Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

18 Mayıs 2024 Cumartesi
Türkiye ile ABD’nin yeni sorunu: Zarrab
İngilizler, Reza Zarrab’ın tutuklanmasının ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni kırılmalara yol açabileceğini iddia etti
Kategori : GÜNDEM
24 Mart 2016 11:16
 
Türkiye ile ABD’nin yeni sorunu: Zarrab
İngilizler, Reza Zarrab’ın tutuklanmasının ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni kırılmalara yol açabileceğini iddia etti

Yeniçağ / Salim Yavaşoğlu 

İngiliz medyası, İran asıllı Türk vatandaşı işadamı Reza Zarrab’ın ağır suçlamalarla ABD’de tutuklanmasının hali hazırda kırılgan olan Türk- ABD ilişkilerinde yeni problemlere neden olabileceğini ileri sürdü. Gözler, 31 Mart- 1 Nisan arası Washington’da yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Başkan Barack Obama ile Tayyip Erdoğan görüşmesinde olacak.

Rüşvetle suçlandı

Mahkemeye 4 Nisan’da çıkacak olan Reza Zarrab’ın tatil için gittiği ABD’de “dolandırıcılık, banka sahtekarlığı ve karapara aklama” gibi ağır suçlamalarla Hint asıllı Savcı Preet Bharara tarafından tutuklatılmasını değerlendiren İngiliz Independent gazetesi, “Zarrab’ın tutuklanması zaten gergin olan Türkiye - ABD ilişkilerini daha da aşağı çekebilir” diye yazdı. Hakkında 75 yıla kadar hapi cezası istenmesi beklenen Zarrab’a yöneltilen suçlamaların temelinde İran’a uygulanan yaptırımların yasa dışı yollarla etrafından dolaşmak ve petrol ile doğalgaz karşılığında Tahran’a altın göndermek olduğunu kaydeden gazetede şöyle denildi:

İtirafçı olabilir

“Zarrab daha önce de, AKP’nin önde gelen bakanlarına rüşvet vermekle de suçlanmıştı. 2013’te Türkiye’de kısa bir süre gözaltına alınıp serbest bırakılan Zarrab’ın iktidar yetkililerinin yardımı karşılığında değeri 350 bin doları bulan hediyeleri bakanlara verdiği iddia edilmişti. ABD’li akademisyen Ryan Gingeras, soruşturmayı yürüten savcı Bharara’nın davanın siyasi etkilerinin bilincinde. Türkiye’deki organize suç şebekeleri üzerine bir kitabı bulunan Gingeras, ‘Sadece tutuklu yargılama kararı bile Ankara ve Washington arasındaki gerginliği tırmandıracaktır’ diyor. İran yaptırımları konusunda uzmanlaşan Nigel Kushner ise soruşturmayı yürüten ekibin olabilecek en geniş ilişki ağına ulaşmak için uğraşacağı görüşünde. Kushner, ‘Bu tür davalarda 1-2 kişi ceza indirimi alabilmek için itirafçı olur. Böylece şebekenin diğer üyelerine ulaşmak için yol açılır. Bu davanın kapsamı çok dar olmayacak’ diyor. Erdoğan’ın  Obama ile görüşme yapıp yapmayacağı henüz belli değil.”

Soruşturmayı başlatan isim New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara olduğu için, Zarrab’ın yargılanmasının da New York’ta olması bekleniyor. Zarrab’ın akibeti 4 Nisan’daki mahkemede belli olacak. Savcılar,  Zarrab’ın yanı sıra Kamelya Camşidi ve Hüseyin Necefzade adlı 2 İranlı hakkında daha tutuklama kararı çıkarıldığını açıklanmıştı. Zarrab’ın New York’taki avukatlarından Cahit Akbulut, iddianamenin çok daha önce hazırlanmış olduğunu, Zarrab’ın Amerika’ya giriş yapmasıyla birlikte devreye sokulduğunu belirtti.

 

Tutuklama İran medyasında

Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanmasına, ortağı olduğu öne sürülen işadamı Babek Zencani’nin idam cezasına çarptırıldığı İran’da medyanın büyük ilgisini çekti. Fars Haber Ajansı, “ABD Adalet Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak İran asıllı Türkiye vatandaşı Rıza Zarrab’ın tutuklandığını duyurdu” dedi. Haberde, “Açıklamada Zarrab ve Kamelia Cemşidi ve Hüseyin Necefzade adındaki diğer 2 İranlının İran devleti ve kurumları için birkaç yüz milyon dolarlık mali işleme karışmak ve bu illegal işlemler için para aklamakla suçlandığı belirtildi. Zarrab bundan önce de Türkiye’de AKP iktidarında büyük skandal olarak nitelenen ve bazı bakan ve bakan oğullarının adı karıştığı büyük mali yolsuzluk operasyonu sırasında gözaltına alınmış, ancak daha sonra serbest bırakılmıştı” denildi.

 

“Kapalı yerde kalma fobisi var”

Reza Zarrab’ı Türkiye’de gözaltına alan ve “Paralel Yapı” davası nedeniyle şu an cezaevinde bulunan eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu’nun hesabından yazılan tweetler sosyal medyada büyük ilgi gördü. Topçu, Zarrab’ın ABD’ye tutuklanacağını bile bile gitmeyeceğini, cezaevinde yatmaktan çok korktuğunu öne sürdü. Zarrab’ın kapalı yerde kalma fobisi bulunduğunu aktaran Topçu, “Beni yakalayan müdür kodesten çıkmamış deyip sevinsin diye ben de bu kararın Reza Zerrab’a bildirilmesini istemiştim. Onun da Miami’de elin Coni’lerine paçayı kaptırıp kodesi boylayacağını nereden bilebilirdim. Komik adamsın Reza” dedi.


Kaynak:Yeniçağ

Okunma : 1453
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri