Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

03 Mayıs 2024 Cuma
Vuslat günleri başladı
742. Mevlana Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri “Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü" ile başladı.
Kategori : ÇUMRA
08 Aralık 2015 12:08
 
Vuslat günleri başladı
742. Mevlana Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri “Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü" ile başladı.
Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Ünal'ın da katıldığı "Kandil Uyandırma Merasimi, Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü" ile başladı.
İlk olarak Alaaddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (İki denizin buluşması) Kandili; Bakan Ömer Ünal, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile protokol üyeleri tarafından yakıldı. Protokol üyeleri daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze Komutanlığı Mehteran Birliği eşliğinde Konya Valiliği önüne kadar yürüdü. Mehteran Birliği tarafından burada konser verildi.
3-2.20151208093435.jpg

DÜNYAYA SEVGİ MESAJI VERİYORUZ

Mevlana Meydanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Şeb-i Arus etkinliklerinin çok güçlü ve geleneksel ritüellerle yaşatılıyor olmasının çok kıymetli olduğunu belirterek, “Çünkü bir kültür ve medeniyet sahip olduğu ritüellerle ilgilidir. Konya’dan tüm dünyaya sevgi, barış ve kardeşlik çağrısı yapıyoruz. Mevlana’nın o insanı tüm kalbi, ruhuyla kavrayan diliyle buradan bütün dünyaya insanca mesajlar vermek istiyoruz. İnşallah 17 Aralıkta da Şeb-i Arus ile birlikte etkinlikler sona erecek” dedi.


img_9247.jpg


Kültürün yaşadığı ve yaşatılması gereken ortam, şiddetin olmadığı silahın olmadığı, daha çok hassasiyetin, duyguların ve sevginin olduğu bir ortamdır” diyen Bakan Ünal, şöyle konuştu: “Maalesef bugün Diyarbakır’da ilk Osmanlı eseri Fatih Camii bugün teröristleri saldırısına uğramış bulunuyor. Buradan bu hassasiyeti de hatırlatmak istiyorum. Özellikle kültürel, tarihi mirasımız adeta bir Taliban zihniyetiyle terör örgütünün saldırılarına maruz kalıyor. Dört ayaklı Minare’den sonra bu saldırıyı da Mevlana’nın huzurunda şiddetle kınıyorum. İnşallah en kısa sürede Diyarbakır’a gideceğiz ve mirasın korunması için çalışmalar yapacağız.”


GÜLBANG DUASINA TURİSTLER DE EŞLİK ETTİ

Alaaddin Tepesi yanında başlayan "Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü", Mevlana Müzesi önünde sona erdi. Müze gezisinin ardından, Mevlana Dergahı Semahanesi'nde sema gösterisi ve bir Mevlevi geleneği olan Gülbang duası yapıldı. Duayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nda görevli Semazen Postinişin'i Fahri Özçakıl yaptı. Gülbang duasına, o sırada müzede bulunan yerli ve yabancı turistler de eşlik etti. Etkinlikler, akşam Mevlana Kültür Merkezi'nde açılacak sergiler, fotoğraf yarışması ödül töreni, konser ve sema ayiniyle devam edecek. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri, Mevlana'nın hayata gözlerini yumduğu 17 Aralık akşamı gerçekleştirilecek Şeb-i Arus'a (Düğün gecesi) kadar devam edecek.


Okunma : 1209
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri