Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

17 Mayıs 2024 Cuma
Suya yüzde 11 zam!
KOSKİ her yıl olduğu gibi bu yıl da tüketicilere bildirim yapmadan su ücretlerine zam yaptı.
Kategori : ÇUMRA
12 Ocak 2016 10:37
 
Suya yüzde 11 zam!
KOSKİ her yıl olduğu gibi bu yıl da tüketicilere bildirim yapmadan su ücretlerine zam yaptı.
KOSKİ her yıl olduğu gibi bu yıl da tüketicilere bildirim yapmadan su ücretlerine zam yaptı. Suya yüzde 11’i bulan oranda zam yapıldı. Son 5 yılda yapılan zamların oranı da yüzde 114’ü buldu. Vatandaş ve firmalar ise zamma tepki gösteriyor

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) her yılbaşında suya zam yapıyor. KOSKİ, bu yıl da geleneği bozmadı, suya zam yaptı. Mesken ve işyerlerinde kullanılan suya yüzde 11 zam yapıldı. Mesken tarifesi metreküp fiyatı 2,66 TL’den 2,96 TL’ye yükseltildi. Zam ile ilgili tüketiciye herhangi bir bildirim yapılmadı. Esnaf ve vatandaşlar zamlara tepkili. İşyeri sahipleri, zaten yüksek su tarifesi nedeniyle KOSKİ'ye sitem ediyordu. 6,06 TL olan işyerlerindeki su fiyatı 6,73 TL’ye çıkarıldı. Bir dönem su fiyatları ucuz olduğu için 2 ayda bir gelen su faturaları, yapılan zamların hissedilmemesi için ayda 1 gelmeye başlamıştı. Temel ihtiyaç maddesi olan ve alternatif bir kaynağı olmayan suya her yıl düzenli olarak yapılan zam ise vatandaşların tepkisine neden oluyor. KOSKİ web sitesinin ana sayfasında dahi duyurulmayan yeni su ücretleri, vatandaş tarafından ay sonu gelen yüksek faturalarda dikkat edilirse görülebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda da yapılan zamlarda Büyükşehir Belediyesi’nin KOSKİ’den aldığı su paralarını, son zamanlarda iyice artan borçlarını kapatmak için kullandığı şeklinde iddialar atılmış ve belediyeden konu ile ilgili bir yalanlama gelmemişti.

5 YILDA YÜZDE 114 ZAM!

Her yıl başında düzenli olarak halktan habersiz yapılan zamlar şimdiden ciddi boyutlara ulaştı. 2010 yılında suyun metreküp fiyatı 1,38 TL iken bu yıl başında gelen zam ile fiyat 2,96 TL’ye yükseldi. Geçen 5 yıl içerisinde zam oranı yüzde 114 gibi ciddi bir orana ulaştı. Yapılan zamlar az bir oran gibi gösterilmeye çalışılsa da enflasyon oranının ve genel giderlerdeki artışın üzerinde oluyor. Son yapılan zamlardan haberdar olan bazı vatandaşlar da duruma tepkilerini gösterdi.

SUDA KAR AMACI GÜDÜLMESİN

Fiyat artışına tepki gösteren İsmail Kuşçu isimli vatandaş, suyun kar amacıyla satılmaması gerektiğine işaret ederek, “Su bir temel yaşamsal haktır. Belediyenin bu para ile belediye giderlerini karşılaması için zam yapması uygun değildir” dedi. Murat Aslan isimli vatandaş da işyerlerindeki su tarifesinin yüksek olduğunu ifade ederek, şu ifadelere yer verdi: “Her yıl bir zam yapıyorlar, kimsenin haberi yok. Böyle ciddiyetsizlik olmaz. Biz hizmet alıp parasını ödüyorsak bir zam yaptığın zaman müşterini haberdar edeceksin. Ben yaptım oldu gibi bir anlayış kabul edilemez. Dükkanımızda sadece lavabo ihtiyacı için su kullanıyoruz. Sarfiyatımız 3-4 metreküp, 30 liraya yakın para ödüyoruz. Biraz insaf.”


Kaynak:Merhaba

Okunma : 1097
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri