekliyoruz. Şehitlerimizin yakınlarından ve gazilerden rıza alınmadan bir anlaşmaya girilmesin. Eğer illaki İsrail ile bir anlaşma yapılacaksa İsrail tüm şartları yerine getiresi lazım”

4 ŞART SAĞLANMALI

İsrail ile anlaşma öncesi sağlanması gereken koşulları sıralayan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti: “Birinci madde Gazze ablukası kalkmalı. Gazze’de yanşan durumun insanlık dışı ve hukuksuz olduğunu söylüyoruz.  Biz bu yola bu ablukayı yıkmak için çıktık. İkinci şartımız ise şehit yakınlarına haysiyetli bir tazminat ödenmelidir. Üçüncü şartımız ise Mavi Marmara gemisi katılımcılarına bir tazminat ödenmesidir. Dördüncü madde ise insanlık önünde gür bir şekilde İsrail devleti bu şehitlerden dolayı özür dilemelidir.  Eğer devletimiz bir anlaşma yapılması gerek diyorsa anlayışla karşılarız ama 1. madde İsrail tarafından sağlanmalıdır.”


Kaynak:Merhaba

Okunma : 1052
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri