Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

21 Mayıs 2024 Salı
Yüce Divan için 276 vekil yeterli
Kanadoğlu MHP’nin sözde çözüm sürecinde sorumluluğu olan isimlere yönelik suç duyurusu için savcılık yerine Meclis’i işaret etti
Kategori : GÜNDEM
14 Eylül 2015 11:52
 
Yüce Divan için 276 vekil yeterli
Kanadoğlu MHP’nin sözde çözüm sürecinde sorumluluğu olan isimlere yönelik suç duyurusu için savcılık yerine Meclis’i işaret etti

Savcılığın, başvuru için daha önce olduğu gibi takipsizlik kararı verebileceğini belirten Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, konunun Meclis’e getirilmesi gerektiğini söyledi. Kanadoğlu, “55 milletvekili bir araya gelerek Meclis soruşturması isteyebilir. Bunun için 276 milletvekiliniz varsa Yüce Divan’a gönderebilirsiniz” dedi.

Aldatılmanın da cezai sorumluluğu var

Kanadoğlu, Tayyip Erdoğan ve AKP’lilerin “Çözüm sürecinde PKK silah stoklamış” açıklamalarının kanıt olduğunu belirtti. Kanadoğlu, “Oslo’da MİT Müsteşar Yardımcısı, ‘Nereye silah sakladığınızı biliyoruz’ demişti. Aldatılmanın siyasi ve cezai sorumluluğu var. Göz yumduysanız suç işliyorsunuz demektir” diye konuştu.  

 

Yüce Divan için 276 vekil yeterli

Sabih Kanadoğlu, MHP’nin Erdoğan ve AKP’li bakanlar hakkındaki suç duyurusunu savcılığa değil Meclis’e yapması gerektiğini söyledi.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, MHP’nin Erdoğan ve AKP’liler hakkında sözde çözüm süreciyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunu değerlendirdi. Konunun Meclis’e getirilmesi gerektiğini belirten Kanadoğlu, “Bu konunun çözüm yeri TBMM’dir. O dönemki başbakan ve bakanlarla ilgili soruşturma yapılabilmesi, Meclis Soruşturması açılması ile mümkün olur. Bunun için Meclis’te 55 Milletvekili bir araya gelerek Meclis Soruşturması ile talepte bulunabilir” diye konuştu. Kanadoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı’na yapılan suç duyurusuna daha önce olduğu gibi takipsizlik verilebileceğini ifade etti. Gerekli soruşturmanın yapılabilmesi için Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılabileceğine dikkat çeken Kanadoğlu şunları kaydetti: “276 milletvekilini bulduğunuz takdirde bunu yapabilirsiniz. Bilindiği üzere Meclis Soruşturması siyasi bir yoldur. Ama aynı zamanda cezai bir yoldur. Yani başbakan ve bakanlarla ilgili yapılabilecek işlem Meclis Soruşturması gerektirmektedir.”

Olağanüstü toplantı

Bu konunun parlamentoda çözülmesi gerektiğini söyleyen Kanadoğlu, “Daha önce birçok kez söyledim, 276 milletvekilini bulan hesap sorar. Hesap sormak isteyen Meclis Soruşturması’nı açar, gereğini yapar. Meclis’in şu an için tatilde olması bir şeyi değiştirmez. Meclis’i olağanüstü toplantıya çığırırsınız. Gündeme de bu konuyu alırsınız, gereğini yaparsınız. Bunlar yapılabilir bunlar çok zor işler değil. Farklı bir yolu ise siyasi sorun haline getirmek isterseniz bu konu hakkında gensoru da verebilirsiniz. Mesela İçişleri Bakanı hakkında gensoruda bulunabilirsiniz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmaktan bir şey çıkmaz. İlla bir şey yapmak istiyorsanız bunun çevresinde belirli rakamları bularak gereğini yapabilirsiniz” dedi.

İtiraflar yeterli

Erdoğan’ın ve AKP kurmaylarının “(Sözde) Çözüm sürecinde PKK silah stoklamış” açıklamalarının kanıt olarak kullanılabileceğine vurgu yapan Kanadoğlu, “Daha nasıl kanıt olabilir ki? Bunun yanında Oslo görüşmeleri yayınlandı. O dönem MİT Müsteşar Yardımcısı’nın söylediği söz de ortada. ’Nereye silah sakladığınızı, nereye götürdüğünüzü biliyoruz’diye açıklamaları var. Kendileri de ‘aldatıldık’ diyorlar. Ama aldatılmanın siyasi ve cezai sorumluluğu vardır. Bunlar yapılıyorken göz yumduysanız suç işliyorsunuz demektir” şeklinde konuştu. Kanadoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu siyasi iradeyi ortaya koymak için siyasi partilerin bir araya gelmesi gerekir. Onlar anlaşırlarsa bunu yapabilirler. Başsavcılığa suç duyurusu ile bunu çözemezsiniz. Yüce Divan’a göndermek gerekiyorsa bunun adını Meclis’te koyarsınız ve yargılarsınız.”

 


Kaynak:Yeniçağ

Okunma : 1250
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın
 
Bu ayın en çok okunan haberleri