Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

03 Mayıs 2024 Cuma
AKP’nin açılımları Lazca ile sürüyor!
Önce Bitlis’in Güroymak ilçesi Ermenice Norşin, Mudanya’nın Zeytinbağı Rumca Trilye oldu. Şimdi de Rize’nin Murat köyünün adı Lazca Komilo yapıldı
Kategori : GÜNDEM
31 Aralık 2015 09:59
 
AKP’nin açılımları Lazca ile sürüyor!
Önce Bitlis’in Güroymak ilçesi Ermenice Norşin, Mudanya’nın Zeytinbağı Rumca Trilye oldu. Şimdi de Rize’nin Murat köyünün adı Lazca Komilo yapıldı

Bakanlık onayladı

AKP iktidarı döneminde yerleşim yerlerinin Türkçe isimlerinin değiştirilmesine devam ediliyor. Son olarak Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’ne bağlı 600 nüfuslu Murat Köyü’nün Lazca eski adı olan Komilo’yu almak için yaptığı başvuru İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı.

Eyalet sistemi planı

Türkiye’yi eyalet sitemine doğru götüren açılım sürecinde, dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 13 Kasım 2009’da TBMM’de yaptığı konuşmada adı değiştirilen yerleşim birimlerine eski isimlerinin verilmesinin orta vadeli plan olduğunu söylemişti. 

 

AKP’nin açılımları Lazca ile sürüyor!

Önce Bitlis’in Güroymak ilçesine Ermenice Norşin adı verildi, ardından Mudanya’ya bağlıZeytinbağı Beldesi’nin adı da Rumca Trilye oldu. Şimdi de Rize’nin Murat Köyü’nün ismi Lazca Komilo yapıldı.

AKP iktidarı döneminde yerleşim yerlerinin Türkçe isimlerinin değiştirilmesi devam ediyor. Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Murat Köyü’nün, Lazca eski adı olan Komilo’yu almak için yaptığı başvuru İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı. Çamlıhemşin İlçesi’ne 3 kilometre uzaklıktaki 600 nüfuslu Murat Köyü’nde, köyün Lazca eski adı olan Komilo adını almak için geçen yıl imza toplandı. Köy adının değişikliğine ilişkin yasa gereği, 200 olan seçmen sayısının yarısından bir fazla sayıda imza toplaması gereken köylüler 140 imza ile Çamlıhemşin Kaymakamlığı’na başvurdu. İlçe Kaymakamlığı aracılığı ile İl İdare Kurulu’na sunulan öneri kabul edildi ve onay için Rize Valiliği aracılığı ile İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. İçişleri Bakanlığı da, köy adı değişikliği talebini kabul ederek onayladı. Komilo adını alan Murat Köyü resmi olarak ilk Lazca köy adı oldu. Komilo Köyü Muhtarı Lütfü Sezgin, bir yıl önce köy adının değiştirilmesi için yaptıkları başvurunun onaylandığını belirterek, köy adının Komilo olarak değiştiğini söyledi. Sezgin, “Köyümüzün adı Lazca ‘Komilo’ olarak biliniyordu. Başvurumuzla resmen bu adı almış olduk. Komilo Lazca’da Tanrıça anlamına geliyor” dedi. Daha önce de Bitlis’in Güroymak ilçesine Ermenice bir isim olan Norşin adı verilmişti. Mudanya’ya bağlı Zeytinbağı Beldesi’nin adı da Rumca Trilye’ye dönüştürülmüştü.

Orta vadeli plan

Türkiye’yi eyalet sitemine doğru götüren açılım sürecinde, dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 13 Kasım 2009’da TBMM’de yaptığı konuşmada adı değiştirilen yerleşim birimlerine eski isimlerinin verilmesinin orta vadeli plan olduğunu söylemişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de kurtuluş törenlerine katılmak için Bitlis’in Güroymak ilçesine giderken “Farklılıklarımız zenginliğimizdir” diyerek ilk kez Güroymak için Norşin adını kullandı. Ve daha sonra ilçenin adı Ermenice olan Norşin’e çevrildi. Bunun üzerine BDP’li Pervin Buldan da çoğunluğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde 30 bin 280 yerleşim biriminin isminin değiştiğini öne sürerek, isimleri değiştirilen yerleşim birimlerinin, orijinal isimleri ile de anılabilmesini isteyen bir kanun teklifi verdi. AKP’nin Norşin açılımı, Zeytinbağı Beldesi’nin adının da Rumca Trilye’ye dönüştürülmesiyle devam etti. Bu süreçte HDP’li belediyeler de  çifte tabela uygulamasına başladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “İki Dilli Hayat Projesi” kapsamında şehir isimlerinin tabelalarda Türkçe ve Kürtçe olarak yazılacağını açıkladı. Bu projeye BDP’li belediyelerin tamamı katıldı. Gelinen süreç, sonunda özerklik çalışmalarına kadar dayandı. Son olarak kentlere ayrılıkçı söylemlerle hendekler açıldı ve bölge tam anlamıyla teröre teslim edildi.

 

Tanrıça anlamına geliyor

Komilo adını alan Murat Köyü resmi olarak ilk Lazca köy adı oldu. Muhtar Lütfü Sezgin, “Başvurumuzla resmen bu adı almış olduk. Komilo Lazca’da Tanrıça anlamına geliyor” dedi.


Kaynak:Yeniçağ

Okunma : 1462
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri