Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Nisan 2026 Çarşamba
MHP, Ziya Gökalp'i Meclis'te andı
MHP MYK Üyesi ve Osmaniye Milletvekili Doç.Dr.Ruhi Ersoy, TBMM Genel Kurulunda vefatının sene-i devriyesi nedeniyle Ziya Gökalp'i andı.
Kategori : GÜNDEM
27 Ekim 2017 11:25
 
MHP, Ziya Gökalp'i Meclis'te andı
MHP MYK Üyesi ve Osmaniye Milletvekili Doç.Dr.Ruhi Ersoy, TBMM Genel Kurulunda vefatının sene-i devriyesi nedeniyle Ziya Gökalp'i andı.

MHP Osmaniye Milletvekili Doç.Dr.Ruhi Ersoy, Türk Milliyetçili fikriyatının simge isimlerinden Ziya Gökalp'i meclis genel kurulunda MHP gurubu adına yaptığı konuşma ile andı.

Ersoy, Cumhuriyetin kurucusu Gazi M.Kemal Atatürk'ün Ziya Gökalp ile ilgili olarak "Fikir Babam" dediğini hatırlatarak başladığı konuşmasında, Ziya Gökalp'in içinde doğduğu zaman dilimin Türk Devlet açısından sorunlarla dolu olduğuna dikkati çekti.

Ersoy, Gökalp'in, Cumhuriyetin kuruluş aşamasında referans kaynağı olarak görüldüğünü, vefatının üzerine de M.Kemal Atatürk'ün duyduğu derin üzüntüyü hatırlatarak,  Gökalp'i önemli kılan etkenlerin başında "Yerli ve Milli" bir karakter olması ve Türk Milliyetçiliği fikriyatını "ırka" değil "kültür" temeline dayandırması gelmektedir dedi.

 Gökalp'in Diyarbakırlı bir Türk aydını olduğunu belirten Ersoy, Ziya Gökalp'in Diyarbakır'daki evinin ve müzesinin yakılmak istendiğini hatırlatarak,  "Türkçülüğün Esasları"yla anılan kitabın hiçbir yerinde ırktan bahsedilmediği gibi bir çalışmasında ırkların hikâyesini anlatırken "Atların ırkı olur; atların dişine bakılır, yaşı, ırkı ve onun hikâyesini belirmek için." der veyahut da diğer anlamda "Tohumların ırkları olur; insanın kültürü olur, insanın ait olduğu bir medeniyet olur" dediğini belirtti. Bugün Gökalp'in memleketi Diyarbakır'ın daha üzücü olaylarla anıldığını söyleyen Ersoy, ne oldu da bu duruma geldi sorusunu sorarak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulduğu günden bugüne küresel güçlerin emperyalist planları ile güçsüz düşürülmeye çalışıldığını belirtti. Ziya Gökalp, Mustafa Kemal Atatürk gibi Türk Milliyetçiliğini ırka değil aynı dili konuşanların bir arada yaşama iradesine dayandıran değerlerimizde buluşmalıyız diyen Ersoy, millete rağmen devletçilikten ziyade milletin devleti olma yolunda çalışmalıyız diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Okunma : 1203
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri