Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

24 Nisan 2024 Çarşamba
Zilletin kirli 100'ü
Kategori : GÜNDEM
27 Nisan 2023 11:47
 
Zilletin kirli 100'ü

Cumhur İttifakı’na karşı 7’li bir masa oluşturan Zillet İttifakı, iç ve dış politikada birçok başlıkta Türkiye’nin karşısında, Türk düşmanlarının yanında saf tutuyor. FETÖ ve Kandil’deki terör örgütü elebaşları tarafından seçimler için umut ışığı olarak görülen zilletin son 5 yıl içinde kirli yüzünü 100 maddede açıklıyoruz.

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerine kadar birçok konuda zillete düşen muhalefet bu anlayışını seçim sonrasında genişlettiği ittifakla sürdürmeye devam etti. Ortaklık ilişkisini 7’li masaya taşıyarak ittifak kuran muhalefet iç ve dış politikada birçok başlıkta Türkiye’nin karşısında, Türk düşmanlarının yanında yer aldı. Kandil’deki terör örgütü elebaşları tarafından 14 Mayıs seçimleri için umut ışığı olarak görülen muhalefetin son 5 yıl içindeki kirli yüzünü sizler için derledik:

1- 24 Haziran 2018 seçimlerinde HDP’nin barajı aşması için propaganda yapan CHP, HDP’nin oylarının Doğu’da düşmesine rağmen batıda artmasına neden oldu. CHP’den HDP’ye oy geçişleri yaşandı.

2- Meral Akşener, seçimlerden iki gün sonra yaptığı açıklamada “Kürt siyasi hareketinin temsilcisi konumundaki HDP barajı aştı” ifadelerini kullandı. PKK’nın siyasi uzantısını Kürt kökenli vatandaşlarımız ile eşitledi.

3- Türkiye İşçi Partisi vekili Ahmet Şık, “Bu ülkede AKP’nin çok oy almasının sebebi ülkenin mayasının kötü olduğundandır” diyerek milli iradeyi aşağıladı. Aynı vekil, “Bu devlet katil. Bu devleti yıkmamız gerekiyor. Onlar gibi vatansever olmaktansa teröristlerin başımın üzerinde yeri var” ifadelerini kullandı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu da, “Ahmet Şık canımızdır” diyerek destek verdi.

4- CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Biz İYİ Parti’ye 15 vekil vermeseydik seçime giremeyecekti. İYİ parti bizim sayemizde Mecliste” dedi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, “İrade bizde olsaydı CHP ile Millet İttifakı’nı kurmazdık” ifadelerini kullandı.

5- 9 Temmuz Pazartesi günü TBMM’de yapılan törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemin etti. Erdoğan’ın Genel Kurul Salonuna girişinde CHP ve İYİ Parti ayağa kalkmadı. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan meşru değildir” diyerek milli iradenin tercihine saygı duymadıklarını gösterdi.

6- Türkiye’nin ekonomisini mahvedeceğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump’a tepki göstermeyen Kemal Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu ve Meral Akşener döviz hareketliliğinden dolayı hükümeti sorumlu tuttu.

7- HDP 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde; İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Mersin gibi büyükşehirlerde aday göstermeyerek CHP’nin adayını destekleyeceğini açıkladı. Kandil, HDP’nin yerel seçimlerdeki stratejisinin doğru olduğunu söyledi. CHP PM Üyesi Zeki Kılıçarslan, HDP ile ittifak yapmanın milli bir görev olduğunu söyledi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bizim HDP ile gönül ittifakımız var” dedi. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte katıldığı Halk TV canlı yayınında PKK’lıların da oylarına talip olduklarını belirtti.

8- PKK terör örgütü elebaşlarından Bese Hozat, 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’na destek vereceklerini açıkladı. HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, “23 Haziran’da Ekrem İmamoğlu’na oy verirseniz İmralı’nın yolu açılır” dedi. PKK terör örgütü elebaşlarındanDuran Kalkan, “CHP, HDP ile ittifakı daha da ileri taşımalı. HDP’den aldığı desteğin sorumluluğunu bilmeli” dedi.

9- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yenilenen İstanbul seçim sonuçları için HDP’ye teşekkür etti. Meral Akşener daha sonra katıldığı Habertürk TV yayınında “CHP ile HDP’nin ilişkisi var mı bilmiyorum” dedi. HDP vekili Fatma Kurtulan, TBMM Genel Kurulunda İYİ Parti sıralarına dönerek, “Bizim sayemizde o koltuklarda oturuyorsunuz” dedi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Salim Ensarioğlu, teröristbaşı Öcalan’ın ev hapsine çıkmasını istediği eski konuşmasını savunmaya devam etti.

10- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine atanan kayyumlara Diyarbakır’dan tepki gösterdi. “Şiddetle kınıyorum, herkes haddini bilecek” dedi. İYİ Parti tarafından kayyum atamalarıyla ilgili yapılan açıklamada, “Suçları varsa devlet ispat etmeli” denildi. Kemal Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu da kayyum atamalarına karşı çıktı.

11- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın haksız ve hukuksuz yere hapiste yattığını söyledi.

12- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun namus sözü vermesine rağmen kazandıkları büyükşehir belediyelerinde AK Parti ve MHP’li oldukları gerekçesiyle binlerce kişinin işine son verildi. Daha sonra yerlerine HDP kontenjanından örgüt üyelerinin alındığı ortaya çıktı.

13- Kemal Kılıçdaroğlu Tank Palet Fabrikasının Katar’a satıldığı iftirasında bulundu. Fabrikanın satılmadığı, 25 yıllığına bir kısmının kiralandığı belgeleriyle ispatlandı. CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, katıldığı bir TV programında, Türk ordusu için “satılmış” ifadelerini kullandı. CHP’li Akif Hamzaçebi, CHP’deki yanlışların Ağrı Dağı’nı aştığını söyledi.

14- Stokçulukla mücadele için sebze ürünlerinde başlatılan tanzim satışlarına muhalefet karşı çıktı.

15- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’de aralarında Canan Kaftancıoğlu’nun da bulunduğu miting yapan CHP’li kadınlar okunan ezanı ıslıkladı. Halk TV’de program yapan Levent Gültekin de, “Ezan kutsal değil, protesto edilebilir” dedi.

16- ABD Başkanı Donald Trump, “Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon yapması hâlinde daha önce olduğu gibi yine ekonomisini mahvederim” dedi. ABD Ankara Büyükelçisi sırayla Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve HDP eş başkanlarını ziyaret etti.

17- CHP, Fırat’ın doğusuna yapılacak askeri operasyona karşı çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, “Fırat’ın doğusu sorununun (PYD/YPG/ PKK) çözümü için barışçıl yol izlenmeli” diyerek PKK ile masaya oturulması gerektiğini söyledi. CHP’li Abdülatif Şener, ÖSO’yu kastederek, Türkiye’nin Suriye’de terör örgütlerini desteklediğini söyledi.

18- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “YPG, Türkiye için beka sorunu değildir” dedi. “Yüreğimiz sızlaya sızlaya Suriye tezkeresine evet diyeceğiz” dedi. “Barış içinde yaşamak varken hangi gerekçelerle oraya gidiyoruz” ifadelerini kullandı. HDP, Suriye’ye yönelik terör operasyonunu “işgal” olarak tanımladı.

19- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iş dünyasıyla yaptığı bir toplantıda “Yabancı sermaye niye gelsin? Hiçbirimizin can ve mal güvenliği yok” diyerek Türkiye’yi karaladı. CHP’li Faik Öztrak ve İYİ Partili Durmuş Yılmaz’ın bir otelin lobisinde IMF temsilcileriyle gizli görüşmeleri ortaya çıktı.

20- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kanal İstanbul projesine karşı çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu projeyi mahkemeye verebileceklerini söyledi ve “ihanet projesi” dedi.

21- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Libya tezkeresine hayır oyu vereceklerini açıkladı. İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu da tezkereye negatif baktıklarını söyledi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Libya’nın meşru hükümetinin cihatçı, darbeci Hafter’in ise makul olduğunu söyledi. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Libya anlaşması ve tezkereye tam destek verilmesi gerektiğini söyledi.

22- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Selahattin Demirtaş’ın temsil ettiği siyasi çizginin önü açılmalı” dedi. Teröristbaşı Öcalan posterlerinin asıldığı ve İstiklal Marşı’nın okunmadığı HDP kongresine tebrik mesajı gönderdi.

23- Avrupa Parlamentosu üyeleri, Kemal Kılıçdaroğlu ve Ahmet Türk’ü ziyaretinin ardından; Demirtaş ve Kavala’nın serbest bırakılması, kayyumların kaldırılmasını ve Akdeniz’de petrol arama çalışmalarından vazgeçilmesini istedi.

24- Meral Akşener, terör hükümlüsü HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kahvaltı davetine olumlu yaklaştığını ve misafir etmek istediğini söyledi. İP’ten istifa eden İsmail Ok, bir toplantıda Meral Akşener’in kendisine “Ülkücüler HDP ile iş birliğini önemsemiyor, iş istiyorlar” dediğini açıkladı.

25- 2018 genel seçimlerinden önce Akşener’in talimatıyla divan üyesi iki kişinin yer aldığı CHP, HDP, İP, SP arasında yeni bir anayasa çalışması yapıldığı ortaya çıktı. CHP’li İbrahim Kaboğlu ve HDP’li Garo Paylan taslak anayasa çalışmasını doğruladı.

26- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Elazığ deprem bölgesini ziyaretinin ardından Erzurum kayak tesislerinde tatil yaptı. Eleştirenlere, “Benim tarzıma alışacaksınız” yanıtını verdi. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in ayrı bayrak ve parasının olmasıyla ilgili hayalinin olduğunu söyledi.

27- Oyuncu Emre Kınay, İYİ Parti’nin Kadıköy Belediye Başkan adayı olması hâlinde Meral Akşener’e hiçbir milliyetçiyi kapıdan içeri sokmayacağını belirttiğini, onun da kabul ettiğini söyledi.

28- Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Tunceli dağlarına yazılan ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ sözlerinin kimseye faydası yok” dedi.

29- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ülke ekonomisini rahatlatmak için ne yapardınız?” sorusuna, “Dışarıdan düşük faizli borç alırdım” cevabını verdi. Uyuşturucu ticareti yapandan ve organ kaçakçısından vergi alınmasını istedi.

30- Ayasofya’da Fetih suresi okunmasını muhalefet saçma olarak değerlendirdi. CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Ayasofya’nın ibadete açılmasına karşı çıkarak Sultanahmet Camii’nin de müze yapılması gerektiğini söyledi. Ekrem İmamoğlu, Yunan gazeteciye verdiği demeçte, “Ayasofya’nın ibadete açılmasına ihtiyaç yok” dedi. HDP de Ayasofya’nın kilise olmasını istedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili “Cumhuriyet hukuku yok edildi” dedi.

31- CHP’li Fikri Sağlar, “Türbanlı bir hâkimin karşısına çıktığımda adaleti yerine getirip getirmeyeceğinden kuşku duyuyorum” diyerek türbanlı kadınları aşağıladı. Ankara Barosu, Kur’an-ı Kerim’i “çağlar ötesinden gelen ses” olarak tanımladı.

32- İYİ Partili Aytun Çıray, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazla ilgili, “320 milyar metreküp olup olmadığı henüz belli olmayan bir doğal gaz ile değiştirseniz değiştirseniz sinemada sandalye değiştirirsiniz” diyerek küçümsedi. Temel Karamollaoğlu, “Doğal gaz bulmak marifet değil” dedi. Meral Akşener, Karadeniz’den karaya çıkarılan doğal gaz için, inşallah Putin’den yapılan bir kıyak değildir” diyerek keşfedilen rezervi itibarsızlaştırmaya çalıştı.

33- Meral Akşener, çocuk ve kadınlara yönelik cinsel istismarlar için idam gelmesi taleplerine, “Önceden istiyordum ama artık istemiyorum. İdam gelirse AB’ye giremeyiz “dedi. CHP de idama karşı olduğunu açıkladı.

34- İstanbul Barosu, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın katilinin avukatı olan DHKP-C’linin fotoğrafını baro binasına astı. İBB çalışanı Ezgi Yıldız, şehit Savcı Selim Kiraz’ın katillerini övdü. “Adalet, adalet sarayında böyle sağlanır” paylaşımında bulundu. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Atatürk” ismini kullanmayacağını söyledi. 3

35- CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Türkiye’nin Karabağ savaşına Suriye’den Azerbaycan’a cihatçıları gönderdiği iftirasında bulundu. “CHP hükümete geldiğinde S-400’leri iptal edecek” dedi. ABD Başkanı Biden’ın Türkiye’ye demokrasi getirmesi gerektiğini söyledi.

36- CHP’de İstanbul’un dört ilçe örgütünde yaşanan taciz-tecavüz vakaları İzmir, Sivas ve Konya il örgütlerine sirayet etti. İtiraflar peş peşe geldi. CHP’liler Kemal Kılıçdaroğlu’nu göreve davet etti. Sorumlularla ilgili bir yaptırım uygulanmadı. CHP Milletvekili Sera Kadıgil ise yaşananları, “Bu ülkede cinsiyet eşitliği yok. Tabii ki tacizler olacak” sözleriyle savundu.

37- 2021 yılının başlarında Boğaziçi Üniversitesinde başlayan eylemlerde “katil polis” sloganları atıldı. Eylemcilere HDP ve CHP’li vekillerin yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da destek verdi. LGBT üyeleri de destek verenler arasında yer aldı. Provakatörler Kâbe fotoğrafını yerlere serdi. PKK paçavraları açıldı. Rektörün odası basıldı.

38- PKK terör örgütü, Gara’da esir tuttuğu 13 vatandaşımızı katletti. Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı’nın CHP ve İYİ Partiyi bilgilendirmesine rağmen muhalefet partileri PKK’yı kınamak yerine hükümeti kınadı ve HDP’nin tezlerine destek verdi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Sancar ve Demirtaş’ın yaptıkları açıklamaları değerli buluyorum. HDP’ye rezervimiz yok” dedi.

39- CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç “HDP’li 9 vekilin dokunulmazlığının kaldırılmasını doğru bulmuyorum” dedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise “ABD bunun bedelini Türkiye’ye ödetir” diyerek tehdit etti. Meral Akşener ise “Fezlekelerin içeriğini okumadan, önüne arkasına bakmadan karar veremeyiz” diyerek savundu.

40- CHP’li Dursun Çiçek, Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi hâlinde HDP’ye 2 bakanlık verilebileceğini söyledi. CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise, “HDP’ye bakanlık verilemez demek Türk siyasetine kötülüktür” dedi.

41- 38 ilimizde meydana gelen 168 orman yangınını PKK terör örgütünün uzantısı “Ateşin Çocukları” üstlendi. PKK’nın yayın organı Yeni Özgür Politika gazetesi manşetinde “Kürtlerle barışmayan Kaz Dağlarını kaybeder” başlığını kullandı. Muhalefet partileri PKK’yı kınamazken yangınlardan hükümeti sorumlu tuttu. Kemal Kılıçdaroğlu, orman yangınları için bölgede 57 yangın söndürme helikopterinin görev yaptığı esnada “yangın söndürme araçları yok” iftirasında bulundu.

42- Kemal Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. Bu organ HDP’dir” dedi. HDP’li Sezai Temelli ise, “Sorunun çözüm adresi İmralı’dır” sözleriyle cevap verdi. HDP’li İmam Taşçıer ise, “Anayasa’nın ilk dört maddesi değişmeden Kürt sorunu tartışılamaz” dedi.

43- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, günün birinde, zaman ve şartlar uygun olduğunda Anayasa’nın ilk 4 maddesinin oturulup tartışılabileceğini söyledi.

 44- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “HDP Mecliste varlığını sürdürüyor. Legal ve meşru bir partidir” diyerek Kılıçdaroğlu’nun çağrısına destek verdi. Müsavat Dervişoğlu da “Bir HDP’li Meclisi yönetiyor. Bu onun meşru olduğunu gösterir” ifadelerini kullandı. Lütfü Türkkan ise “HDP kapatılana kadar meşrudur” dedi. Ümit Dikbayır, “HDP legal bir partidir” ifadelerini kullandı.

45- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “HDP’nin Mecliste olması kıymetlidir. Örgütle sadece silahlı mücadele sonuç vermez” dedi. CHP’li Aykut Erdoğdu, “Keşke Demirtaş cumhurbaşkanı seçilebilse, böyle renklilikler olabilse” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, “HDP’nin PKK ile ilişkisini görmedim. HDP legal ve meşru bir partidir” dedi.

46- Meral Akşener’in Siirt gezisinde bir kişi, “Bu gezdiğin yer Kürdistan’dır” ifadelerini kullandı. Akşener de “Sen öyle tarif edebilirsin” diyerek sineye çekti.

47- İYİ Partili Lütfü Türkkan, Meral Akşener’in Bingöl ziyaretinde HDP ile ittifakı protesto etmek isteyen bir şehit yakınının boynunu sıkarak küfürler etti. Akşener, Türkkan’ı savunurken, şehit yakınına “provakatör” dedi. Aynı Türkkan, TBMM Genel Kurulu misafir locasında oturan şehit kaymakam Muhammed Safitürk’ün babasını kastederek, “Burada sakallı, cübbelilerin ne işi var” diye tepki gösterdi.

48- İstanbul Büyükşehir Belediyesinde işe alınanlar arasında PKK terör örgütü ile irtibat ve iltisakı olanlar tespit edildi. Örgütün dağ kadrosunda bulunanların dahi çalıştığı belirlendi. Soruşturma neticesinde 1168 kişi veya yakınının terör örgütleriyle iltisaklı olduğu tespit edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB’de işe alınan terör örgütü iltisaklı kişiler için “bu kişiler işe alınmasın” diye not düşülenlerin işe alındığını açıkladı. İBB’de personel olarak işe alınan Şafak Duran isimli şahsın PKK’lı teröristleri dağdan şehre gönderirken çekilen videolarının ortaya çıması üzerine görev yaptığı belediye binasında gözaltına alındı. CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, PKK terör örgütüne üyeliği nedeniyle tutuklandı.

49- ABD Ankara Büyükelçiliği resmi hesabından MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin sağlığı üzerinden yapılan spekülatif bir yorum paylaşıldı. New York meydanına “Stop Erdoğan” afişleri asıldı.

50- CHP’li Aykut Erdoğdu, “TRT’den naklen yayın yaparak hükümeti ve Erdoğan’ı vatana ihanetten yargılayacağız” dedi. CHP’li Engin Özkoç ve İYİ Partili Aytun Çıray destek verdi. CHP’li Engin Altay ise, “Umarım Erdoğan’ın sonu Menderes’e benzemesin” ifadelerini kullandı ve vatandaşın Erdoğan ve Bahçeli’den hücrede hesap soracağını söyledi.

51- Kemal Kılıçdaroğlu, LGBT’nin aile yapısını bozmayacağını söyledi. LGBT Sözcüsü Beray Göksu, CHP Genel Merkezi’nin önünde yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’nu fahri LGBT üyesi yaptıklarını açıkladı.

52- Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankasının 128 milyar dolarının birilerine peşkeş çekildiğini söyledi. Diğer muhalefet partileri de bu söyleme destek verdi. MB üzerinden yapılan spekülasyonun iftira olduğu kalem kalem belgeleriyle ispatlandı.

53- ABD sözde ermeni soykırımını tanıdı. HDP, “Ermeni soykırımıyla yüzleşin” başlıklı MYK bildirisi yayınladı. İttifakın diğer ortakları ne yayınlanan bildiriye ne de ABD’ye bir tepki göstermedi.

54- Kemal Kılıçdaroğlu, Kanal İstanbul ihalesine giren ülkelere iktidara geldiklerinde mesafe koyacaklarını söyledi. Devleti uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçladı. Meral Akşener ise ihaleye giren firmalara 1 kuruş bile ödemeyeceklerini söyledi. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sömürge Valisi” dedi.

55- Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sivil ve çocukları bombalayan Netanyahu’ya benzetti. “Netanyahu, Erdoğan’ın İsrailli versiyonudur” dedi.

 56- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Suriye yönetimi bir Kürt devletinin kurulmasına razı olursa Türkiye bunu tanımalıdır” dedi. Parti Genel Sekreteri Cemalettin Kani Torun da, “Suriye akan kan özerk bir Kürt devletinin kurulmasıyla duracak” dedi.

57- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversite sınavı öncesi Katarlı öğrencilerin Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi aldığı iftirasını paylaştı. Bilginin yalan olduğunun ortaya çıkmasından sonra ise geri adım atmadı.

 58- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm KHK’lıları serbest bırakacaklarını söyleyerek FETÖ’ye umut verdi. CHP’den oluşan bir heyet KHK’lılar ile buluşmak üzere Türkiye geneli program başlattı.

 59- CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı Erdoğan için “diktatör” ifadelerini kullandı ve “Türkiye başka bir egemen gücün müdahalesine gerek kalmadan sistem değişikliği yapmalı” dedi.

60- CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, “Mavi Vatan diye 200 mile kadar uzanan bir alanı kendinizin görürseniz saldırgan ve yayılmacı bir algı yaratırsınız” diyerek Türkiye’nin meşru haklarını karaladı.

61- Kemal Kılıçdaroğlu, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan birkaç gün sonra 10 ülkenin büyükelçisi Osman Kavala’nın serbest bırakılması için bildiri yayınladı. İç işlerimize karışan büyükelçiler için CHP’li Ünal Çeviköz, “Dostça hatırlatmada bulundular” yorumunu yaptı.

62- Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçi, öğretmen ve memurlardan sonra yayınladığı bir video ile bürokratları tehdit ederek “Bu size son çağrım” ifadelerini kullandı.

63- HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, ittifak ortaklarına seslenerek “Irak ve Suriye tezkeresine evet demeyin” dedi. CHP, TBMM’de oylanan Libya tezkeresine hayır oyu verdi. İYİ Partili Durmuş Yılmaz da destek verdi.

64- 2022’nin ilk terör operasyonunda HDP’li vekil Semra Güzel’in terörist sevgilisi etkisiz hâle getirildi. İttifak ortaklarından terör aşkına tepki gelmedi. 2017 yılında çekilen fotoğrafla ilgili Kemal Kılıçdaroğlu, “Sorumlusu hükümettir, o zaman çözüm süreci vardı” dedi.

65- TBMM’de terör örgütü propagandası yapan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile CHP-HDP-İYİ Partili vekiller ortak basın toplantısı yaptı. İYİ Parti kurucularından Vedat Yenerer, “Leyla Zana kırmızı çizgimizdir diyenler dava arkadaşım olamaz” diyerek partisinden istifa etti. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TSK’nın kimyasal silah kullandığı iftirasında bulundu. CHP PM Üyesi Nevaf Bilek, “Diyarbakır Kürdistan’ın bir parçasıdır” dedi.

66- Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu ülkeye demokrasi gelecekse bunun yolu Diyarbakır’dan geçer” dedi. Şehirlere asılan billboardlarda da “etnik köken dezavantaj olmaktan çıkacak” sözleri yer aldı. “HDP saygın bir siyasi partidir” ifadelerini kullandı. CHP’li Tuncay Özkan ise, “Selahattin Demirtaş siyaset adamıdır. Barış insanıdır” dedi.

67- PKK/YPG tarafından Taksim’de 6 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba eylemi için İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kamil Erozan “Saldırganın terörist olarak tanımlanması için elde ne delil var bilmiyorum” dedi.

68- Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener, Çankaya Belediyesinin düzenlediği dostluk ve kardeşlik ödül töreninde, Türkiye’yi Kıbrıs’ta işgalci olmakla suçlayan Yunanistan eski Başbakanı George Papandreu’ya ödül verdi.

69- İstanbul’da başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle İBB’nin uyarılara rağmen önceden önlem almaması araçların 12 saat yolda mahsur kalmasına sebep oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aynı saatlerde İngiliz büyükelçi ile bir balıkçıda 3 saat boyunca yemek yediği ortaya çıktı. İmamoğlu’na restorana gidiş güzergâhında kar küreme aracının da eşlik ettiği tespit edildi.

70- Hayat pahalılığından ve insanların geçim sıkıntısı çektiğinden dem vuran Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da geceliği 100 bin TL olan bir otelde konakladı. İBB’nin İYİ Parti’ye 80 milyon TL’lik reklam tanıtım desteği verdiği iddia edildi. İYİ Parti’den herhangi bir yalanlama gelmedi.

71- HDP’li vekil Garo Paylan, 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olarak tanınması için TBMM’de kanun teklifi verdi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise 1915 olayları ile ilgili “Kötülüğün miladı” ifadesini kullandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Ermenilerin acılarını paylaştığını söyleyerek “O acıların yaşandığı zaman bize ait değil” dedi.

72- Gezi olaylarını destekleyen kalabalık, İstanbul Taksim’de yaptığı eylemde “katil devlet” sloganları attı. CHP, HDP, İYİ Parti Osman Kavala hakkında verilen yargı kararını protesto etti.

 73- CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Finlandiya medyasına yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın Finlandiya’nın NATO üyeliği için PKK/YPG sorununu gündeme getirmesi taktiksel bir hatadır” dedi.

 74- CHP’ye yakın medya yazarları Kemal Kılıçdaroğlu’nun kimliğini tartışmaya açtı. İYİ Parti Milletvekili Halil İbrahim Oral da, Kılıçdaroğlu’nun Alevi olması nedeniyle toplumun yüzde 70’ine hitap etmediğini söyledi.

75- Kemal Kılıçdaroğlu, Baykar’ı kastederek, “Savunma sanayiinin özelleştirilmesi çok büyük risk. Yarın başka ülkeye de satabilirler. Güçlü olmak için illa silah kullanacağım diye bir şey yok” dedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, parodi hesaptan paylaşılan CHP’nin iktidara gelmesi durumunda Selçuk Bayraktar’ın yargılanacağı haberini alıntılayarak, “Bu korku size yeter” yorumunu yaptı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, devletin kaynaklarının savunma sanayii adı altında bir şirkete aktarıldığını ve rekabet olmadığını söyleyerek Baykar’a iftira attı.

 76- Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere ittifakın diğer ortakları dar gelirli vatandaşlar için başlatılan TOKİ projesine karşı çıktı.

77- Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü düzenlemesini yasal güvenceye kavuşturacakları bir kanun teklifi hazırladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Adamsan başörtü sorununu anayasal düzenleme ile çözelim” teklifinin ardından geri adım attı.

78- Kemal Kılıçdaroğlu ABD’ye gitti. Pensilvanya’ya uğradığıyla ilgili 8 saatlik ortadan kayboluşunu “Hamburger yemeye gittik” diyerek savundu. Ardından İYİ Parti’nin ABD’ye gönderdiği heyette yer alan Ahmet Kamil Erozan “Hamburger yemeye gelmedik” diyerek Kılıçdaroğlu’na göndermede bulundu.

79- Yerli otomobilimiz Togg’un üretimini basitleştirmeye ve karalamaya çalışan muhalefet partileri aracın banttan iniş törenine katılmadı. Aynı gün Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde Yunanistan büyükelçisini kabul etti.

80- Kemal Kılıçdaroğlu, emniyet ve jandarmanın cari açığı kapatmak için uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iftirasında bulundu. CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, adliyede hâkimleri tehdit etti.

 81- ABD’li Jeremy Rifkin, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekonomi danışmanı oldu. Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu 70 kişilik danışma heyetinde Atatürk karşıtı sözleriyle bilinen Darem Acemoğlu ve TSK’ya çocuk katili iftirasında bulunan Hacer Foggo gibi isimler yer aldı.

82- 2023’ün başlarında Kemal Kılıçdaroğlu, AYM’nin HDP’nin hazine yardımı almasını dondurmasına karşı çıktı. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Eşref Fakıbaba, Halk TV yayınında “İnşallah HDP kapatılmaz” dedi.

83- Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Meral Akşener’in bizzat kendisine “Kandil’e gidip ne istiyorsunuz ulan” demek istediğini söyledi. “Başta şaka yapıyor sandım ama ciddi olduğunu görünce bunun büyük bir hata olacağını söyledim” dedi.

 84- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada silahları bırakmaktan bahsederek yeni çözüm süreci istediğinin mesajını verdi. “Silahları bırakalım, konuşalım” dedi.

85- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Ortak politikalar mutabakat metnine Avrupa’dan bakacaklar ve ‘aferin’ diyecekler” dedi. 6’lı masa açıkladığı ortak politikalar mutabakat metninde kayyum atamalarına son vereceğini açıkladı.

86- Kahramanmaraş merkezli art arda meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık depremlerde 6+1’li masa hükümeti sorumlu tuttu. Askerin kışlasından çıkarılmadığı iftirasında bulundu. İnsanların can derdine düştüğü bir dönemde enkaz üzerinden siyaset yaptı. HDP’li Pervin Buldan ve Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı ortak açıklamada devletin enkaz altında kaldığını söylediler. Muhalif medya devletin olmadığı yalanına başvurdu. Meral Akşener de aynı söylemlere destek verdi ve depremin 4. günü seçim tarihini konuşmaya başladı.

87- 6+1’li masa son yüzyılın en büyük deprem felaketinin sorumlusunun ‘tek adam rejimi’ olduğunu söyledi. “Yardımların engellendiği” yalanı ve “baraj patladı” iftiralarına omuz verdi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, deprem bağışlarıyla seçimlerin finanse edileceği yalanını söyledi.

88- Deprem felaketinin yaralarının sarıldığı 2 Mart tarihinde ortak aday anlaşmazlığı yüzünden masanın içine düştüğü ihtilafla Türkiye’nin asıl gündemini gölgelemek istediler. 2 Mart’ta “kumar” ve “noter” masası suçlamalarını yönelterek Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı olduğu için masadan kalkan Meral Akşener, 6 Mart tarihinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul ederek tekrar masaya oturdu. 19 Nisan’da masa krizinde yaşananları anlatan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Meral Akşener’in 6’lı masadan kalkıp tekrar oturmasına ilişkin, “Kazanamayacak aday vurgusundan ‘kazanacak aday’ ortaya çıkarmak için böyle bir siyasi hamleye ihtiyaç vardı” diyerek kurgu yaptıklarını söyledi.

89- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6 Mart’ta ittifakın ortak adayı olarak ilan edilmesine en çok HDP sevindi. HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, “En kısa zamanda görüşmeye bekliyoruz” dedi. CHP’li Özgür Özel, HDP’ye ziyaretin gerçekleşeceğini açıkladı. İP Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun HDP ile görüşebileceğini ama masaya getiremeyeceğini söyledi. HDP’li Saruhan Oluç da “Akşener işine baksın” sözleriyle cevap verdi.

90- PKK terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık, Duran Kalkan, Sabri Ok, Mihraç Ural, Remzi Kartal, Helin Ümit ve Bese Hozat, 14 Mayıs seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceklerini açıkladı. Bese Hozat “14 Mayıs’ta bu faşist iktidar yıkılacak. Seçimler bitene kadar eylemlere ara veriyoruz” açıklamasını yaptı. 14 Mayıs’ta seçimleri Cumhur İttifakı’nın kazanması hâlinde iç savaş çıkaracaklarını söyledi.

91- HDP, Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermek için bölücü niteliğindeki ‘11 maddelik ‘Tutum Belgesi’nin kabul edilmesini şart koştu. İP Sözcüsü Kürşad Zorlu, Kılıçdaroğlu’nun HDP ile görüşmesinde bir sakınca olmadığını açıkladı. HDP’li Mithat Sancar, “Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılacak görüşmede muhatabımız sadece CHP değil Millet İttifakı’dır” dedi. İP’li Yavuz Ağıralioğlu, “HDP’nin şantajına razı olmayacağız, terörün gölgesinin düştüğü yerde olmayacağız” diyerek partisinden ayrı düştü. Birkaç gün sonra da partisinden istifa etti.

92- Kemal Kılıçdaroğlu yanındaki heyetle TBMM’de HDP’yi ziyaret etti. 1 saat süren toplantının ardından Kılıçdaroğlu kayyumlara karşı olduklarını, parti kapatmayı doğru bulmadıklarını söyledi. HDP’li Mithat Sancar ise görüşmenin içeriğinin parti kurullarında (muhtemelen Kandil) değerlendirileceğini belirtti.

93- HDP eş başkanları yaptığı açıklamada, 14 Mayıs seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini söyledi. HDP’li Ahmet Türk, “Bu dönem Öcalan’ı özgürleştirme dönemidir” dedi.

94- HDP’li Sırrı Sakık, “Biz küçük düşünmüyoruz, 100 yıllık Cumhuriyet’i değiştireceğiz” dedi. “Kemal Kılıçdaroğlu çıkıp kamuoyuna HDP ile kapalı kapılar arkasında neler konuşulduğunu söylemeli. Biz genel affı gündeme getirdik, Öcalan da dâhil…” itirafında bulundu. HDP’li Hasip Kaplan şahsi sosyal medya hesaplarından “Bir oy YSP’ye (Yeşil Sol Parti) bir oy KK’ya (Kemal Kılıçdaroğlu)” paylaşımında bulundu. “15 Mayıs’tan sonra Selo çıkacak, Erdoğan girecek” paylaşımını yaptı. HDP vekil adayı Hasan Cemal, “Bu düzeni değiştirmek için geliyoruz. Bunun içinde hapisteki tüm tutsakların salınması var” diyerek teröristlerin serbest bırakılacağını söyledi. HDP vekil adayı Sinan Çiftyürek, “TBMM’de Kürdistan’a özerklik için çalışacağız” dedi. HDP’li Saruhan Oluç, “14 Mayıs hesap seçimi. Kürdistan’daki belediyelere kayyum atanmasının hesabını soracağız” dedi. CHP’li Aytuğ Atıcı, “HDP, CHP’nin içinden çıkmış bir partidir” ifadelerini kullandı.

95- CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Ben Mecliste HDP’nin PKK ile bağımız var dediğini duymadım. Partinin beyanı esas alınmalıdır” dedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, ortak mutabakat metninin HDP’nin 11 maddelik tutum belgesiyle örtüştüğünü söyledi. CHP’li Müslim Sarı, iktidara geldiklerinde hesaplaşacakları kitleler olduğunu söyledi. CHP’li Türker Ertürk, iktidarın değişeceğini söyledi. “Ama acılı ama acısız” ifadelerini kullandı.

96- ABD Büyükelçisi Flake, Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra yaptığı bir açıklamada Erdoğan’ı hapislerde çürüteceklerini söyledi.

97- Kemal Kılıçdaroğlu’nun, iftar sonrası yanındakilerle beraber seccadeye ayakkabılıyla basarak fotoğraf çekildiği görüldü. Bu kareyi birçok kez tekrarladığı ortaya çıktı. Temel Karamollaoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seccadeye ayakkabılarıyla basması benim hiç gündemimde olmadı dedi.

98- Türkiye’nin ilk savaş ve SİHA gemisi TCG Anadolu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Halk TV programcıları geminin bir bombayla batırılabileceğini söyleyerek küçümsedi.

99- Kılıçdaroğlu yurt dışından 300 milyar dolar temiz uyuşturucu parası getirdiğini söyledi. ABD merkezli Politico dergisi Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi hâlinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den çekileceği, Suriye’deki operasyonlara son vereceği, Atina’nın sözünden çıkmayacağını ve PKK’lı dostlarının olduğunu yazdı.

100- 7’li masadan oluşan muhalefet bugüne kadar yapılan köprü, otoyol, demir yolları, barajlar, tüp geçitler, tüneller, havalimanları, yerli ve milli savunma sanayiindeki atılımlara karşı çıkmasıyla gündeme geldi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Bugün Türkiye’de yapılan yatırımların yüzde 90’ı israf kapsamına girer” ifadelerini kullandı.

Okunma : 209
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın