Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

28 Mart 2024 Perşembe
Zillet ittifakında aday enflasyonu
Kategori : GÜNDEM
30 Kasım 2021 12:50
 
Zillet ittifakında aday enflasyonu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde Cumhurbaşkanı adaylığı için arka planda devam eden Kılıçdaroğlu-İmamoğlu çekişmesinde Meral Akşener tercihini yine Ekrem İmamoğlu’ndan yana kullandı. ‘İttifakın ortak adayı kim olacak?’ tartışmaları devam ederken, Abdullah Gül muhalefet cephesinin liderleriyle yaptığı görüşmelerle denkleme dâhil oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde konuşan İP Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı seçimlerini gündeme getirdi ve yine Ekrem İmamoğlu’nu ön plana çıkardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı açılış töreninde konuşma yapan İP Başkanı Meral Akşener, konuşmasında İmamoğlu’na teşekkür etti. Akşener konuşmasının devamında cumhurbaşkanlığı seçimine dikkat çekerek, “Bu çalışma performansınızın devamını dilerim ki cumhurbaşkanlığı seçiminde lazım. Sizler çalışırsanız İstanbulluya, diğer şehirlerde hizmet ederseniz işte o rekabeti biz hizmet üzerinden yaparız ve 13. Cumhurbaşkanı’nı Millet İttifakı seçtirmiş olur” diye konuştu.

Akşener’in bu sözleri Ekrem İmamoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak görmek istediği şeklinde değerlendirildi. Daha önce de Kemal Kılıçdaroğlu’nun olduğu bir ortamda Ekrem İmamoğlu’nu Fatih Sultan Mehmet’e benzetmiş ve başka bir konuşmasında da ablasının Ekrem İmamoğlu’nun yüzünde rabbi yessir gördüğünü söylemişti.

KILIÇDAROĞLU SINIRLARI ZORLUYOR

CHP içinde yaşanan Cumhurbaşkanı adaylığı çekişmelerinin parti içinde derin çatlaklara neden olduğu ve Kılıçdaroğlu’nun ‘adayım’ demesiyle birlikte bu sessizliğin bir kaosa dönüşeceği ifade ediliyor. Bu bakımdan Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklamadığı ve seçimlerden kısa bir süre önce açıklayıp tartışmaların önüne geçmeyi hedeflediği öğrenildi.

CHP’de parti genel başkanının doğal Cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyleyenlerin yanı sıra ittifakın ortak adayının en çok oyu alabilecek bir kimliğe sahip olması gerektiği şeklinde de bir görüş mevcut. Ancak parti genel başkanının Cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini söyleyen bir kesimin olduğu görülüyor. Bu isimlerin arsında, ise Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan geliyor. Özcan, “Hiçbir siyasal parti genel başkanı, cumhurbaşkanı adayı olmamalıdır” ifadelerini kullanarak isim vermeden Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı olduğunu belirten isimler arasında yer alıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu denklemden yara almadan çıkmanın yollarını arıyor. Ortak aday olarak kabul görmek için HDP ve İP arasında denge kurmaya çalışıyor. HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan gelen miting önerisini hayata geçiriyor, şehit yakınına küfreden İP’li Lütfü Türkkan’ı savunuyor.

GUL, YENİDEN DEVREDE

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Saadet Partisi (SP)’nin girişimleriyle zillet ittifakının ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak önerilen Abdullah Gül ismi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da kabul edilmişti. Meral Akşener’in kendisinin adaylığında ısrarcı olmasının üzerine rafa kaldırılan Abdullah Gül ismi, 2023 seçimleri için tekrar gündeme geldi. Ali Babacan’ın DEVA Partisi’ni kurma sürecinin perde arkasında aktif rol alan Abdullah Gül’ün yakın dönemde SP ve Gelecek Partisi’ni de yakın takibe aldığı görüldü.

Gül’ün, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile 2,5 saatlik görüşme yaptığı belirlendi. SP Lideri Temel Karamollaoğlu ile de sık sık görüşen Gül’ün yeni bir ittifak süreci başlatabileceği konuşulmaya başlandı. İP Başkanı Meral Akşener’in partisini kurmadan önce Abdullah Gül’den destek istediği ve önereceği isimler ile çalışacağını ifade etmesi de Gül’ün bu partiler üzerinde ağırlığının olduğu şeklinde değerlendirildi. Abdullah Gül’ün İP-SP-DEVA-Gelecek partileriyle ayrı bir ittifak kurarak ortak aday mı olacağı yoksa tüm muhalefet partilerinin bir arada kalması yönünde bir telkinde mi bulunacağı merak konusu hâline geldi.

Okunma : 326
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 828 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 132 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın