Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

17 Mayıs 2024 Cuma
Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi
BAŞKANLIĞI ZİNHAR KABUL ETMEYİZ
Kategori : GÜNDEM
05 Ocak 2016 10:30
 
Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi
BAŞKANLIĞI ZİNHAR KABUL ETMEYİZ

BAŞKANLIĞI ZİNHAR KABUL ETMEYİZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'teki görüşmesi sona erdi. Görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşme sonrası MHP adına ilk açıklama yapan Oktay Öztürk, "Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz dedik" dedi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni Anayasa, TBMM İçtüzük değişikliği ve Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi için çıkartılacak yasalar konusunda başlattığı muhalefet turunun ikinci durağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'deki makam odası gerçekleşti. Saat 14.00'te başlayan görüşmede terör operasyonları ile HDP Eş Genel Başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması gibi konular da gündeme geldi. 

 

AKP'DE OYÇOKLUĞU VE SÜRE SINIRLAMASI FORMÜLÜ ÖNE ÇIKIYOR

1 Saat 40 dakika süren görüşmelerde Davuoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı; Bahçeli'ye ise MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural eşlik etti.

 

 

YENİ ANAYASA

MHP'li Oktay Öztürk yaptığı açıklamada şunları söyledi: ''Anayasa ve Avrupa Birliği reformları konuşuldu. Anayasa noktasında biz 2011 yılından itibaren MHP'nin de öncülüğünü yaptığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon çalışmaları neticesinde 60 madde üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Bizim teklifimiz süreç devam ediyormuşcasına Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı. 2011 yılındaki devam ediyormuş gibi bu 60 madde üzerinde çalışılmış anlaşılmış ama 61. madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü. 21.yy'da Türk milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden Anayasa'nın arınması gerekiyor. En önemlisi de sivil insiyatifin mührü taşıyan bir Anayasa'nın olması gerekiyor. Bu konuda hemfikir olduğumuz ortaya çıktı.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Bununla birlikte tabi Anayasa değişikliği ele alınınca içtüzükle ilgili değişiklikler de gündeme geldi. Biz MHP olarak, 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Aksayan tarafları var ise gözden geçirilmeli, yolumuza böyle devam etmeliyiz. Sayın Başbakan bu noktada hayır parlamenter sistem olmaz gibi bir şey söylemedi ama Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi. Parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine Başkanlık sistemini önerdiklerini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya açık olduğumuzu ifade ettik. Ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de söyledik. Her konuyu tartıştırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı ifade ettik. Biz işin özü olarak anayasanın problemlere çözüm getirmesini isterken devletin çözülmesine sebebiyet verecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik.

 

HDP'NİN KOMİSYONDA BULUNMASI

Parlamentoda bulunan bütün partiler dedik. Biz flu bakıyoruz dedik ama Başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Parlamentoda bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyon söyledik.

 

Cumhurbaşkanı yetkileri:

Başkanlık sistemiyle bunu çözmek istiyorum sanırım, ama biz buna karşı olduğumuzu söyledik. Biz girişte basın mensuplarının olabileceğini söyledik ama susarak baktılar. Sayın Cumhurbaşkanı muhtarlarla tartışıyor bunu zaten. Biz sadece eski getirdikleri başkanlık sistemini biliyoruz. Seçilmiş kral diye ifade ettiğimiz bir sistem. Biz Anayasa'nın ilk 4 maddesi üzerinde durduğumuz için bir anlamda Anayasa'nın 66. maddesi bahsettiğiniz madde o orada korunmuş oluyor.


Okunma : 1417
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri