Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

17 Mayıs 2024 Cuma
Bahçeli, TBMM Başkanı'nın mektubuna cevap verdi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, canlandırılacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu için partisinden istenen 3 üyenin ismini verdi.
Kategori : GÜNDEM
13 Ocak 2016 12:01
 
Bahçeli, TBMM Başkanı'nın mektubuna cevap verdi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, canlandırılacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu için partisinden istenen 3 üyenin ismini verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, canlandırılacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu için partisinden istenen 3 üyenin ismini, "Türk milleti tanımının korunması, parlamenter sistem ve kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesi" ilkelerine vurgu yaparak Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a gönderdi.

Bahçeli, Kahraman'a gönderdiği yanıtta, komisyonda partisi adına görev yapacak üyeleri, Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir olarak bildirdi. Devlet Bahçeli, "140 yıllık anayasa tartışması diyalog ve kapsayıcı uzlaşmayla bitirilmelidir. Parti olarak biz de bu konuda olumlu ve sıcak bir tutum içindeyiz." ifadelerini kullandı. 

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa uzlaşma komisyonu süreci ile ilgili parti liderlerine mektup gönderen TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a cevap verdi. MHP olarak siyasal yapıdaki anti demokratik uygulamaları tasfiye ederek modern demokrasilerde olduğu gibi düşünce, ibadet, inanç, teşebbüs, örgütlenme ve benzeri alanlarda temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan demokratik devlet yapısına kavuşturacak bir anayasa öngördüklerini her platformda dile getirdiklerini belirten Bahçeli, mektupta şunları kaydetti:

"Sayın Başkan,

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'nin temel sorunlarına milli iradenin tecelli ettiği yegane yer olan Türkiye Büyük Millet Meclis'inin çatısı altında tarihi tecrübe ve kadim milli değerlerimiz ekseninde ortak aklın ve sağduyunun rehberliğinde çözüm aranması gerektiğine inanmaktadır.

Partimizin Programında ve Seçim Beyannamelerimizde bu husus dile getirilerek; "Dünyanın ve Türkiye'nin değişen şartların gerektirdiği çağdaş normlarda bir anayasanın, mümkün olabildiğince geniş bir uzlaşma ile toplumun tamamının beklentilerini dikkate alan, farklı görüş ve düşüncelere saygı gösteren bir anlayışla, herkesin katkısının sağlanacağı uzlaşma arayısıyla ve ahlaka uygun yöntemlerle yapılması gerekliliğine işaret ederek, bugün Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğu" gerçeğine her platformda dikkat çektik.

140 yıllık anayasa tartışması diyalog ve kapsayıcı uzlaşmayla bitirilmelidir. Parti olarak biz de bu konuda olumlu ve sıcak bir tutum içindeyiz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak anayasanın yenilenmesi konusunda herhangi bir engel görmediğimizi, bu kapsamda üzerimize düşeni yapacağımızı samimiyetle muhataplarımıza ilettik.

Esasen Anayasa değişikliği konusunda 24 Eylül 2007 tarihinde Meclis Başkanlık Makamına hitaben yazdığımız yazıda; "Milletimizin beklentisinin Anayasanın mümkün olabildiğince geniş bir uzlaşma ile yenilenmesinin temin edilmesi, Anayasanın Toplum Sözleşmesi Belgesi olması niteliğini kazandırmak için Anayasa hazırlık ve tartışma zemininin milli iradenin tecelligahı olan Yüce Meclis olması gerektiğini" ifade etmiştik.

Yine TBMM Başkanlığı'nın 4 Eylül 2008 tarihinde başlattığı girişim üzerine 12 Eylül 2008 tarihinde bir an önce yeni bir anayasa yapımı sürecinin başlaması için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görev yapacak Milliyetçi Hareket Partisi temsilcilerinin isimlerini TBMM Başkanlığı'na bildirmiştik.24. Dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını 19 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirerek çalışmalarına başlamış ve 60 madde üzerinde uzlaşma sağlanmıştı.

Ancak 22 Kasım 2013 tarihli Meclis başkanlığı yazısıyla 25 aylık anayasa uzlaşma komisyonunun "Tam bir taslak metnin yazılabilmesi konusunda ümit verici bir durumun söz konusu olmadığı, konjonktüre! siyasi tartışmaların gündeme taşınması, partilerin birbirlerine dönük suçlamaları, partilerin siyasi varlık sebebi olarak gördükleri ve vazgeçemeyeceklerini ifade ettikleri kırmızı çizgiler gerekçe gösterilerek, alınan kararlardan sonuç elde edilemediği ve anayasanın yapılamayacağı" bu nedenle Komisyon Çalışmalarının sona erdiği ifade edilmiştir.

Biz de bunun üzerine 6 Aralık 2013 tarihinde başkanlığınıza yazdığımız yazıyla; Milliyetçi Hareket Partisinin "Üniter yapımızın, milli bütünlüğümüzün ve vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerinin anayasal güvence altına alınması gereken temel unsurların olduğunu ve partimizin bu çerçevede mutabakat zemini için çok çaba gösterdiğini, uzlaşma kültürü ve sorumluluk duygusu ile hareket ettiğini, Partimiz bu anlayışla Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kurulmasına ve ilk toplantısının yapıldığı tarihten itibaren önemli çalışma ve katkılarda bulunduğunu." belirterek "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun varlığını önemsediğimizi, demokrasi hayatına ve uzlaşı kültürüne olumlu katkılarda bulunduğunu, katılımcı ve toplumsal mutabakatla yapılacak bir anayasanın önünü açtığını, yeni bir anayasa yapılamayacağı fikrinin yanlış olduğunu, ancak Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beklentisi doğrultusunda, parti liderlerine mektup yazılacağı gerekçesi ile müteakip toplantı tarihinin belirlenmemesi Komisyonu fiilen çalışamaz hale getirme teşebbüsü olarak anlaşıldığını, bu teşebbüsün Komisyon'un kuruluşu sırasında gösterilen çaba ve iyi niyete gölge düşürdüğünü" belirterek; Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerinin "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun TBMM Başkanı'nın iradesiyle fiilen sona erdiğine" dair açıklamasının Milliyetçi Hareket Partisi açısından değerinin olmadığını ifade etmiştik.

 

MHP olarak;

- Siyasal yapıdaki anti demokratik uygulamaları tasfiye ederek modern demokrasilerde olduğu gibi düşünce, ibadet, inanç, teşebbüs, örgütlenme ve benzeri alanlarda temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan demokratik devlet yapısına kavuşturacak,

-Vatandaşlarımızın aynı milletin bir ferdî olmaktan gurur duyacağı, ayrışmayı değil bütünleşmeyi, farklılaşmayı değil kucaklaşmayı, kutuplaşmayı değil kaynaşmayı sağlayacak toplumsal uzlaşmayı gerçekleştirecek,

-Bizi Türk Milleti olarak tanımlayan, cumhuriyetin kurucu felsefesinin aşındırılmadığı, milli ve üniter varlığımızı güvenceye alan ilk dört maddesinde ifadesini bulan esaslara dayalı bir anayasa öngördüğümüzü her platformda dile getirdik.

Milli Mücadele ile kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Türk milletinin hak ettiği demokratik bir anayasanın hazırlanabilmesi için Milliyetçi Hareket Partisi olarak 24. Dönemde 19 Ekim 2011 tarihinde çalışmalarına başlayan ve Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin eşit sayıda temsilci vermeleriyle vücut bulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun devamı istikametinde görüşümüze paralel bir mutabakatın oluşmasını ve girişiminizi memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim.

Demokratik hukuk devletinin hayatiyet kaynağı ve sigortası devletin üç temel fonksiyonu olan yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin ayrılığı çerçevesinde görev ve yetkilerinin en rasyonel şekilde dengelenmesi ve bunların uyumlu bir şekilde icra edilmesini sağlayacak, demokrasimizin engin tecrübelerini dikkate alarak denge ve denetim mekanizmalarıyla derinleştirilmiş, mevcut parlamenter sisteminin hızlı, etkin ve verimli çalışmasını sağlayarak güçlendirecek bir anayasanın yapılması için demokrasinin vazgeçilmez kurumları olan siyasi partilerin tarihin ve milletimizin huzurunda mutabakat içinde bir sonuç elde etmesine yönelik katkı ve irademizi ortaya koyacağız.

Bu mülahazalarla, komisyonda oluşacak mutabakat çerçevesinde 2016 yılında bu çalışmalarını olumlu sonuçlandırması beklentisiyle; Mersin Milletvekili Sayın Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Sayın Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Sayın Kadir Koçdemir Milliyetçi Hareket Partisi Komisyon üyeleri olarak görevlendirilmişlerdir."

 
Kaynak:Ortadoğu

Okunma : 1116
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri