Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

28 Nisan 2024 Pazar
Milliyetçi Hareket Partisi 55 yaşında
Kategori : GÜNDEM
09 Şubat 2024 15:35
 
Milliyetçi Hareket Partisi 55 yaşında

Başbuğ Alparslan Türkeş liderliğinde 1969'da Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin isminin değiştirilmesiyle kurulan Türk siyasi hayatının önemli unsurlarından Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 55 yaşına girdi.

Başbuğ Alparslan Türkeş'in 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Büyük Kurultay'ında Genel Başkanlığa seçilmesi sonrasında, partinin adı 1969'da Milliyetçi Hareket Partisi, amblemi de "üç hilal" olarak değiştirildi, böylece MHP Türk siyasi hayatındaki yerini aldı. Tüzüğünde "Meşruiyeti milli irade olan, insan odaklı, seviyeli, ilkeli, dürüst bir siyaset anlayışı ile adaleti ve hakkaniyeti esas alan bir yönetim anlayışını tesis etmek; toplumsal barış ve huzuru hakim kılmak, yüce Türk Milletinin milli ve manevi değerleri ile tarihi ve kültürel zenginliklerine sahip çıkmak, devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, hak ve menfaatlerini korumak" gibi amaçlara yer verilen parti, 12 Ekim 1969 seçimlerinde yüzde 3 oy alarak kurucu lider Alparslan Türkeş'i Adana'dan milletvekili çıkardı.

MHP, 14 Ekim 1973 seçimlerinde yüzde 3,4 oy alarak 3 milletvekili çıkarırken, Alparslan Türkeş, Süleyman Demirel'in Başbakanlığında kurulan birinci "Milliyetçi Cephe" hükümetine 2 bakanlık alarak dahil oldu. Bu hükümette, Türkeş Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı, MHP Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Erkovan ise Devlet Bakanı oldu. MHP, 5 Haziran 1977 seçimlerinde oyunu artırarak yüzde 6,4 ile 16 milletvekili çıkardı ve yine Süleyman Demirel'in Başbakanlığında ikinci "Milliyetçi Cephe" hükümetinde 5 bakanlık aldı. Türkeş, yine Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanlığı görevini yürüttü.

12 EYLÜL DARBESİ MHP

12 Eylül 1980 darbesinin ardından kapatıldı.

Okunma : 216
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın