Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

28 Mart 2024 Perşembe
Pandemide psikolojinin önemi
Kategori : SAĞLIK
16 Mart 2021 10:51
 
Pandemide psikolojinin önemi

Her yıl Mart ayının üçüncü haftası Beyin Farkındalığı Haftası olarak kutlanıyor. 2008 yılından bu yana başta Society for Neuroscience ve Dana Foundation olmak üzere sinirbilimle ilgili uluslararası kuruluşlar öncülüğünde kutlanan bu özel haftada sinirbilimin dünyada daha iyi tanıtılması, öneminin anlatılması ve alandaki yeni gelişmelerin toplumda yankı bulması hedefleniyor.

Üsküdar Üniversitesi, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, Beyin Farkındalığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ruh sağlığının korunmasına ilişkin önerilerini paylaştı.

Pandeminin hem toplumda hem de sağlık çalışanlarında kaygı veya korku oluşturduğunu aktaran Aziz Görkem Çetin,  bu kaygı ve korkunun oluşmasının en büyük nedeni enfeksiyonun bulaşıcı olması, tehdit oluşturması gibi nedenlere bağlanabileceğini söyledi. 

Herkesin pandemiye psikolojik tepkisi farklı

 

Pandemide ortaya çıkan psikolojik tepkilerin aşırı kaygı ve korkudan tamamen kayıtsız kalmaya, kadercilik anlayışına kadar çeşitlilik gösterdiğini belirten Aziz Görkem Çetin, insanların psikolojik yapısının da kişiden kişiye göre değiştiğini hatırlattı. 

Bazı bireylerin psikolojik etkileri daha fazla ve uzun deneyimlerken bazı bireylerin de uyum gösterdiğini ve daha az kaygı yaşadığını söyleyen Aziz Görkem Çetin, salgınlarda yaşanan psikolojik etkileri şöyle sıraladı: 

“Tedavisi devam eden bireylerin hastalanma korkusu nedeni ile sağlık merkezlerine gitmekten kaygılanmaları, hastalanma ve ölüm korkusu, işini kaybetme korkusu, hastalığa dair damgalanma ya da karantina altına alınma korkusu, sevdiklerine bulaştırma korkusu, izole olmaktan dolayı çaresiz, yalnız ve mutsuz hissetme gibi psikolojik etkiler görülebiliyor. Bu tarz sonuçları Covid salgını üzerine yapılan çalışmalarda da görebiliyoruz, bu durumun psikolojik etkilerinin olduğunu hatta bu etkilerin kısa süreli olmadığı da görülmektedir.” 

 

 

Okunma : 3957
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 828 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 132 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın